Vi har några riktigt saftiga möten att se fram emot. Inte minst ett North London Derby mellan Tottenham och Arsenal på White Hart Lane. Men också Burnley vs Bolton, Sunderland vs West Ham, Aston Villa vs Blackburn och West Brom vs Man City.
Störst skrällchans ger jag Scunthorpe United hemma mot Man Utd.
Som vanligt i Ligacupens tidiga omgångar så är det enkelmöten med förlängning och därefter straffsparkar i händelse av oavgjort.
Det är något särskilt med de engelska cuperna – jag är helt enkelt barnsligt förtjust i dem.
Nu var det ju framför allt FA-cupen man såg när man växte upp, den går ju på helgerna – och då var det ju DDR-Sverige, två kanaler och en match i veckan, som stod för utbudet.
Ligacupen var något man bara fick höra om i efterhand. Det gav den en alldeles särskild mystik, det är ju ofta så med sådant man inte har möjlighet att se själv.
…………………………………………………
EN HISTORIA AV TEKNISK OCH EKONOMISK INNOVATION
Idén om Ligacupen föddes hos en man som hette Alan Hardaker, som mellan 1957 och 1979 var sekreterare för The Football League och som var känd i engelsk fotboll som ’the Godfather of Football’.
Den första upplagan av Ligacupen spelades under säsongen 1960/61 med Aston Villa de första vinnarna efter att i det andra finalmötet ha vänt ett 0-2-underläge mot Rochdale till seger med 3-2.
Inledningsvis bestod samtliga omgångar i Ligacupen av dubbelmöten, ett hemma och ett borta. Det var också utgångspunkten för Hardakers idé med cupen, han insåg att ett sådant format var finansiellt mer attraktivt för klubbar längre ned i ligasystemet än FA-cupens, där dessa lag kunde vänta i flera år utan att få en lukrativ hemmamatch på sin lott.
Ligacupen var inte omedelbart populär hos Englands dåtida storlag och sex av dem vägrade till en början att delta.
Men inför 1965/66 års upplaga så blev europeiskt cupspel incitamentet att vinna cupen, och nu var helt plötsligt också de stora lagen intresserade av att delta. Året efter var cupen så populär att formatet med ett dubbelmöte i finalen kunde överges, och istället avgjordes cupen i en enda match på Wembley.
Den nya cupen möjliggjordes av att strålkastarljus introducerats på de engelska arenorna under 1950-talet. På så vis möjliggjordes det att spela kvällsmatcher mitt i veckan.
Ligacupen växte alltså fram genom en växelverkan av teknisk och ekonomisk utveckling inom sporten. Tekniken skapade möjligheterna för cupen och ekonomiska motiv ledde till att viljan att ta tillvara dessa möjligheter fanns där.
Ligacupen skulle också visa sig vara drivande i ett annat ekonomiskt avseende. 1982 skulle cupen bana vägen för en ny form av sponsoravtal inom fotbollen när man bytte namn till Milk Cup efter en överenskommelse med Milk Marketing Board. Redan året därefter skulle ligan inleda ett liknande samarbete med Canon och ytterligare en liten tid därefter inledde FA-cupen ett samarbete med AXA.
Under de kommande åren skulle Ligacupen ta olika skepnader relaterade till nya sponsorer: Milk Cup (1982-86), Littlewoods Challenge Cup (1986-90), Rumbelows Cup (1990-92), Coca-Cola Cup (1992-1998), Worthington Cup (1998-2003) och Carling Cup (2003-2012).
Liverpool är de mesta mästarna i Ligacupen med hela sju segrar. Tillsammans med Nottingham Forest dominerade man turneringen under 1970- och 1980-talen. Nottingham Forest var den första klubben att försvara sin titel i Ligacupen när man vann 1979, en bedrift man upprepade 1990, men Liverpool å sin sida vann turneringen fyra år i rad mellan 1981 och 1984, varje gång efter förlängning.
1967 blev Division 3-laget (nu League 1) Queens Park Rangers första lag utanför högsta divisionen att vinna Ligacupen. Swindon Town upprepade däremot denna bedrift två år senare när man i en berömd final lyckades vinna mot Arsenal efter förlängning. Det senaste laget utanför högsta divisionen som lyckats vinna Ligacupen är Sheffield Wednesday som 1991 vann finalen mot Man Utd med 1-0.
…………………………………………………
…OCH KONTROVERS
Som vi såg ovan så var Ligacupen redan från början drabbad av om inte kontrovers så i alla fall tveksamt intresse. Det dog däremot ut och Ligacupen blev en populär turnering.
Men sedan small det till rejält under 1990-talets första halva.
I 1994/95 års Ligacup så valde Man Utds manager Alex Ferguson att ställa ut ett lag huvudsakligen bestående av lovande ungdomar, och äldre spelare i behov av matchtid, till andra omgångens möte med Port Vale.
Otroligt nog ledde detta till en debatt i den engelska riksdagen, The Houses of Parliament, där en ledamot kritiserade hur Man Utd nedvärderade Ligacupen huvudsakligen med argumentet att såväl Man Utds fans som motståndarnas fans betalade för att se de stora stjärnorna.
Anklagelser om arrogans och nedvärdering fortsatte. Men flera managers kopierade Fergusons tillvägagångssätt, och i vissa fall har det tagit än mer extrema uttryck än så.
Till viss del har Ligacupen naturligtvis nedvärderats, men det främsta skälet till det är snarare ligaspelets ekonomiska betydelse. Men de som hävdar att cupen är nedvärderad bör också acceptera att den blivit jämnare och därför mer spännande.
I och med att FA-cupen har börjat behandlas på samma sätt av de större lagen så har dessutom Ligacupens relativa status som inhemsk cup snarare ökat under det senaste decenniet.
Sam Wallace på The Independent menar istället att Ligacupen har återfötts som cupturnering just därför att storlagen luftar yngre spelare och att ”No club dreams of winning the Carling Cup, but they all enjoy the day at Wembley when they do”.
https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/sam-wallace-why-the-kids-are-all-right-on-a-night-thats-more-fun-than-the-champions-league-2083890.html
Det är inte engelsk fotbolls mest glamourösa och åtråvärda titel men det förblir trots allt “a pot worth winning”.
…………………………………………………
LIGACUPEN – STAT ATTACK
Vinnare, summering:
7: Liverpool
5: Aston Villa
4: Chelsea, Man Utd, Nottingham, Tottenham
3: Leicester
2: Arsenal, Man City, Norwich, Wolves
1: Birmingham, Blackburn, Leeds, Luton, Middlesbrough, Oxford, Queens PR, Sheffield Wed, Stoke, Swindon, West Brom
Spelare med flest finaler:
Ian Rush, Liverpool (1981-84, 1987 & 1995)
Emile Heskey, Leicester (1997, 1999 & 2000), Liverpool (2001 & 2003) och Aston Villa (2010).
Främste målskytt:
Totalt: Geoff Hurst, West Ham och Ian Rush, Liverpool – 49 mål
Säsong: Clive Allen, Tottenham – 12 mål, 1986/87
All-Time Top 10-Table:
1. Tottenham, 380p, 1.97ppm
2. Liverpool, 400p, 1.96ppm
3. Aston Villa, 422p, 1.94ppm
4. Arsenal, 380p, 1.90ppm
5. Man Utd, 317p, 1.86ppm
6. Nottingham, 319p, 1.76ppm
7. Man City, 322p, 1.75ppm
8. West Ham, 336p, 1.74ppm
9. Norwich, 333p, 1.73ppm
10. Chelsea, 297p, 1.73ppm
Målsnitt 2010/11: 3,2 mål per match
…………………………………………………
LIGACUPENS 3:E OMGÅNG
Tisdag 21/9
20:45 – (LC) Birmingham vs MK Dons
20:45 – (LC) Brentford vs Everton
20:45 – (LC) Burnley vs Bolton
20:45 – (LC) Millwall vs Ipswich
20:45 – (LC) Peterborough vs Swansea
20:45 – (LC) Portsmouth vs Leicester
20:45 – (LC) Stoke vs Fulham
20:45 – (LC) Sunderland vs West Ham
20:45 – (LC) Tottenham vs Arsenal
20:45 – (LC) Wolves vs Notts County
Onsdag 22/9
20:45 – (LC) Aston Villa vs Blackburn
20:45 – (LC) Chelsea vs Newcastle
20:45 – (LC) Scunthorpe vs Man Utd
20:45 – (LC) Wigan vs Preston
21:00 – (LC) Liverpool vs Northampton
21:00 – (LC) West Brom vs Man City
Men kvällens höjdpunkt är naturligtvis vad som sker på White Hart Lane när Tottenham och Arsenal drabbar samman.
Det kan vara Ligacupen bäst man vill, det här är ändå matcher som bästa fotbollsminnen are made of.
Och i sann tungviktsfajtstil så har nu spelare från de båda lagen börjat prata trash mot varandra.
Vi är bättre än er! – säger Rafael Van der Vaart.
https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1313578/Were-bigger-Arsenal-Tottenhams-Rafael-van-der-Vaart-stokes-north-London-rivalry-ahead-Carling-Cup-clash.html
Nej, vi är bäst! – säger Denilson
https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1313603/Arsenal-star-Denilson-insists-Gunners-best-team-country.html
Så det så!!
Tungviktsfajt förresten? Enligt den här sammanställningen så är det ju helt uppenbart att Arsenal kommer vara chanslösa ikväll.
Min kollega Oscar Olofsson pratar mer detaljerat om tisdagskvällens derby – sannolikt med lite livetouch på det hela också. Check it out!!
…………………………………………………
AND IN OTHER NEWS
Patrice Evra reagerar i vredesmod över Man Utds tappade ledningar och menar att om laget inte skärper sig så har de inget med ligatiteln att göra.
Liverpools ägare Tom Hicks försök att omfinansiera klubbens lån hos Royal Bank of Scotland sägs ha gått om intet sedan privatkapitalfirman GSO Capital Partners lämnat förhandlingsbordet.
Alan Hansen uppmanar Liverpool att våga spela högre och mer offensivt också på bortaplan.
Queens Park Rangers fantastiska inledning av The Championship har fått många att tro att de kommer att spela i Premier League nästa säsong. Har Neil Warnock fått ordning på skutan?
Arsene Wenger riskerar en matchs avstängning av FA efter att ha verbalt attackerat domarna i samband med Arsenals match mot Sunderland.
…………………………………………………
Imorgon onsdag kommer ännu en upplaga av Linhem’s Football League Watch, som är bloggen för dagen. Passar ju rätt okej också med tanke på spelet i Ligacupen.
Kanske ger han oss några guldkorn om Scunthorpe United och Northampton Town?!
Be Champions!!