Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från succé till frysbox - Benjamin Nygren om första året i Genk: "Väldigt konstig situation"

Jupiler Pro League

Han nätade i sin ligadebut för Genk.
I den andra match blev Benjamin Nygren utbytt i paus.
Sedan sattes forwarden i frysboxen.
- Det är väldigt konstigt, säger 18-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Efter en succéartad fjolårsvår sålde IFK Göteborg löftet Benjamin Nygren, 18, till belgiska Genk för över 50 miljoner kronor. Han blev då den dyraste försäljningen i klubbens historia.

Det började också bra för Nygren. I den första matchen för säsongen, mot Mechelen i ligacupen, fick han hoppa in och göra debut. Därefter svarade han för en succé i sin ligadebut, då han gjorde sitt första mål för klubben i 2-1-segern mot Kortrijk. Därefter fick han även starta i säsongens andra ligamatch, mot Mechelen. Då blev han utbytt i paus, och det var också hans sista ligaframträdande för säsongen.

- Det började mycket bättre än jag trodde. När jag skrev på tänkte jag att det var en helt annan nivå och att det skulle bli svårt att få mycket speltid. Det var jag beredd på, men jag räknade ändå med att få vara på bänken och hoppa in lite då och då. Sedan fick jag starta i de två första matcherna och jag gjorde mål i första av dem. Därefter blev jag utbytt i den andra matchen och sedan dess har jag inte spelat. En väldigt konstig situation, säger Nygren till Fotbollskanalen.

Annons

Han fortsätter:

- Jag tror inte det är många som har varit med om det. Man har fått vara väldigt mentalt stark och jag har jobbat mycket med det. Rent mentalt är det tufft att först få spela två matcher och göra mål, sedan är man helt utanför truppen, man är inte ens på bänken, och det är väldigt konstigt. 

Vad var det som hände?
- Jag vet inte riktigt. Den andra matchen var en tuff bortamatch och i första halvlek spelade hela laget dåligt. Jag kan erkänna för mig själv om jag inte gör en bra prestation och i den halvleken var jag inte bra. Med det var verkligen inte jag som var felet. Det var väldigt många i laget som gjorde en dålig halvlek och sedan gick det ut över mig. Det är väldigt tråkigt, men det är bara att ta det och försöka göra det bästa av situationen

I november bytte klubben tränare. Felice Mazzu fick sparken och tysken Hannes Wolf tog över. Nygren hoppades på en nystart. Så blev det inte.

Annons

- Jag tycker att han är en bra tränare. Där och då kände jag att jag skulle få börja om på en ny ruta och visa vad jag går för. Jag tyckte att jag tränade på bra och det kändes bra. Sedan skadade jag mig på en träning någon vecka efter att han tog över och jag var borta till vinteruppehållet, säger Nygren och fortsätter:

- Jag började träna igen när vi återupptog träningen i vintras och jag tränade på bra, men jag fick ändå inte vara med (i matchtruppen). Jag var nittonde man, satt på läktaren flera gånger. Till slut frågade jag tränaren varför jag inte fick vara med på bänken. Vi hade ett snack och efter det spelade jag någon B-lagsmatch som han tittade på. Han tyckte att jag gjorde en väldigt bra prestation och sedan kom corona. Det kändes bra mot slutet, efter att jag tog det samtalet med honom.

Annons

Coronakrisen kom olägligt för alla, men kanske lite extra olägligt för dig?
- Det är klart att ingen som spelar fotboll ville att det här skulle komma och ingen hade kunnat tro det i januari. Det började med att de sköt upp en match och sedan skulle vi spela utan publik. Sedan blev inte matchen av alls, vi fick inte träna och därefter fick vi träna på egen hand. Det blev bara värre och värre. Det är klart att det kom lite extra olägligt för mig, men samtidigt känns det bättre nu när jag ska komma tillbaka. Då har jag en bättre känsla. Man får tänka positivt.

När U21-landslaget inledde sitt EM-kval i september fick Benjamin Nygren en plats i truppen. Samlingen därefter var han inte uttagen, någonting som förbundskapten Roland Nilsson förklarade med att talangen hade fått knapp speltid. Forwardens ambition är att roffa åt sig en plats på nytt.

Annons

- Min dröm är att en dag få spela för svenska herrlandslaget och nu är mitt mål att komma med i U21-landslaget. Jag var med en samling och det var riktigt kul. Men jag kom inte upp i den nivån jag brukar hålla och spelade inte matchen på det lägret. Sedan snackade Roland med mig om att jag skulle vara med i U19-landslaget istället och jag fick vara med där. Jag hoppas att få komma med nästa gång.

Nygren är en bland många svenskar som haft det motigt i Belgien. Några exempel på spelare som inte fått det att stämma där är bland andra Tesfaldet Tekie, Eric Smith, Emir Kujovic, Erik Berg och Isaac Kiese Thelin. Listan kan helt enkelt göras lång. Varför blev det Belgien överhuvudtaget för Nygren med tanke på hur historien ser ut? Han tycker inte att man kan dra en slutsats om att alla svenskar tenderar att misslyckas i Belgien, alla är olika.

Annons

- Det här med att svenskar har haft det tufft… det känns bara jättekonstigt. Varje person är unik och man kan inte dra alla över en och samma kam. Om någon gör det dåligt där så innebär inte det att jag kommer att göra det. Jag är ett helt nytt fall, så jag tänkte inte alls på det. Jag tycker bara det är konstigt att man jämför.

Den belgiska ligan avslutades officiellt i förra veckan. Club Brügge utsågs till mästare och Genk, som vann föregående säsong, slutade på sjundeplats. Det var ingen i klubben särskilt nöjd med.

- Det var ingen bra säsong från vår sida. Genk har som ambition att vara i toppen varje år, så ingen är nöjd med hur säsongen slutade. Vi hade en match kvar och om vi hade vunnit den hade vi slutat sexa, vilket hade inneburit slutspel. Mycket hade kunnat ändras då. Men jag tror ingen är nöjd med en sjundeplats. Nästa år tror jag att alla är sugna på att göra en mycket bättre säsong. Vi får hoppas att det blir så.

Annons

Det blev en motig säsong för Nygren och löftet gjorde totalt fyra framträdanden i representationslaget. Men det har funnits saker som han har kunnat ta med sig. Han bytte stad, land och klubb samma år som han blev 18. En omställning, minst sagt.

- Det var något nytt. När jag var ännu yngre tänkte jag inte att jag skulle bo utomlands när jag var 18. Då tänkte man att man kommer att bo hemma tills man är lite mer än 20 år. Allt skedde också ganska snabbt, så man hann inte tänka så mycket på det. Det bara hände och sedan fick man bara anpassa sig och göra det bästa av situationen.

Han fortsätter:

- Det har varit ett väldigt lärorikt år. Man har lärt sig mycket både på och utanför planen. Jag har flyttat hemifrån, bor själv och kom till en helt ny miljö.

Om du tittar tillbaka, hur ser du på att gå från den hajpen som var förra våren till den här säsongen i Genk?

Annons
- Det är klart att det blir en hajp när det går bra för en spelare, särskilt om den är ung. När jag presterade bra blev det en stor hajp och det är förståeligt. Men man får försöka stå med båda fötterna på jorden och det tycker jag att jag hanterade väldigt bra förra året. Sedan kommer det alltid att gå upp och ner och då gäller det att hantera det. När det går bra så kan man inte lämna jorden och när det går dåligt kan man inte gå ner i underjorden. Nu när jag är inne i en lite tyngre period gäller det att vara målmedveten och jag måste påminna mig själv om varför jag gör det här, varför jag älskar det här, tänka på mina mål och vad jag ska göra för att nå dit.

Nygren fortsätter:

- En negativ trend vänder inte på sig själv från ingenstans, man måste jobba för det och då måste jag ge hundratio procent varje dag och bli bättre. Då kan man vända sådana här perioder och då kommer uppgången bli ännu större. Det är det jag fokuserar på.

Annons
Publicerad 2020-05-21 kl 23:41
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS