Som trevlig söndagsläsning tänkte jag istället pröva på varje bloggares våta dröm – en topplista!
I formatet “kanon och kalkon”.
Först ut tänkte jag kolla på klubbmärken, eller klubbemblem. Jag frågar mig helt enkelt, vilka klubbar har de snyggaste klubbmärkena? Och vilka har de fulaste?
Själva listan är enbart framtagen utifrån estetiska hänsyn. Men jag tänkte försöka säga några korta ord om historien och kulturen bakom vart och ett av de klubbmärken som är med.
Konst och estetik är ju något jag kan så mycket om – utbildad i företagsekonomi som jag är.
…………………………………………………
Pluspoäng för den som utan alltför mycket google-fuskande kniper vilken film bloggrubriken är tagen från.
…………………………………………………
Man Utds klubbmärke är naturligtvis alldeles för vackert för att behöva vara med i en sådan här övning.
Tungan i kinden and all that.
…………………………………………………
KANON – Engelsk fotbolls tio vackraste klubbmärken
1. Wolverhampton (Wolves)
Sataniskt enkelt. Vargtemat förklarar sig själv och klubbmärket håller sig helt utan pretentioner till såväl klubbens som stadens namn och ursprung. De raka och hårda linjerna i klubbmärket signalerar farlighet mycket effektivare än andra klubbars mer “utvecklade” varianter. Klubbmärkets färgschema återspeglar såväl klubbens som stadens motto: “Out of darkness cometh light!”.
2. Swansea City (The Swans)
Med sin marina sjömanskultur på Wales sydkust så är svanen en naturlig och romantisk symbol för såväl staden som fotbollsklubben Swansea. Klubbmärket i sig är smått genialiskt stilrent där symbolen är lika mycket ett ‘S’ som en svan, och där svanens vingar för tankarna till havets böljande vågor. Klubbmärkets helsvarta tryck kontrasterar elegant mot klubbens helvita matchdräkter.
3. Bradford City (The Bantams)
Färgerna! Och tuppen, ja se den bantamtuppen. Det här är fotbollsestetik på högsta nivå, som förhöjs av klubbens initialer i skölden. Färgerna är tagna från ett regemente i den lokala Yorkshire-trakten och man är den enda engelska klubben som spelar i ‘claret and amber’. Ett enastående vackert, tydligt och kulturbärande klubbmärke.
4. Sheffield Wednesday (The Owls)
Det är framför allt stilrenheten och den fullständiga avsaknaden av krusiduller som får mig att placera The Owls klubbmärke så högt. Ugglan är ett centralt tema för klubben och kommer sig av klubbens hemvist i Owlerton. I tidigare versioner av klubbmärket har en vit ros för Yorkshire varit med, men den är numer borttagen.
5. Nottingham Forest (The Tricky Trees)
Nottinghams klubbmärke lyckas på ett enkelt och opretentiöst sätt knyta an till den natur och miljö som omgärdar klubben. Trädet i märket, och givetvis också Forest, syftar på ett grönområde strax utanför stadskärnan som tidigare var en del av sagornas Sherwoodskog, där klubben till en början spelade sina matcher. Vågorna under trädet symboliserar ån som rinner genom staden. Klubbmärket andas lokal förankring.
6. Liverpool FC (The Reds)
Liverpools lyckas med konststycket att både väva in flera och centrala delar av klubbens historia i sitt klubbmärke men samtidigt också hålla det förhållandevis rent och jordnära. Mitt i märket återfinns stadens symbol, “the Liver Bird”, innesluten i en sköld baserad på klubbens färger. Ovanför märket tillsammans med klubbens motto återfinns the Shankly Gates som väver in både en central plats och en viktig gestalt i klubbens historia. Vid sidan av skölden finns två “eviga flammor” som symboliserar minnesstoden av Hillsborough.
7. Plymouth Argyle (The Pilgrims)
Staden Plymouth, en hamnstad och flottbas i sydvästra England, framträder starkt i fotbollslagets emblem, med en gammal dubbelmastare framträdande i vitt mot en grön bakgrund. Färgkombinationens ovanlighet lyfter intrycket av det här klubbmärket, tillsammans med dess lite ovanliga kombination av en sköld innesluten av en rund helhet.
8. Rotherham United (The Millers)
Den närmast post-sovjetiska looken på Rotherhams klubbmärke gör mig väldigt förtjust. Rotherham är en klubb från södra Yorkshire, och klubbmärket lyckas på ett charmerande sätt väva ihop fotbollen med en kvarn som förankrar klubben i dess mjölnarrötter. Och med en hemmaarena ursprungligen döpt till Millmoor så är det ett arv klubben vårdar ömt.
9. Morecambe FC (The Shrimps)
Av lätt insedda skäl hade det här klubbmärket precis lika gärna kunnat hamna på kalkon-listan. Men jag gillar det. Det är enkelt, tydligt och för att vara en räka så är det ju en förbaskat hård och skäggigt maskulin räka, helt enkelt räkornas Chuck Norris. Klubbens maskot, händelsevis en katt, borde kanske inte känna sig helt säker. Placerad vid Englands västkust så är räkfiske en viktig del av Morecambes ekonomi och kultur.
10. Millwall FC (The Lions)
Vanligtvis brukar jag vara rätt negativt inställd till klubbmärken som innehåller vilda djur som ska symbolisera kraft och manlighet. Men av sådana klubbmärken så lyckas ändå Millwalls behålla en värdighet, och på något sätt passar Millwalls lejon också in på klubbens supporterkultur. Det är klassiskt, likt ett gammaldags sköldmärke, och inte överdrivet stiliserat eller moderniserat.
…………………………………………………
KALKON – Engelsk fotbolls tre fulaste klubbmärken
Burton Albion (The Brewers)
Jag är tudelad vad avser Burton Albions klubbmärke. Å ena sidan kan jag ju tycka att det på något vis passar deras bryggeri-tradition rätt väl, en lagom tjock man i sina bästa år som kickar boll. Å andra sidan så landar jag mest i att det ser ut som om Monopol-gubben tyckte det var dags att joxa med trasan – en spektakulärt dålig idé. FC:t i bollen och de “kroppsnära” initialerna förhöjer inte precis intrycket.
Torquay United (The Gulls)
Good lord! En helt horribel gul-blå historia med någon form av Photoshop-behandlad effekt i mitten. “Penny-wise and pound-foolish” är ett uttryck som då och då använts om klubben, och det här klubbmärket säger inte emot det. Jag föreställer mig att de två gula sakerna ska symbolisera en fiskmås vingar (The Gulls) och det blå fältet står för havet – i ett försök att återkoppla till Torquays marina tradition.
MK Dons (The Dons)
En sorglig “ny ekonomi”-historia om vilket det bästa man kan säga är att klubbmärket i alla fall speglar klubbens tillkomst och kommersiellt grundade närtidshistoria. Förhoppningsvis fick någon reklambyrå bra betalt för att ha tänkt ut det här klubbmärket.
…………………………………………………
Så, vad säger ni om det här? Är jag rätt på det eller har jag gått och blivit helt galen?
Vill ni kunna kolla igenom flera klubbmärken så hittar ni dem för alla klubbar nedanför Premier League här – det är bara att klicka vidare till League 1 eller Championship för att se de lagens klubbmärken på samma sätt.
Jag är ju självklart intresserad av vilka klubbmärken ni tycker är särskilt härliga och gärna lite om varför.
Bloggens besökare “från andra länder” får självfallet bidra med vilka klubbmärken de tycker är vackrast från sina “hemtrakter”.
…………………………………………………
Vissa dagar har man det alldeles särskilt bra.
En god väninna bjuder på hemlagad mat idag. Köttbullar, pressad potatis, riktig gräddsås, rårörda lingon och saltad gurka – rubbet hemlagat.
Det är på väg att bli den bästa söndagen på mycket länge.
Nu ska man bara hitta ett bra vin till det också.
…………………………………………………
För de som vill ta till sig “den andra sidan” av UEFA:s kommande financial fair play-regler, i gårdagens blogg uttalade jag mig rätt positivt om dem, så är den här bloggen av The Guardians Paul Wilson en början.
…………………………………………………
Dagens matcher:
14:30 – (PL) Bolton vs Birmingham
16:00 – (PL) Liverpool vs West Bromwich
16:00 – (PL) Sunderland vs Man City
17:00 – (PL) Aston Villa vs Everton
Be Champions!!