Right To Dream-ägaren spenderar över 100 miljoner i Danmark
Hansson blogg
Orden “Right To Dream” har flugit förbi de fotbollsintresserade några gånger under de senaste åren. Majeed Waris, David Accam, King Osei Gyan, och Emmanuel Boateng är de mest kända Allsvenska bidragen därifrån, men även Kelechi Iheanacho, numera permanent A-lagsspelare i Manchester City, och Yaw Yeboah, utlånad till City till Lille OSC, har på ett eller annat sätt gått igenom den ghananska akademins utbildning.
Tom Vernon, tidigare scout för Manchester United, har drivit akademin sedan 1999. Han ville testa att se vad som hände om spelare i Afrika fick samma akademimöjligheter som de europeiska talangerna.
För ett år sedan ville han utveckla sina idéer och ta det till en större plattform. Han kollade på 22 europeiska länder, pekade på Danmark, och bestämde sig för att köpa en klubb där. Han kom även i kontakt med Kasper Hjulmand, Malmö FF-aktuell tränare, och de två verkade göra sig till ett team.
Det började först att förhandlas med Randers i höstas, men där blev det problem. Priset var 60 miljoner danska kronor i köppris, och ytterligare 10-15 miljoner danska kronor om året i investeringar. Den affären gick inte, så istället gick Vernon och hans investerare till Nordsjälland, där de ville köpa 90-97% av aktierna. Det första han gjorde efter att affären blev klar igår var att anställa Hjulmand som tränare.
Priset ska enligt Amtsavis vara närmare 100 än 50 miljoner danska, exklusive framtida investeringar,, och Nordsjälland är ju inte den första danska klubben som har köpts av en engelsk investerare. Midtjylland köptes förra året av Matthew Benham, Brentfords ägare, där en av motiveringarna var att det är tacksamt för danska klubbar att ta in afrikanska talanger.
Nordsjälland lär utnyttja Right To Dream, men Vernon har mest pratat om att utveckla den akademin som redan finns där. Han vill snarare ta sina lärdomar från Ghana och köra vidare i Danmark. Förutsättningarna som finns är redan goda: över hälften av spelarnas i Nordsjällands A-trupp kommer från den egna akademin, och den största försäljningen därifrån är Aston Villas Jores Okore för drygt 40 miljoner SEK.
Det är farligt (och personlig åsikt: fel) att släppa på den svenska 51%-regeln, men det verkar som att både Midtjylland och Nordsjälland har haft tur med sina investerare.
Typ: Nordsjälland har köpts upp av ett team som leds av engelsmannen Vernon, grundare och ägare av en av Afrikas med framgångsrika akademier under de senaste åren.
Källor: Tipsbladet, Right To Dream, Ekstra Bladet, Amtsavis
@jonas_hansson
Publicerad 2015-12-16 15:33