Hur har polisutredningen tagits emot i Belgien?
- De äkta fotbollssupportrarna har uppskattat polisens initiativ till att äntligen göra en utredning. Vi har under en lång tid vetat att det förekommer märkligheter i Belgien men fotbollsförbundet är inte vant vid att se till att saker och ting förändras. Om en skandal uppdagas är det alltid tack vare rättsväsendet.
Hur har en typiskt "uppgjord" spelartransfer sett ut? Hur har det fungerat att göra affärer i Belgien generellt sett?
- Som i andra länder har varje spelare en agent som jobbar för att hitta dem en klubb. Men ibland, till och med ofta, är spelaren inte särskilt sugen på att gå till klubben som agenten vill att han ska gå till. Då blir han en sorts slav till sin agent, som gör en affär med en klubbledare. Den ledaren är så klart en väldigt god vän till agenten. Då delar agenten och ledaren på ersättningen för spelaren, som tränaren i laget kanske inte ens nödvändigtvis vill ha.
- Ett bra exempel på det här är David Pollet, en fransk forward som har bytt klubb nästan varje år sedan han kom till Belgien. Hans agent? Självklart Mogi Bayat (misstänkt för del i organiserad brottslighet och pengatvätt). Mogi är en typisk agent som inte tvekar att ta en spelare som egentligen tillhör en annan agent. Det är djungelns lag som gäller.
Hur kan så pass stora klubbar har varit involverade?
- Klubbledarna har inte tid att söka igenom hela världen för att rekrytera spelare. Konsekvensen blir att den enkla vägen då är att använda en agents tjänster. Oundvikligt skapas då kopplingar mellan vissa ledare och agenter, med pengar som gemensam nämnare.
De misstänkta journalisterna - vad har de gjort?
- Vissa journalister har starka relationer till vissa agenter. De agenterna ger dem exklusiv information och journalisterna väljer att i utbyte mot gåvor lyfta fram vissa spelare i deras texter, för att påverka klubbledarna som de också är kompisar med. Det är som en sekt.
IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt säger till oss att han har blivit varnad för att göra affärer i Belgien eftersom det förs pengar under borden och att det är svårt att veta vem som ligger bakom affärerna där. Hur är bilden i Belgien runt det?
- Han har rätt. Det finns ingen transparens när det gäller de flesta affärerna som görs i Belgien och det är ju rätt rimligt med tanke på att sättet som de görs på inte är särskilt lagligt.
Det har rapporterats att Mogi Bayat varit väldigt stark inom Anderlecht och att han till och med svarat i telefon hos klubben - stämmer det?
- Det är sant. För Bayat har Anderlecht varit som hans hem. Så historien om telefonen är inte en myt. Under de senaste åren har de flesta affärerna som Anderlecht gjort initierats av duon Herman van Holsbeeck (tidigare sportchef i Anderlecht) och Mogi Bayat. Den tidigare ordföranden Roger vanden Stock var inte särskilt medveten om vad som pågick i hans klubb.