Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"115" befläckar

Englandsbloggen

Minnena kommer att leva kvar för alltid.

Resorna i Europa. Kvällen på Emirates. Cupguldet. Den smått euforiska och oövervinnerliga känslan som byggs upp i en stad när ens lag överträffar alla förväntningar. Gång på gång.

Det här “vi mot världen”-stuket. “Vi mot f**king alla”. Det är nästan magiskt. Och inget eller ingen kan stoppa en. 

Dessvärre är det nog bara ÖFK:s fans som kommer att minnas klubbens framgångsår mellan 2016-2018 på det sättet. 

Bland många andra kommer de rödsvartas framfart aldrig få det erkännande den kanske förtjänar på grund av alla stökigheter som samtidigt omgärdade klubben utanför planen.

Annons

Trots att dåvarande ordförande Daniel Kindberg friats i hovrätten för ekonomisk brottslighet är “fifflarstämpeln” från den tiden något som ÖFK aldrig lär kunna tvätta bort. Klubbens fans håller kanske inte med, men det är så det är. 

I supporterled tenderar skandalrubriker att hänga kvar oavsett om det berörda lagets egna anhängare vill det eller inte, och oavsett vad som i slutändan slås fast i diverse rättssalar. 

När ÖFK:s framgångar kommer på tal i framtiden lär tillägget om fuskanklagelserna följa tätt därefter. Delvis som ett sätt att förminska det som faktiskt uträttades på planen. 

Orättvist? Kanske. Vissa kan nog tycka det i alla fall. Men det är så det fungerar. 

På så vis finns det en del likheter mellan uppstickaren i Jämtland och en ljusblå Premier League-jätte i Manchester.

Annons

På många sätt har Abu Dhabis övertagande av City år 2008 revolutionerat europeisk toppfotboll. Klubbens omvandling sedan dess saknar motstycke i modern tid. 

Investeringarna har varit tunga. Pengar har pumpats in och titlar har radats upp som följd. Euforiska framgångsår som City-supportrar – vilka dessförinnan länge hade lidit – kommer bära med sig resten av sina liv.

Men det riktiga erkännandet för klubbens förvandling kommer City troligtvis aldrig att få hos den breda massan. De nu aktuella fuskanklagelserna kommer för alltid att ligga som en våt filt över den ljusblå storhetstid som varit och fortfarande pågår. 

Förra veckan inleddes förhandlingarna om de nära 130 regelbrott (115 är siffran som fått fäste och länge cirkulerat) som PL anklagar City för. I sociala medier har bilder på dyra stjärnadvokater, redo att försvara jätten med näbbar och klor, på väg dit dykt upp. 

Annons

Det har känts talande för framtidens narrativ kring Manchester-laget. 

Anklagelserna är omfattande och resultatet av en drygt fyra år lång utredning. I korthet anklagas City, som bestämt nekar till allt, bland annat för…

… 54x. Misslyckats ge korrekt finansiell information mellan 2009-2018.
… 14x. Misslyckats ge korrekta detaljer kring utbetalningar till spelare och tränare mellan 2009-2018.
… 5x. Misslyckats jobba inom Uefas Financial Fair Play-regler mellan säsongerna 2013-2018.
… 7x. Misslyckats jobba inom PL:s egna FFP-regler (PSR) mellan 2015-2018.
… 35x. Misslyckats samarbeta med PL i den nämnda utredningen, som pågick mellan december 2018 och februari 2023. 

Dom väntas komma tidigt nästa år.

Poängavdrag? Tvångsnedflyttning? Strukna titlar för berörda år (tre i PL, tre i ligacupen och en i FA-cupen)? Eller kommer stjärnadvokaterna lyckas få jätten friad?

Annons

Skyldig eller oskyldig?

Det är så klart omöjligt att sia kring vad som kommer hända härnäst. Men en sak tror jag mig veta: likt ÖFK kommer Citys storhetstid alltid att vara vanärad av en fifflarstämpel. 

Oavsett juridiskt utfall i slutändan.

Och det gäller även åren efter 2018 där Pep Guardiola och hans gäng vunnit fem inhemska cuptitlar, fem PL-titlar och en CL-titel. För det kommer klubben heller aldrig få det breda erkännande den kanske förtjänar.

Även om Manchester City-fans inte håller med om det så är det så det är. 

Alla titlar kommer kunna viftas undan och fingrar kommer alltid att pekas mot fifflandet. Eller anklagelserna om det, i alla fall. På det sättet kommer rivaliserande fans försöka reducera all succé till något orent. Något som i deras värld aldrig riktigt räknades. 

Annons

Något man nästan mest bara kan skratta bort. 

För var alla framgångar ens möjliga att uppnå utan de påstådda oegentligheterna? Det går inte att veta. Men om det är så eller inte spelar ingen roll. Ovissheten och faktumet att anklagelserna de facto existerar är tillräckligt med “bevis” för hur många kommer forma sina åsikter.

När det gäller synen på City finns det en annan faktor att väga in. Bland traditionstyngda klubbar som Arsenal, Manchester United och Liverpool ses de ljusblå fortfarande mest som en ”högljudd uppstickare”. 

Trots att Guardiolas gäng fortfarande är den sportsligt överlägset största rivalen till samtliga andra PL-jättar är det ändå så att de andra “hellre” ser City ta titlar än någon annan rival. Även om de är lokalrivaler vill nog majoriteten av alla United-fans fortfarande hellre att City vinner ligan än Liverpool eller Arsenal, exempelvis. 

Annons

Det säger något om någonting. Rivalitet, tradition och historia har betydelse. Snabba resor till framgång tas sällan emot med öppna armar, framför allt inte när de omgärdas av stökigheter. Oavsett om man döms vara skyldig för dem eller ej. 

Kolla bara på ÖFK.

Fuskanklagelserna har redan fått effekten att Citys framgångar inte riktigt “tagits på allvar” i vissa supporterled. “Det är bara tack vare oljepengar”-snacket har cirkulerat länge som ett sätt att förminska allt. Nu finns det konkreta anklagelser om brott att lägga på det.

”115” kommer leva kvar.

Och det är tillräckligt för att Citys storhetstid för alltid kommer vara befläckad i delar av allmänhetens ögon. Orättvist? Kanske. 

Men det är så det är. 

***

Skulle City fällas för en majoritet av alla anklagelser måste straffet vara hårt. Det är en trovärdighetsfråga för ligan. Framför allt eftersom klubben i sådana fall lade en grund – med hjälp av fusk – som gjorde det möjligt att etablera sig som en gigant i engelsk fotboll.

Annons

***

Till helgens PL-matcher:

Solanke är antagligen omgångens mest lättade målskytt. Engelsk press brukar inte vara nådig mot dyra forwards som inte gör mål (direkt), därmed viktigt att Tottenham-strikern börjar få fart på det han är värvad för.  

***

Hur Liverpool svarade på smällen mot Nottingham Forest förra veckan? Genom att först slå Milan i CL (3-1) och sen banka på Bournemouth i PL (3-0).

Slots bygge ser oväntat starkt ut. Fortsätter det så här är det snart ingen – eller i alla fall få – på Anfield som kommer att prata om Klopp så värst länge till.

Ruskigt imponerande av nederländaren att få ihop allt så snabbt.

***

Chelsea ser ju faktiskt ut att ha något halvspännande på gång. Imponerande derbyseger mot West Ham, vars nye tränare Julen Lopetegui har fått en mardrömsstart på säsongen (bara en seger). Med tanke på storsatsningen som gjordes i somras lär pressen öka lavinartat på spanjoren inom kort om ingen förändring sker.

Annons

***

Manchester United spelade ut Crystal Palace i 60 minuter innan man tappade allt. Det blev 0-0, men i slutändan hade man lika gärna kunnat förlora.

“Bra prestationer” ger optimism men räcker inte för att hänga med i dagens Premier League. Nivån är så otroligt hög numera och tåget går så snabbt. Det här var ett praktexempel på en match du måste vinna om du ska ha något med topplaceringarna att göra.

***

Manchester City-Arsenal. Premier League när ligan är som bäst.

Publicerad 2024-09-23 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS