Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The Best of the Rest - Vilket är tidernas bästa lag i Englands andra division?

Peter Hyllman

Queens Park Rangers kvitterade sent igår borta mot Bristol City i en match som slutade 1-1 efter att Patrick Agyemang nätat.

Laget vägrar helt enkelt förlora under Neil Warnock och man kommer att leda The Championship efter 13 spelade omgångar, med minst fem poäng ner till tredje plats. Då är laget ändå inne i en svacka med fyra oavgjorda på de fem senaste matcherna.

Därmed har QPR tangerat ett gammalt klubbrekord genom att gå obesegrade 13 matcher i rad från säsongens början.

Sett utifrån ett större perspektiv så ser QPR:s framtidsutsikter också klart lovande ut. Lakshmi Mittal, världens femte rikaste man, äger 20% av klubben och har därmed resurser nog att förstärka klubben ytterligare om Premier League börjar bli en realistisk idé.

Annons

Sett till resurser finns det alltså goda skäl att tro att QPR kan bli ett av de starkaste lagen att träda fram ur The Championships, eller Englands andra division, skuggor på mycket länge.

:::

Barney Ronay skriver angående QPR i The Guardians utmärkta Football League Blog och dristar sig till att diskutera vilka de främsta lagen är som har spelat i Englands andra division.

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2010/oct/21/english-football-best-second-tier-teams

Jag tyckte tanken var rolig och lite annorlunda, och tänkte ägna lördagen åt att grävare djupare från artikeln, kommentarerna på den och mina egna minnen.

Jag lyckades landa i en lista på tolv lag, och det finns säkert en hel del jag ”glömt” bort.

Chelsea hade ju ett par härliga lag under 1980-talet, Watfords lag som gick upp i början av samma årtionde, och såväl Newcastle som Leeds har ju haft fler än ett riktigt härligt lag i den andra divisonen. Tottenham, Bolton, Reading och Portsmouth har också haft minnesvärda säsonger i Division 2 eller The Championship.

Annons

Men man måste ju säga att några av lagen på listan är rätt roliga att se där, om vi betänker oss dagens styrkeförhållanden i den engelska fotbollen.

Och Evertons och Arsenals fans kan ju puffa av skadeglädje över den enligt mig dubiösa äran att inte befinna sig på den här listan –av rätt anledning, om nu någon sådan finns.

…………………………………………………

Crystal Palace – 1978/79

Laget med vilket Terry Venables blev ett av Englands främsta managernamn, och ett lag som skulle prägla 1980-talet. Det var framför allt lagets defensiva styrka som gjorde dem så oerhört starka, inte minst tack vare klubblegenden Jim Cannon i backlinjen. Laget höll nollan i hälften av säsongens ligamatcher, släppte in totalt 24 mål och vann Division 2 före Brighton med ett smått otroligt publiksnitt på Selhurst Park om 51,482 åskådare.

Annons

:::

Fulham – 2000/01

Jean Tiganas första säsong på Craven Cottage innebar något utav en revolution för Fulham, som vann Division 1 i överlägsen stil med 101 poäng, tio poäng före tvåan i en liga som innehöll lag som Blackburn, Bolton och Nottingham. Louis Saha var klubbens målskytt extraordinaire och laget stod för ett imponerande offensivt spel. Kvaliteten på laget kännetecknas inte minst av att klubben lyckades etablera sig i Premier League och fortfarande håller sig kvar där.

:::

Ipswich – 1960/61

Ipswich Town under (Sir) Alf Ramsey lyckades med vad väldigt få klubbar har lyckats med – att vinna den andra divisionen för att säsongen därpå följa upp detta med att vinna den engelska ligatiteln. Ramseys innovativa taktik, Jimmy Leadbetters talang och John Cobbolds givmilda ordförandeskap gjorde att Ipswich befann sig högst upp i tabellen två säsonger i rad med ett till stora delar oförändrat lag. Fotbollen var på sätt och vis roligare när sådant faktiskt var möjligt.

Annons

:::

Leeds – 1989/90

Howard Wilkinsons manskap vann Division 2 på målskillnad före Sheffield United, men skulle snabbt etablera sig i Division 1. Med i princip samma grupp spelare slutade man fyra första säsongen i högsta divisionen för att säsongen därpå vinna den allra sista upplagan av gamla Division 1. Det var inte den engelska fotbollens mest flärdfulla lag, men det var ett synnerligen effektivt och välkomponerat lag.

:::

Liverpool – 1961/62

Säsongen utgjorde det första viktiga steget i vad som skulle vara Bill Shanklys revolution med Liverpool när man vann den andra divisionen med åtta poäng före Leyton Orient. Med spelare som Ronnie Moran, Ron Yeats, Ian St John, Roger Hunt och Ian Callaghan hade Shankly en grund för vad som skulle komma att bli ett måttligt framgångsrikt 1960-tal med två ligatitlar, och utgångspunkten för vad som skulle komma att bli ett makalöst framgångsrikt 1970-tal.

Annons

:::

Luton – 1981/82

Ett makalöst framgångsrikt årtionde för Luton inleddes 1981/82 när man i överlägsen stil vann Division 2, åtta poäng före Elton Johns och Graham Taylors Watford. Hemmamötet med Newcastle står ut under säsongen när Luton hämtade upp 0-2 till vinst med 3-2. Första säsongen i högsta ligan så räddade sig Luton kvar på säsongens sista dag efter ett sent vinstmål borta mot Man City av Raddy Antic. Man City, som hade klarat sig kvar med oavgjort, åkte ur för första gången på 17 år och manager David Pleat dansade av glädje på Maine Roads gräsmatta. 1988 skulle Luton också vinna Ligacupen efter en dramatisk final mot Arsenal.

:::

Man City – 2001/02

Det här var senaste säsongen som Man City spelade i den engelska fotbollens andra division, efter att säsongen dessförinnan ha flyttats ned från Premier League, och man vann den i överlägsen stil med hela tio poäng. Laget leddes av Kevin Keegan och spelare som Shaun Goater, Darren Huckerby och Eyal Berkovic. Under säsongen slog Man City flera klubbrekord, bland annat för flest gjorda mål (108 st), antal poäng under en säsong (99pts) och antal vinster (31 st). Med sin sjunde seger i Englands andra division så är man även den klubb som vunnit den ligan flest gånger av alla klubbar.

Annons

:::

Man Utd – 1974/75

Bara sex år efter att som första engelska klubb vunnit Europacupen så relegerades Man Utd till Division 2. Klubbens styrelse behöll tålamodet med manager Tommy Docherty, som tog tillvara möjligheten att förnya och blåsa nytt liv i laget med spelare som Gordon Hill, Lou Macari, Stuart Pearson och Steve Coppell. Med en fanatisk publik i ryggen och ett för tiden och för den divisionen makalöst publiksnitt på långt över 50,000 så marscherade Man Utd raka vägen tillbaka till Division 1.

:::

Middlesbrough – 1973/74

Jack Charltons Middlesbrough tog den andra divisionen med storm 1973/74 och vann den med hela 15 poäng, under en tid när en seger endast gav två poäng. En enastående bedrift. Med spelare som Graeme Souness, David Armstrong, Bobby Murdoch, David Mills och John Hickton så var det ett lag med större lungor än teknisk begåvning, men dess starka profiler gjorde ändå laget roligt att följa.

Annons

:::

Newcastle – 1992/93

Kevin Keegan kan det här med att vinna den andra divisionen i överlägsen och vacker stil. Åtta år innan han gjorde det med Man City så åstadkom han detsamma med Newcastle och inledde vad som var klubbens senaste storhetstid. Sin vana trogen så var inte Keegans lag det defensivt mest solida men laget öste in mål, inte minst med Andy Cole i laget. Laget skulle snabbt etablera sig som ett topplag också i Premier League och under en femårsperiod vara ett av ytterst få som kunde konkurrera med Man Utd.

:::

Nottingham Forest – 1976/77

Det märkliga och ironiska med Nottingham Forests lag i mitten av 1970-talet var att de faktiskt inte vann Division 2, de kom trea och lyckades på så vis vinna uppflyttning till Division 1. Men inom ett år så var man engelska ligamästare hela sju poäng före Liverpool. Detta följde man upp med att vinna Europacupen två år i rad tillsammans med ett par andra cuptitlar. Det är en bedrift som sannolikt aldrig kommer att upprepas och är det kanske främsta beviset på Brian Cloughs genialitet.

Annons

…………………………………………………

NYHETER

Liverpools spelartrupp verkar vara i uppror rapporterar Daily Mail, som menar att flera av Liverpools spelare ifrågasätter Roy Hodgsons förmåga att leda laget – men att Hodgson stöds av bland andra Steven Gerrard och Jamie Carragher.

Daily Mail gräver sig också i ett intressant intervjureportage djupare i vad Carlo Ancelotti har åstadkommit med Chelsea.

Portsmouths kris förvärras alltmer och klubben riskerar nu upphöra att existera efter att den förre ägaren, Sacha Gaydamak, enligt uppgifter vägrar kompromissa med sina fordringar på klubben. Klubbens förvaltare förnekar däremot att det hunnit gå så långt.

:::

Och gillar man The Guardians Barney Ronay så tror jag säkert man uppskattar den här lakoniska sammanfattningen av allt jävulskap som hänt utanför planen den senaste veckan.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/23/wayne-rooney-americans-ambition-manchester-united

:::

Jim White på Telegraph presenterar också sin ’take’ på hela den här Wayne Rooney-inspirerade soppan.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8082098/Wayne-Rooney-deal-Manchester-madness-mobs-and-the-Jose-Mourinho-mystery.html

:::

Neil Warnock replikerar i säregen stil på delägaren Flavio Briatores påstådda uttalande att han kommer göra Marcello Lippi till manager för QPR om klubben når Premier League – genom att hävda att han har mycket att lära ut till världsmästarmanagern, men att Lippi inte är aktuell för QPR.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/neil-warnock-im-sure-a-world-cup-winner-could-learn-a-lot-from-me-ndash-but-lippi-wont-be-coming-to-qpr-2114183.html

Annons

Gotta love his style.

…………………………………………………

Rolig kommentar på Barney Ronays blogg om de bästa lagen från andra divisionen: Liverpool 2011/12.

Surely not?!

Vad har ni själva för åsikter om riktigt bra lag från den andra divisionen? Do it to me!

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-23 11:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS