Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg om hur klubbarna i England blöder

Christensons blogg

Marcus är ju på semester den här veckan och jag, Johan, har blivit tillfrågad att gästblogga om den finansiella krisen i den engelska fotbollen. Det kanske inte anses vara de mest “sexiga” ämnet i fotbollshistorien men det är ett tema som borde beröra alla oss som älskar engelsk fotboll.

********** 

Till slut slog finanskrisen till mot fotbollen också. Fotbollsklubbar världen över blöder och i synnerhet i England där i princip alla proffsklubbar levt över sina tillgångar under en längre tid.

När tv-avtalsbubblan sprack 2002 så var det en första varningssignal till klubbarna.

Många, speciellt Premier League-lagen, har länge levt på de enorma summorna som tv-avtalen ger. Nu klarade sig de flesta eftersom att ett nytt massivt tv-avtal skrevs så nära inpå den första krashen.

********** 

Men en lösning på de skulder som de flesta klubbar nu dragit på sig syns inte på horisonten. TV-pengarna är givetvis en enorm del i den finanskris som nu slagit till mot de engelska klubbarna.  En plats i Premier League ger osannolika 40 miljoner pund (cirka 500 miljoner kronor!) per säsong. Det negativa är att du antagligen måste spendera just de pengarna för att hålla dig kvar i en så pass stark liga.

Annons

 ********** 

Inför den här säsongen så drabbades tex. Southampton av poängavdrag i League 1. Samma klubb som 2004 spelade Europacupfotboll.

Åker man ur Premier League så står det inskrivet i samtliga spelarkontrakt att lönen skall sänkas med 25%, det räddar kanske klubben ett år eller två till, men tar man inte steget upp med de enorma lönekostnader man ändå har kvar så blir fallet enormt. Förutom Southampton så är Norwich, Watford och Charlton bra exempel. För att inte tala om Leeds United.

********** 

Men nu är läget allvarligare än någonsin och det är bara en tidsfråga innan en klubb i de två högsta ligorna får slänga in handduken för gott. Portsmouth är obehagligt nära. Försäljningen av Asmir Begovic räddar antagligen klubben från konkurs under säsongen 2009/2010, men just nu finns det inga garantier på att Portsmouth existerar nästa säsong. Skrämmande.

Annons

********** 

Portsmouth är ett skräckexempel på klubbar som inte lärt sig av Leeds United. Tillsammans med bland annat  West Ham så har båda tagit stora lån med framtida biljett & TV-pengar som säkerhet. Ungefär lika sjukt som när Leeds lånade närmare en miljard med Champions League-pengar som säkerhet.

********** 

Chelsea och Manchester City är två klubbar som lever enormt över sina tillgångar.  Båda två har räddats av rika investerare, men sanningen är att Chelsea var minuter från konkurs innan Roman Abramovitj kom in och ritade om fotbollskartan för alltid.

Manchester City höll på att nedmontera sin satsning efter Thaksin Shinawatras styre och hade inte shejkerna från Abu Dhabi klivit in så hade Manchester City antagligen varit i Portsmouths situation idag. Och vad händer den dag som investerarna inte längre vill vara med att leka? Hur ska Manchester City då kunna betala mångmiljon-löner varje vecka? Knappast med biljettintäkter.

Annons

********** 

Abramovitj betalade av Chelseas skulder när han köpte klubben genom att låna ut hans egna pengar utan att ta någon ränta. 2006/2007 hade ryssen spenderat sanslösa 578 miljoner pund på Chelsea. En summa som han vet att han aldrig kommer att få tillbaka.
Under samma år så var Chelseas trupp värderad till 266 miljoner pund.  Hade Abramovitj då valt att dra sig ur och krävt sina pengar tillbaka, då hade Chelsea F.C inte existerat idag.

Chelsea och Manchester City är två klubbar som endast överlever p.g.a rika ägare. Två ägare som åtminstonde hållit vad de lovat. Hos Portsmouth och West Ham har rika ägare från alla världens hörn kommit in och lovat allt men levererat inget. Kvar står nu två anrika klubbar på ruinens brant. I somras var West Ham 72 timmar från att sättas i händerna på konkursförvaltare.

Annons

********** 

Inte ens toppklubbarna går längre säkra. Rapporterna från Old Trafford talar om att en av världens största idrottsklubbar är allt annat än välmående.

********** 

3.75 miljarder kronor har Manchester United betalat i räntor de senaste åren, och det faktum att Manchester United hade gått c:a en halv miljard i förlust förra året om man inte sålt Cristiano Ronaldo är skrämmande. Vi talar alltså om en klubb som har över 70.000 åskådare per match, enorma sponsoravtal & en souvenirförsäljning som gör andra klubbar gröna av avundsjuka, som ändå blöder ekonomiskt. De senaste rapporterna talar om att 75% av Manchester Uniteds intäkter går direkt till räntekostnader.

********** 

Kop Football Holding, företaget som Tom Hicks och George Gilettt har och som äger majoriteten av aktierna i Liverpool F.C gick i fjol 41 miljoner pund back. Ägarna har skuldsatt klubben något enormt vilket förhindrade Liverpool från att köpa spelare i somras såvida ingen såldes. Och som tvingade klubben att lägga sina nya arenaplaner på is.

Annons

********** 

Men värst och mest akut är ändå läget i de lägre divisionerna. Speciellt i The Championship. Crystal Palace tvingades till tio minuspoäng p.g.a sin usla ekonomi och tvingades i dagarna rea ut sin supertalang Victor Moses för “bara” 3 miljoner pund.

Watford var inte långt ifrån konkurs tidigare i höstas och några välmående klubbar finns det knappt i den engelska ettan. Det är inte heller speciellt attraktivt för en privatperson att pumpa in pengar i en Championshipklubb, likt det som händer i Premier League.

Lagen i ettan kan inte heller välja sponsoravtal och i dagens ekonomiska läge så är det oerhört svårt att förhandla till sig ett lika tungt avtal som det man skrev för fyra-fem år sedan. Lönerna i The Championship är väldigt höga för att vara en andradivision.

********** 

Annons

Till säsongen 2010-2011 så finns en regel som säger att man inte får spendera mer än 75% av sina inkomster på spelarlöner. Givetvis en jättebra regel, men den kom några år försent.

********** 

Ska man se något positivt i det som nu händer är det att den engelska toppfotbollen blir jämnare. De största stjärnorna hos de mindre lagen kommer antagligen att bli kvar tre-fyra år längre än tidigare då ingen har råd att köpa dem.

Förhoppningsvis så tar man också upp det faktum att utländska ägare tar över klubbar och skuldsätter dem upp över öronen. Manchester United och Liverpools fans driver aktiva kampanjer för att få bort sina amerikanska ägare men problemet är att de egentligen inte har någonting att säga till om då bara aktieägarna har makt nog att göra något.

********** 

Fotbollen är till för supportrar. Inte för “skurkar i kostym”. Den globala finanskrisen har givetvis bidragit till det utsatta läget som råder i dagens Premier League. Men i lika stor utsträckning så har ägare utan någon som helst verklighetsförankring bidragit till att många anrika klubbar nu kanske bara har 1-2 år kvar att leva.

Annons

********** 

Premier League hävdar att man har ett “fit & proper” test för alla som vill köpa en klubb. Thaksin Shinawatra ansågs alltså “fit & proper”. En man som är svartlistad hos i princip alla människorättsorganisationer.

Portsmouths före detta ägare Ali Al-Faraj berättade frispråkigt att han var helt ointresserad av fotboll och endast köpte klubben för att kunna sälja den dyrare något år senare. Men även han betraktad som “fit & proper”.

Agenter och spelare är egentligen de enda som tjänat på de senaste årens utveckling. Mindre klubbar får sällan ta del av de stora pengarna som tv och ägare pumpat in. Det är inte speciellt många övergångar som sker från Championship och upp i Premier League, utan pengarna hamnar istället i andra länder, eller som den senaste tidens undersökningar avslöjat, hos agenterna.

Annons

Och vilka får betala för det? Fansen såklart.

********** 

För när allt kommer omkring så betalar supportrarna fortfarande skyhöga biljettpriser och tv-abonemang för att se halvdanna spelare springa runt och tjäna 30.000 pund i veckan. Manchester Uniteds lösning på sina ekonomiska problem? Att höja de redan absurda säsongskortspriserna.

Majoriteten av klubbarna i den engelska högsta ligan är beroende av en eller två finansiärer. Vad tror ni händer den dagen de inte längre anser att en fotbollsklubb är vad de vill invistera i? En skrämmande tanke – men en situation som kanske inte är alltför långt borta.

Publicerad 2010-02-10 09:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS