Erdin Demir, 31, spelade senast en match med den belgiska klubben Zulte Waregem den 13 april 2019. Sedan dess har det varit tyst om den landslagsmeriterade vänsterbacken, som gjort över 100 matcher i högstaligan i Belgien.
Nu väljer Demir att berätta om skadehelvetet som plågat honom i flera år och som nu fått honom att till slut lägga skorna på hyllan. I dag bor han med sin familj i Malmö och är redo att gå vidare i livet - utanför planen.
- Nu har jag accepterat det. Det har inte varit så lätt, men nu är jag på en annan plats och jag ser fram emot det jag ska göra i framtiden. Jag är nyfiken på att fortsätta med fotbollen, gå en tränarutbildning och se vad som är intressant för mig i framtiden. Jag är fortfarande ung och livet fortsätter. Jag är på en bättre plats i dag än för kanske ett eller två år sedan, säger han till Fotbollskanalen.
Erdin Demir är fostrad i Malmö FF, men lämnade som 18-åring och slog igenom i Trelleborgs FF i allsvenskan 2011. Därefter gick han vidare till Brann med tre och en halv säsong i Norge innan det blev flytt till Belgien 2015.
Demir spelade först med Waasland-Beveren mellan 2015 och 2018 och tog sedan steget till Zulte Waregem, där det i slutändan blev ett tråkigt slut med anledning av skadeproblemen.
Demir var under hösten 2018 ordinarie i Zulte Waregem, men ju längre säsongen led desto värre blev skadeproblemen. Efter en lång karriär - till stor del utan skador - hade han fått förslitningsskador i ländryggen och bäckenet, vilket ställde till det ordentligt.
- Fram till dess var min tid i Belgien väldigt bra. Jag spelade varje match i Waasland-Beveren och i Zulte Waregem. Jag var sedan inte tillgänglig på grund av skadan och missade mycket. De försökte få tillbaka mig med kortisonsprutor och jag kom tillbaka, men det blev inte bättre och jag röntgade mig och träffade läkare. Jag försökte köra rehab, men det gick dessvärre inte.
"Alla läkare sa samma sak, att det bästa är att jag inte fortsätter karriären. Då fanns det inget att göra"
Demir träffade runt tre läkare i Belgien och senare en läkare i Sverige, men fick samma besked av alla. Ingen ville gå in och genomföra en operation, och därmed levde han plötsligt i ovisshet i hopp om att rädda karriären.
- Det var så pass stort att jag testade köra rehab, kortisonsprutor och allt. Det krävdes operation, men det var ingen läkare i Belgien eller i Sverige som ville operera där, då det inte fanns en garanti för att jag skulle komma tillbaka som elitspelare, samtidigt som det är en väldigt komplicerad operation att gå in i ländryggen och i bäckenet, säger han.
Demir fortsätter:
- Jag testade allt för att få igång det, men de såg på röntgen att förslitningsskadorna var så pass stora, så det blev inte bättre. Tiden gick och det kändes lite bättre när jag inte ansträngde kroppen. Under en period gjorde det så ont att jag inte kunde sova och jag var uppe mitt på natten. Värken var konstant. Jag var tvungen att ta ett beslut, då det inte blev bättre och alla läkare sa samma sak, att det bästa var att jag inte fortsatte karriären. Då fanns det inget att göra. Det var så omfattande förslitningsskador och så var det bara.
Demirs avtal med Zulte Waregem gick ut sommaren 2021 och därefter gjorde han en sista koll med en läkare i Sverige för att få ett definitivt besked. I samband med det förstod han att karriären var över. Det gick helt enkelt inte att göra något åt problemen.
- Han sa detsamma, att man inte opererar det. Han sa att det är en väldigt komplicerad operation och att det inte är säkert att jag blir en elitspelare igen, så jag följde det rådet. Det har varit klart en period att det inte blir mer fotboll, men jag känner mig mer redo att prata om det nu.
Vet du varför du fick de här problemen?
- Det är svårt att säga. När det är förslitningsskador kan det vara en del av fotbollen. De flesta tror att det är hur kroppen är byggd och kanske att den har jobbat i många år under belastning, så till sist har den sagt nej. Det är svårt att säga hur och varför det har kommit.
Hur har det varit med all ovisshet?
- Det har varit jättejobbigt. Jag hade lite hopp om att det skulle bli bättre och bättre, men varje gång jag försökte komma tillbaka i Belgien åkte jag på bakslag efter bakslag. Det är klart att det har varit tufft. Jag är 31 år i dag, så jag hade absolut haft några år till på den professionella nivån, men nu har det gått en så lång period att jag ändå är glad över att jag fick spela så många år som jag fick och att jag fick uppleva det som jag fick göra.
"De hade sin syn på det och jag hade min syn på det, men jag sa att det är upp till Fifa att bestämma vem som har rätt och jag fick rätt"
Under Demirs sista kontraktsår i Zulte Waregem hamnade han även i konflikt med klubben. Han kunde inte spela på grund av skadeproblem och slutade få betalt, vilket gjorde att han tog ärendet till Fifa, och vann tvisten.
- Jag var inte på planen under mitt sista kontraktsår. Jag hade alla läkarintyg, som visade att jag inte kunde spela. Allt var på min sida på det sättet. Det var så pass mycket material från röntgen och läkare om att jag inte kunde fortsätta och att det i sådana fall bara skulle bli värre. Samtidigt hade jag ett år kvar på mitt kontrakt. Även om jag inte kunde spela var det inte mitt fel. Vi var lite oense där, men som tur var fick jag fördel av Fifa och fick betalt.
Skildes ni åt som ovänner?
- Nej, jag ska inte säga att vi skildes åt som ovänner. De hade sin syn på det och jag hade min syn på det, men jag sa att det är upp till Fifa att bestämma vem som har rätt och jag fick rätt, så det blev bra.
Fick du ut alla pengar?
- Jag fick allt som var mitt under det året, så det var skönt. Även om jag var skadad hade jag rätt till de pengarna, då jag hade så mycket material och underlag.
"Jag fick inte uppleva att vinna ett serieguld, men allt annat har varit magiskt. Det har varit roligt att få uppleva allsvensk, norsk och belgisk fotboll"
När Demir minns tillbaka till ljuspunkterna under sin karriär tänker han på tiden i Belgien, men även första allsvenska säsongen med Trelleborg och landskamperna med Blågult.
- Ett av mina stora minnen är att jag fick uppleva landslagsfotboll. Sedan har jag även starka minnen från Belgien, där det är en rättså tuff liga. Jag fick stort förtroende och jag fick spela mycket under flera olika tränare. Det är också något som jag kommer minnas. Sedan är det kanske mitt första allsvenska år med Trelleborg. Det är också något som jag minns tillbaka till. Det var intressant.
Han fortsätter:
- Men dessvärre fick jag inte vinna något, så det går till det negativa, säger han och skrattar.
- Allt kan inte vara positivt. Jag fick inte uppleva att vinna ett serieguld, men allt annat har varit magiskt. Det har varit roligt att få uppleva allsvensk, norsk och belgisk fotboll.
Många svenskar har haft det tufft i Belgien. Varför lyckades du?
- Jag tror att det är lite tillfälligheter. När jag kom till Belgien fick jag en bra start, vilket jag tror är viktigt om man kommer från Skandinavien. De har inte lika stort tålamod som i Skandinavien, så det gäller att få en bra start, vilket jag fick och sedan flöt det på.
- Jag spelade mycket och plötsligt fick jag en stor roll i Waasland-Beveren, där jag har många fina minnen. Sedan gick jag till Zulte Waregem, som spelade Europa League-fotboll då, och första säsongen innan skadan fick jag mycket speltid, men sedan blev det som det blev. Det är en del av fotbollen. Jag hade inte mycket skador fram till det och var nästan aldrig borta. Jag missade inte någon match och sedan kom detta. Det är trist, men så är det.
Demir gjorde sex A-landskamper under januariturnéerna 2012, 2013 och 2014, men lyckades inte slå sig in i någon kvaltrupp eller i någon mästerskapstrupp. I flera år hade han tuff konkurrens om vänsterbacksplatsen med Martin Olsson, Oscar Wendt, Pierre Bengtsson och Ludwig Augustinsson, som alla tillhört bra klubbar ute i Europa.
- Det var inte var den lättaste konkurrenssituationen på min position med många bra spelare, som spelade i bättre ligor och i bättre klubbar. Det var inte så enkelt just då. På vänsterbacksplatsen har det alltid varit en bra konkurrens med många bra spelare. Jag fick i varje fall uppleva det jag fick och det är jag tacksam och glad över, säger han.
"Jag har samlat på mig mycket erfarenhet, träffat mycket folk och haft många tränare genom åren, så det är något som jag gärna vill använda och bidra med i framtiden"
Nu är frågan vad som väntar för Demir framöver?
Demir är bosatt med sin familj i Malmö och skulle gärna vilja jobba inom fotbollen framöver. Han funderar till en början på att gå en tränarutbildning.
- Fotboll är något man gjort hela livet, så jag tänker på att stanna kvar i fotbollen. Jag vill till en början gå en tränarkurs och se om det är något för mig. Det optimala hade varit att jobba inom fotbollen och det är det som jag funderar på, säger han och fortsätter:
- Efter det här beslutet vill jag komma igång med något annat, och då är prio ett att stanna kvar inom fotbollen. Samtidigt tänker jag inte låsa några dörrar om att fotboll är det enda jag gör. Jag får se om det finns något annat än fotboll som kan vara intressant och lockande.
Demir har fram till nu varit tyst om att karriären är över, och har inte haft kontakt med någon klubb senaste tiden.
Efter flera tuffa år är 31-åringen nu redo att skriva nästa kapitel i livet.
- Jag har varit väldigt tyst i media om det här, så det är inte så många som vet och kanske en del som undrar, men nu berättar jag och då vet kanske klubbar att jag inte kommer fortsätta som fotbollsspelare och funderar på att göra något annat inom fotbollen, som tränare eller kanske med scouting, säger han och fortsätter:
- Jag har samlat på mig mycket erfarenhet, träffat mycket folk och haft många tränare genom åren, så det är något som jag gärna vill använda och bidra med i framtiden.