Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det här är ”Operation rena händer” - brottshärvan som skakat Belgien

Belgien

En stor ekobrottshärva har satt belgisk fotboll i gungning.
Klubbar, agenter, spelare, domare, tränare och journalister finns bland de misstänkta i utredningen som pågår för fullt.
Det här är ”Operation rena händer”.

Foto: Bildbyrån

Club Brügges tränare Ivan Leko (som är misstänkt i polisutredningen) och Anderlechts träningsanläggning.

Den 10 oktober i år skakades belgisk fotboll om, rejält. Då slog polis, efter ungefär ett års utredning, till mot en rad klubbar och personer inom fotbollsbranschen. 44 räder genomfördes på olika platser i Belgien, och totalt 14 stycken i länder som Frankrike, Luxemburg, Cypern, Montenegro, Serbien och Makedonien.

Härvan, som kallas för ”Operation rena händer”, innefattar misstankar om ekonomiskt bedrägeri, pengatvätt och matchfixning. Brott ska bland annat ha begåtts kopplat till olika spelartransfers. Totalt är 23 personer misstänkta i ärendet. I centrum finns två agenter; Mogi Bayat och Dejan Veljkovic - men även andra agenter, spelare, domare, tränare, klubbledare och journalister utreds av polis.

Annons

Bayat och Veljkovic misstänks bland annat för att, oberoende av varandra, ha gömt ersättningar från spelar- och tränaraffärer från belgiska myndigheter. De båda agenterna har starka band till många klubbar i Belgien och Veljkovic misstänks för att ha försökt rigga resultat i matcher, bland annat via kontakter med två domare.

Veljkovic ska förra säsongen ha försökt hålla kvar Mechelen, som svenske forwarden Gustav Engvall skrev på för i somras, i den belgiska högstaligan genom matchfixning. Han misslyckades dock. En av matcherna som utreds spelades mellan Mechelen och Waasland-Beveren. Svenskarna Isaac Kiese Thelin och Erdin Demir fanns på planen i 90 minuter för Waasland-Beveren, som de tillhörde vid tillfället, men har senare förklarat för Fotbollskanalen att de inte upplevde något konstigt med matchen.

Annons

Mogi Bayat släpptes på fri fot i dagarna (efter att ha suttit frihetsberövad i 49 dagar), men med restriktioner. Även Dejan Veljkovic släpptes nyligen på fri fot, men även han med rejäla restriktioner. Åklagarmyndigheten i Belgien har bekräftat att man nått en överenskommelse med Veljkovic. I utbyte mot all information som han sitter på i ärendet har agenten erbjudits ett lindrigare straff jämfört med vad han hade kunnat få längre fram. Enligt belgisk press riskerade han 15 år i fängelse, men VRT rapporterade nyligen att Veljkovic ”förhandlat” sig till ett straff som innebär en fem år lång villkorlig fängelsedom, drygt 800 000 kronor i böter (villkorligt) och att alla de pengar som han tjänat på ett olagligt sätt tas i beslag.

Åklagarmyndigheten i Belgien har bekräftat i ett pressmeddelande att man genomsökt kontor hos nio belgiska klubbar, där olika dokument, filer och tre lyxklockor tagits i beslag. Klubbarna det gäller är Anderlecht, Club Brügge, Genk, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Lokeren, Gent och Standard Liege. Vidare är det också bekräftat att man slagit till hemma hos bland annat sex klubbledare, fyra agenter, två domare, två journalister och en tränare. 

Annons

Flera av de ovan nämnda klubbarna har de senaste åren gjort affärer med svenska klubbar. Dessutom har en rad agenter som är misstänkta i ärendet kopplingar till svenska klubbar eller svenska agenter. Det gäller Mogi Bayat (misstänkt för del i organiserad brottslighet och pengatvätt), Walter Mortelmans (misstänkt för del i organiserad brottslighet och korruption), Thomas Troch (misstänkt för del i organiserad brottslighet och korruption) och Evert Maeschalck (misstänkt för korruption).

De misstänkta

Mogi Bayat (agent) - del i organiserad brottslighet och pengatvätt

Laurent Denis (Mogi Bayats advokat) - del i organiserad brottslighet och pengatvätt

Thierry Steemans (ekonomiansvarig i KV Mechelen) - del i organiserad brottslighet, pengatvätt och korruption

Dejan Veljkovic (agent) - del i organiserad brottslighet, pengatvätt och korruption

Marika Bogojevska (Dejan Veljkovics fru) - del i organiserad brottslighet och pengatvätt

Fabien Camus (tidigare Mechelen-spelare) - del i organiserad brottslighet och pengatvätt

Sebastian Delferiere (domare) - del i organiserad brottslighet, pengatvätt och korruption

Dirk Huyck (ordförande i Waasland-Beveren) - del i organiserad brottslighet och korruption

Peter Maes (Lokerens tidigare tränare) - del i organiserad brottslighet och pengatvätt

Karim Mejjati (agent) - pengatvätt

Walter Mortelmans (agent) - del i organiserad brottslighet och korruption

Dragan Siljanovski (agent) - pengatvätt

Olivier Somers (majoritetsägare i KV Mechelen) - del i organiserad brottslighet, pengatvätt och korruption

Olivier Swolfs (ekonomiansvarig i Waasland-Beveren) - del i organiserad brottslighet och korruption

Thomas Troch (agent) - del i organiserad brottslighet och korruption

Stefaan Vanroy (sportchef i KV Mechelen) - del i organiserad brottslighet, pengatvätt och korruption

Bart Vertenten (domare) - del i organiserad brottslighet och korruption

Frank Dekeyser (journalist på Het Laatste Nieuws) - del i organiserad brottslighet och korruption

Stijn Joris (journalist på Het Laatste Nieuws) - del i organiserad brottslighet och korruption

Ivan Leko (Club Brügges tränare) - pengatvätt

Evert Maeschalck (agent) - korruption

Olivier Myny (spelare i OH Leuven, tidigare i Waasland-Beveren) - del i organiserad brottslighet och korruption

David van den Brock (journalist på Het Nieuwsblad och Gazet van Antwerpen) - del i organiserad brottslighet och korruption

Publicerad 2018-11-30 kl 11:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS