I kväll spelar Ljungskile med meriter från allsvenskan och superettan mot Lund på Skarsjövallen. Det blir Bohuslän-lagets, som nu ligger trea i division 1, sista match på sin hemmaplan i hemstaden. Efter det kommer laget att behöva flytta. LSK klarar inte längre av att sköta driften av Skarsjövallen.
- Det känns verkligen jättetråkigt. Det är något som gör ont i hjärtat, säger Erland Holmdahl, ordförande i Ljungskile, till Fotbollskanalen.
Det har under en längre funnits en tvist mellan Ljungskile och Uddevalla kommun där föreningen hoppats på att få ekonomiskt stöd. Holmdahl uppger att historien har sin början vid 2007 när Ljungskile gick upp allsvenskan. Enligt ordföranden ska LSK då blivit lovat stöd om ett årligt bidrag på 1,5 miljoner utöver de tio miljoner som klubben mottagit av kommunen för att rusta upp sin hemmaborg. Efter det har klubben kommit med olika förslag till kommunen, bland annat att kommunen skulle köpa anläggningen för 16 miljoner kronor, eller att man skulle få låna pengar amorteringsfritt, eller att kommunen skulle agera borgenär, skriver Bohuslänningen. Men parterna nådde aldrig en lösning.
- Det här är vägs ände efter en lång, strävsam resa där vi har försökt få kommunen att leva upp till sina löften om att vi skulle få ett årligt driftsbidrag på 1,5 miljon.
- Privatpersoner har med arbetsinsatser och pengar finansierat ett årligt driftsunderskott på 1,5 miljon. Det går inte längre. Vi kräver egentligen ingenting annat än en rättvis behandling,
Han fortsätter:
- Att en så stor del som Ljungskile, uppemot 4000 invånare, inte har en offentligt finansierad idrottsanläggning för sina barn och ungdomar tycker vi är väldigt märkligt. Kommunen gjorde också en egen undersökningen på hur det egentligen var ställt med rättvisan vad gäller de här driftsbidragen - direkt eller indirekt - och då konstaterade man att Ljungskile faktiskt är negativt särbehandlade. Vi har alltså inte blivit rättvist behandlade och det är egentligen det enda vi kräver och den diskussion har vi försökt föra med kommunen, men inte lyckats nå i mål där.
Var ska ni spela era matcher fortsättningsvis?
- Kommunen hänvisar till att det finns ledig kapacitet på Rimnersvallen (Uddevalla), som faktiskt inte är en fotbollsarena, det är en friidrottsarena. Det är ju en aspekt av det hela. Vi har ju också ett damlag som ska spela där, men framför allt kommer det innebära att 350 barn och ungdomar som lever sina liv på Skarsjövallen berövas den möjligheten för att vi tvingas stänga.
Ska de som har sina barn i era ungdomsled söka sig in mot Uddevalla nu?
- Kommunen föreslår att man ska spela på anläggningar inne i centrala Uddevalla och reaktionen är att det är omöjligt. Om barnen ska spela fotboll en timme ska man sitta och vänta eller åka hem då? Oftast har de en väldigt pressad arbetssituation där de kommer hem sent och är stressade. Till Skarsjövallen kan man promenera eller cykla upp och att man då ska kräva av föräldrarna att de ska åka tur och retur till Uddevalla vid kanske två tillfällen varje vecka är en omöjlighet. Det är samma sak som att man slår sönder vår ungdomsverksamhet.
Vad händer med Skarsjövallen, ska den bara stå?
- Ja, vi har ju ingen annan möjlighet. Vi betalar 550 000 bara i vatten och el och vi har helt enkelt inte råd. Den kommer läggas i malpåse under överskådlig tid, om nu inte kommunen tar sitt förnuft till fånga och kommer med en konstruktiv lösning. Vi har försökt föra dialog, men man har avslagit de förslagen vi har kommit med.
Dialogen är lite haltande i dagsläget, som jag uppfattar det.
- Ja, det skulle man kunna säga. Jag som ordförande har hört av mig till kommunen vid två tillfällen för att öppna upp en förnyad dialog, men jag har inte fått något svar över huvud taget.
- Erbjudandet som är att vi ska spela inne i Uddevalla, men det är ingen lösning. Föräldrarna rycker på axlarna åt det förslaget, det kommer inte att fungera. Så enkelt är det.
Riskerar ni att få lägga ned ungdomsverksamheten?
- Den kommer att självdö i sådana fall och då citerar jag vår ungdomsstyrelse, som säger att det här inte kommer att fungera rent praktiskt.
Aleksandar Kitic har spelat flest match i LSK-tröjan i klubbens historia. Han är besviken.
- Det skulle vara kul om vi kunde rätta till det här så att vi kan spela våra matcher på hemmaplan. En hemmamatch i Ljungskile går inte att beskriva, då får man tillbaka den gamla känslan från allsvenskan och superettan, säger han till Expressen.
Christer Hasslebäck (UP) är ordförande i kommunstyrelsen och han förklarar att kommunen aldrig ställer upp och agerar bank åt föreningar.
- Vi har en princip och det är att kommunen inte ska gå in och vara bank till våra föreningar. Att förvärva någonting, att låna ut eller att skriva på borgensförbindelser är inte aktuellt och det har vi också talat om. De sex förslagen jag har sett från LSK har hela tiden gått ut på det, säger han till Fotbollskanalen.
Ni har aldrig känt att det funnits andra värden att ha kvar representationslaget, och att ni kunnat tänka er ett undantag?
- Nej inte mer än att jag tror att de kan göra precis lika god nytta på Rimnersvallen.
Prioritet för kommunen är att se till att barn- och ungdomslagen har planer att träna på, och de håller inte till på huvudarenan, förklarar Hasslebäck.
- Barn och ungdomar har aldrig spelat inne på själva huvudarenan, det är inte där de har sin huvudverksamhet och då finns det fortfarande utrymme att göra någonting för dem på utsidan som de tidigare haft. Där sitter Uddevalla kommun just nu med kommunledningskontoret ihop med de ledande personer i kultur- och fritid för att se hur vi ska lösa det för barn och ungdomar. Själva stängningen på huvudarenan för eliten har egentligen ingalunda med barn och ungdom och göra, men LSK vill gärna ha det dit. Men det är för mig två frikopplade saker.
Enligt Hasslebäck har klubben sjösatt en utredning för att se om det finns några eventuella orättvisor kring hur bidragen till föreningarna fördelas.
- Det är upp till Erland som uttrycker det utifrån sin horisont. Jag tror nog att förvaltningen försökt att vara rättvis. Å andra sidan är påståendet som sådant anledningen till att vi i den här sittande sexpartigruppen i samverkansmajoriteten tillsätter en utredning vad gäller anläggning- och föreningsstöd för att se om det finns några skiljaktighet över behandlingen och hur saker och ting ska ske. Det där har vi redan tryck på knappen för och jag måste ju få tid att presentera resultatet av det.
Hur känner du kring att representationslaget försvinner från Skarsjövallen?
- Det är naturligtvis tråkigt, å andra sidan har de möjlighet att nyttja Rimnersvallen. De tider som de har efterfrågat vet jag att kommunen sagt okej till.