Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag är nyfiken - Everton

Peter Hyllman

[“After watching their new acquisitions hammered into submission, however, Henry and Werner may have found themselves wondering if they had bought the club at the wrong end of Stanley Park. /…/ Everton’s fine performance, a judicious blend of skill and aggression, emphasised the value of committing to long-term stability and tailoring ambitions to means.”]

Everton är en blå gåta. Som Richard Williams på The Guardian mycket riktigt iakttar så är det en klubb som lyckas väldigt väl med små resurser och man anar en enorm potential i klubben om de hade att arbeta med samma resurser som flertalet av deras närmaste konkurrenter.

Williams antyder också samma fråga som The Swiss Ramble har ställt: Hur kommer det sig att ingen har köpt Everton?

Jag ska försöka sammanfatta den frågan men också sätta in det i sammanhanget för en större fråga: Vilka är Evertons förutsättningar att förstärka sin position i den engelska ligatabellen och kontinuerligt konkurrera om Champions League-platser?

Annons

Det är det naturliga nästa steget i Evertons utveckling som fotbollsklubb, men frågan är om det är ett möjligt steg för klubben att ta.

Generellt sett finns det tre sätt för en fotbollsklubb att växa och förstärka sin konkurrenskraft: (i) genom externa investerare, (ii) genom intern och organisk tillväxt, samt (iii) genom att vara strategiskt klokare än sina konkurrenter.

Men vilka av dessa är tillgängliga för Everton?

…………………………………………………

EN STOR KLUBB MED SMÅ RESURSER

Sportsligt sett är Everton utan tvekan en av Englands stora klubbar, med nio ligatitlar och fem FA-cupsegrar, dessutom med en seger i Cupvinnarcupen som extra krydda.

Ekonomiskt spelar man däremot i en lägre division än flertalet av Englands största klubbar. Även om Evertons ekonomiska problem inte är lika medialt spektakulära så är klubbens affärsmodell likafullt kaputt.

Annons

Bill Kenwright, Evertons ordförande, har insett detta och det är också skälet till att han 2008 meddelade att klubben var till salu: ”I am a pauper when it comes to other chairmen. I want this club to have a billionaire owner, but it’s not me and I apologise it’s not me. Everyone knows this football club needs investment.”

Men ingen har visat sig intresserad av att köpa klubben. Hur kommer då det sig? Keith Harris, tillsatt av Kenwright för att hitta en köpare, har själv beklagat att Everton inte väcker mer intresse hos potentiella köpare:

”The demographics of Liverpool as a city are not hugely compelling. It is not a very wealthy city. Everton share the city with another club, which arguably has been in the vanguard for the last decade, and they both have a stadium to build. So the economics need a lot of looking at.”

Annons

“The economics” blir naturligtvis ännu tuffare givet konjunkturläget och det tuffa läget på finansmarknaden. När köparna dessutom ser Evertons växande skulder och behovet av att bygga en ny arena så slocknar ett eventuellt intresse rätt snabbt.

Klubbens attraktivitet på marknaden hjälps heller inte av att man har en huvudsakligen lokal om än väldigt lojal fanbas. Något som förstärktes av engelska klubbars avstängning från europeiskt cupspel i Europa under 1980-talet som förhindrade Everton från att delta i Europacupen.

Everton är en klubb som drivs med förlust och som just nu finansieras genom lånat kapital. Trots att klubbens omsättning kontinuerligt har stigit så har klubben bara lyckats gå med vinst en gång under de senaste sju åren, och det var tack vare försäljningen av Wayne Rooney.

Evertons totala förluster under den senaste femårsperioden uppgår till £27,1m, vilket är mycket för en klubb med en omsättning runt £75m. Men utan spelarförsäljningar så hade Evertons resultat under samma tidsperiod varit hela £40m sämre.

Annons

Klubbens kassaflöden har dessutom varit negativa de senaste fyra åren, vilket betyder att klubben inte längre har några pengar på banken. I syfte att värva spelare och finansiera den löpande verksamheten har man därför varit tvungen att skuldsätta sig.

Evertons huvudsakliga skuld består av ett 25-årigt lån om £30m med en fast ränta om 7,79%, vilket ger en årlig räntekostnad om ca £4m. Klubbens totala skulder uppgår till £37,9m. Det är naturligtvis småsummor jämfört med de skulder som Liverpool och Man Utd brottas med, men för en klubb med den låga omsättningen och så låga intäkter är problemet kanske ändå minst lika stort.

Problemet för Everton är inte höga kostnader, trots att lönekostnaderna stigit kraftigt de senaste åren. Evertons huvudsakliga problem är klubbens låga intäkter. Evertons omsättning (totala intäkter) om £79,7m ligger långt efter de fyra stora (mellan £185-280m), men det är också sämre än klubbens närmaste konkurrenter; Tottenham (£113m), Man City (£87m) och Aston Villa (£84m).

Annons

Everton är rejält beroende av TV-pengar, som utgör hela 61% av klubbens omsättning. I det avseendet så tjänar man i paritet med övriga klubbar, men det beror mindre på klubben själv och mer på det kollektivt förhandlade avtalet med Sky. Men tabellen ovan visar också hur den verkliga potentialen för tillväxt inom denna intäktskategori enbart finns genom att kvalificera sig för Champions League.

Evertons kommersiella intäkter om £9,2m är i lägsta laget, trots att klubben utlovade en förbättring i det avseendet för ett antal år sedan. Klubbens tröjkontrakt med Chang, det tredje längsta i Premier League, genererar relativt låga intäkter. Avsaknaden av en global och köpstark fanbas, accentuerat av bristen på CL-spel medför att utsikterna för tillväxt inom den här intäktskategorin också är låga.

Evertons stora problembarn är däremot matchdagsintäkterna. Även om de steg med 7% till £21,9m förra året så är det fortfarande bara en femtedel av vad de största klubbarna tjänar och det är enbart hälften av vad till exempel Liverpool drar in, med en arena fullt jämförbar i storlek. Arenans storlek, och dess avsaknad av VIP-faciliteter, är en huvudvärk för klubben och samtliga dess potentiella investerare.

Annons

En ny arena är med andra ord en strategisk nödvändighet för Everton. Men klubbens samtliga planer i den riktningen har stött på patrull. Det tänkta bygget i Kirkby fick inte myndigheternas tillstånd, och tankarna om en delad arena med Liverpool, en annan problemklubb i det avseendet, har stött på starkt kulturellt motstånd.

:::

Evertons utsikter att växa och bli mer konkurrenskraftiga genom att hitta en extern investerare ser med andra ord inte goda ut. Klubbens finansiella status och intjäningspotential är svag. Finanskrisen bidrar till att göra samtliga rationella investerare avsevärt mindre riskvilliga. Och UEFA:s kommande regler om ’financial fair play’ betyder att icke-rationella investerare (wealthy benefactors) ges mindre lekutrymme.

Evertons förutsättningar för intern tillväxt är som påvisat inte heller särskilt anmärkningsvärda. Klubbens arenasituation begränsar också dess potential i det avseendet. Klubbens svaga varumärke innebär att tillväxt i kommersiella intäkter är osannolik. Och med oerhört resursstarka konkurrenter så blir möjligheterna till CL-spel, och därmed tillväxt i TV-pengar och kommersiella intäkter, allt mindre.

Annons

…………………………………………………

INTE RIKARE, MEN SMARTARE?

Det är kanske framför allt för klubbar som Everton som det här moderna Premier League-fenomenet med icke-rationella investerare (sugar daddys) är som allra mest orättvist. De ges helt enkelt inte möjligheten att konkurrera på likvärdiga villkor.

De som invänder mot UEFA:s kommande regler om ’financial fair play’ menar naturligtvis också att de försvårar eller omöjliggör för klubbar som Everton att skaffa sig egna icke-rationella investerare.

Evertons förutsättningar att växa och bli mer konkurrenskraftiga reduceras med andra ord till deras förmåga att agera strategiskt klokare än sina konkurrenter.

Och hittills är ju det precis vad de gjort. David Moyes har samlat ihop en förvånansvärt stark trupp med mycket begränsade resurser, och man når sportsliga resultat som sällan upphör att förvåna. Den här säsongen har klubben goda chanser att etablera sig som den starkaste klubben i Liverpool, inte minst illustrerat i den gångna helgens Merseysidederby.

Annons

Men vad som då går att invända är att klubben i det avseendet har nått vägs ände. De agerar så strategiskt klokt de kan göra med de begränsade resurser de trots allt har, det kan inte bli bättre än så här.

Men det perspektivet vore alltför fatalistiskt. Det finns fortfarande vägar att vandra för Everton.

I tidigare ”Jag är nyfiken”-bloggar om Arsenal och Chelsea så har jag pratat mycket om klubbars strategiska val mellan ”make” och ”buy” – mellan att köpa spelare externt eller att utveckla dem internt.

Everton har en av landets just nu bästa och mest produktiva akademier med unga talanger som kommer fram och växer in i A-laget på löpande band – de senaste åren har sett spelare som Wayne Rooney, Jack Rodwell, James Vaughan, Dan Gosling och nu Seamus Coleman växa fram. Kommande år kan vi se spelare som Shane Duffy, Ross Barkley, Hallam Hope och Jose Baxter ta samma steg.

Annons

Vad Everton kan göra är att ta samma mått och steg som Arsene Wenger har gjort med Arsenal – att välja en ”make”-strategi, huvudsakligen fokuserad på att utveckla spelare. Det är en strategi som är särskilt väl lämpad för en klubb med Evertons ambitioner och resurser.

Det är en strategi som kontrasterar mot den strategi som klubbar som Tottenham, Liverpool och (till viss del) Aston Villa har valt och som antingen har misslyckats eller som kommer vara svåra att upprätthålla.

David Moyes har redan påbörjat ett målmedvetet sådant arbete fokuserat på att förstärka klubbens scoutingnätverk och värva unga talanger – vi ser det i senare tiders värvningar av exempelvis Joao Silva, Jan Mucha, Magaye Gueye och Bob Schepers.

Everton har inte råd att etablera den typen av globala scoutingnätverk som vi ser i Arsenal, Man Utd och Chelsea. De kan däremot agera klokt genom att koncentrera sig på och bygga expertis inom vissa specifika geografiska områden och ta spelare därifrån.

Annons

Och naturligtvis måste klubbens interna rutiner förbättras så att man inte tvingas släppa spelare gratis till sina konkurrenter – som hände med Dan Gosling i somras. En väsentlig del i Evertons strategi måste vara att utveckla spelare och därefter sälja dem dyrt, vilket finansierar vidare investeringar i laget och klubben.

Den som vill veta mer och mer specifikt om Evertons ungdomssatsning kan läsa den här trevliga bloggen:

https://theythinkitsallover.wordpress.com/2010/07/06/everton-building-a-bright-blue-future/

UEFA:s nya regler, den minskade kapitalomsättningen i engelsk fotboll, och en mer försiktig profil från flera av Premier Leagues största klubbar gör att det finns stora möjligheter för Everton att växa och förstärka sin konkurrenskraft – givet att klubben fortsätter agera strategiskt klokt och långsiktigt.

Annons

Men vad händer om och när David Moyes lämnar klubben – eller om Bill Kenwright till slut ändå lyckas hitta en extern investerare till klubben?

…………………………………………………

EURO VISION

Inter 4-3 Tottenham

https://www.footytube.com/video/inter-milan-tottenham-hotspur-oct20-60744

Himlen trillade ner över Tottenhams huvuden igår kväll. Tre mål i baken och en spelare utvisad efter en kvart, fyra mål i baken i halvtid.

Tack vare matchbilden så är det ju svårt att göra för mycket av målen åt någotdera håll – Inter får givetvis ett par mål gratis i och med att Spurs får en spelare utvisad. Spurs får å sin sida några mål gratis mot slutet i och med att matchen är i praktiken avgjord.

Men Gareth Bale, vilken spelare! – allra minst räddade han ju en stor del av Tottenhams ära igår kväll. Och det kan vara nog så viktigt för framtiden.

Annons

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/champions-league/8073846/Inter-Milan-4-Tottenham-Hotspur-3-match-report.html

:::

Man Utd 1-0 Bursaspor

https://www.footytube.com/video/manchester-united-bursaspor-oct20-60739

Varenda spelare i Man Utd gjorde sitt jobb, även om kvaliteten på arbetet inte alltid var den bästa – men publiken bör skämmas över sin insats. Det var tyst och halvhjärtat – och inte ens de förutsägbara protesterna mot Glazers hade någon ordentlig oompf i sig.

Det blev i slutänden bara ett mål, men turkarna var löjligt ofarliga. Jag antar att de misströstade när de såg att Van der Sar inte stod i mål och insåg att inte heller höga ballongbollar in i straffområdet skulle vara en framkomlig väg.

Luis Carlos Almeida da Cunha däremot – han blir ju liksom inte sämre. Det var en halv special han bjöd Gustav Svensson på vid målet.

Annons

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/champions-league/8073853/Manchester-United-1-Bursaspor-0-match-report.html

:::

Highlights från Arsenals överkörning av Shakhtar Donetsk:

https://www.footytube.com/video/arsenal-fc-shakhtar-donetsk-oct19-60605

Likaså highlights från Chelseas stabila bortaseger mot Spartak Moskva:

https://www.footytube.com/video/spartak-moskva-chelsea-oct19-60608

…………………………………………………

KVÄLLENS MATCHER

19:00 – (EL) Napoli vs Liverpool
21:05 – (EL) Man City vs Lech Poznan

Man City behöver sannolikt vinna matchen om man vill undvika en tämligen jobbig gruppsituation med betydelsefulla matcher i både Polen och Turin.

Kan Liverpool gräva sig upp ur den djupa, mörka gropen? Borta mot Napoli är inte ett lätt ställe att försöka sig på något sådant, särskilt inte när Hodgson vilar flera tunga spelare.

Annons

…………………………………………………

VECKANS FRÅGA – “The Oooo_to_be_aGooner Edition”

Vilka två matcher är de enda gångerna i PL- historien som det gjorts två hattricks i samma match? Det ena är en match där två motståndare gör hattrick, i den andra är det två i samma lag som gör det. Vilka fyra spelare var det, vilka lag, slutresultat och vilken säsong.

Två ledtrådar är att i den ena matchen var det en flyttfågel med bibliskt förnamn som gör det ena hattricket och i den andra matchen gör en av hattrickskyttarna en och en halv vecka senare ett avgörande mål i en inhemsk cupfinal – mot samma lag.

Helst inget google!

…………………………………………………

De som tror att Wayne Rooney utnyttjas av sin agent och att det är agenten som styr en spelare ur psykisk balans – tror ni själva att Sir Alex Ferguson skulle gå ut i media och skära bollarna av spelaren om det var så enkelt?

Annons

Ferguson förväntar sig emellertid att ”the Wayne Rooney saga” kommer att vara utagerad under dagen.

Whatever that means. Spännande låter det hur som helst.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-21 09:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS