Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Skräckblandad förtjusning att ställas mot giganternas gigant

Ella Lindvalls blogg

Det var nog inte många som hade trott att Hammarbys allra första Champions League-äventyr skulle innebära ett gruppspel direkt. 

Jag ska vara ärlig. Efter den första kvalmatchen mot Benfica på Tele2 Arena kändes en vändning och således en gruppspelsplats väldigt långt borta. Det kändes som att Benfica hade mycket mer att ge när de väl kom igång samtidigt som Hammarby kändes slut på både kraft och kreativitet. Men tji fick jag. 

Den första halvleken i Portugal inleddes snarlikt som den första halvleken på Tele2. Benfica-spelarna hade återigen underskattat Julie Blakstads fina vänsterfot. Norskan kunde slå in 1-0-målet i exakt samma matchminut som senast, den gyllene 16:e minuten. Skillnaden i Portugal var att man lyckades behålla ledningen hela matchen.  

Annons

Eftersom Benfica vann den första kvalmatchen med 2-1 så krävdes mer än en 1-0-ledning för att Hammarby skulle gå vidare. I 95 minuter såg det ut som att kvalfinalen skulle gå till förlängning. Men det norska stjärnförvärvet Cathinka Tandberg hade andra planer när hon skickade in 2-0. Det återstod bara sekunder av matchen och när slutsignalen gick kunde Hammarby fira klubbens allra första avancemang till ett Champions League-gruppspel. 

Nu väntar en intensiv höst och vinter för Hammarby. Säsongen förlängs med flera veckor och den sista gruppspelsmatchen kan spelas så sent som 18 december. 

Vilka ska de möta då? Det stod klart vid lunchtid på fredagen att Hammarby lottades i grupp D tillsammans med Barcelona, Manchester City och SKN St. Pölten. Aj. Det kan inte sammanfattas på annat sätt än med uttrycket skräckblandad förtjusning. 

Annons

Nedan följer en snabb genomgång av Hammarbys motstånd: 

Barcelona
Jag tror egentligen inte att FC Barcelona behöver någon närmare presentation. Men för den som har bott under en sten så gäller det att läsa noga.  

Till att börja med så spelar den svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö där. Det har hon gjort sedan 2021 och har således varit med och bärgat två CL-titlar.

Champions League är verkligen Barcelonas vardagsrum. Giganten har, förutom enorm erfarenhet, också resultaten med sig med fyra finaler i bagaget. Klubben är inte helt chockerande även dominant i den spanska ligan där man vunnit ligatiteln de senaste fem åren. 

Ordet favorit känns klent i sammanhanget, men bara för att förtydliga så är Barcelona storfavorit att vinna den här gruppen. 

Manchester City: 

Annons

Även City är ett världslag. Den svenska landslagsmittfältaren Filippa Angeldal spelade här tidigare men gjorde en flytt till Real Madrid inför sommaren. Nu återfinns inga svenska spelare i laget. Men det saknas inte direkt stjärnglans med Lauren Hemp, Chloe Kelly och tidigare Arsenalstjärnan Vivianne Miedema, bland andra. 

Citys väg till gruppspelet gick via ett kval mot Paris FC. Där var det aldrig några konstigheter. Första matchen slutade 5-0 och den andra matchen 3-0. City har tagit sig långt i turneringen tidigare. Två gånger har man varit i semifinal och klubben har även nått kvartsfinal. Förra säsongen missade man dock Champions League helt och hållet. 

SKN St. Pölten: 
Det är inte svårt att ha mer erfarenhet än Hammarby i Champions League-sammanhang, även österrikiska St Pölten har det. De två senaste åren har laget kvalat in till gruppspelet. 

Annons

Laget vinner högstaligan i Österrike så gott som varje år och hade, liksom City, inte heller några problem i kvalet. Där mötte man slovenska ZNK Mura Nona och vann totalt med 8-0. 

På förhand är det här som Hammarby har ordentlig chans att knipa tre poäng.  

***

Spelschemat väntas bli klart under lördagen. Som det ser ut nu är Tele2 Arena åtminstone upptagen två av de eventuella speldagarna. Men det står alltså inte klart än vilka dagar Bajen kommer spela hemma. Skulle det bli så att Bajen spelar på hemmaplan när Tele2 Arena är upptagen så kommer matchen spelas på Studenternas i Uppsala. Det har klubben meddelat sedan tidigare. 

Att behöva spela ett historiskt Champions League-gruppspel och ha hemmaplan i en annan stad, är ett ämne för sig. Men det får vi gå närmare in på då, om det blir aktuellt. 

Annons
Publicerad 2024-09-27 15:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS