Härligt!
Förra omgången bjöd på några ordentliga skrällar. Brentford slog ut Everton, Northampton chockade oss alla genom att slå ut Liverpool på Anfield och i en högdramatisk match på Stamford Bridge slog Newcastle ut Chelsea.
Det är något man kan förvänta sig med det engelska cupspelet, det inträffar alltid något oväntat.
Och det spelar naturligtvis ingen roll att det inte är den allra viktigaste tävlingen som många lag deltar i. Eller att många lag luftar sina ungdomar eller truppspelare.
It’s still a pot worth winning!
…………………………………………………
MAGNIFICENT SEVEN – ”Ligacupens sju underverk”
Sheffield Wednesday blir senaste lag från de lägre divisionerna som vinner en engelsk cuptitel, 1991
Under tidigt 1990-tal hade ångvälten som skulle bli Man Utd så smått börjat rulla igång. Året innan hade man vunnit FA-cupen och under 1991 skulle man också vinna Cupvinnarcupen. Man var därför stora favoriter när man gick in i finalen i Ligacupen mot Sheffield Wednesday, som dessutom spelade i dåvarande Division 2.
Men Wednesday, med en hårfager Roland Nilsson på högerbacken, vinner matchen med 1-0 efter mål av John Sheridan. Det var smultronet på gräddtårtan för Wednesday som dessutom samma säsong säkrade uppflyttning till Division 1.
Finalen anses som en av de mest minnesvärda genom åren som gått, det var Wednesdays första stora titel på över 50 år och klubben leddes av den förre Man Utd-managern Ron Atkinson.
TV-sändningen av Ligacupfinalen orsakade däremot kontrovers i Yorkshire-regionen. Yorkshire Television valde nämligen, till skillnad från andra regionala TV-bolag, att inte visa firandet efter matchen utan man bröt istället till ett program titulerat War of the Monster Trucks.
Incidenten inspirerade ett Sheffield Wednesday-fanzine döpt till just War of the Monster Trucks, men framför allt sågs det som ett bevis för det bias som TV-stationen hade för västra Yorkshire och framför allt Leeds United.
:::
Oxford United vinner Ligacupen, 1986
Oxford United svarade för en annan cupsaga och tillika klubbens första och hittills enda större titel när de 1986 vann Ligacupfinalen mot Queens Park Rangers med hela 3-0 efter mål av Trevor Hebberd, Ray Houghton och Jeremy Charles.
Efter cupfinalen bad Oxfords manager Maurice Evans sin då 72-årige fysioterapeut Ken Fish att vandra upp för Wembleys och hämta en vinnarmedalj istället för honom.
Båda lagen spelade då i Division 1 och Oxfords stora stjärna var John Aldridge som har ett starkt Ligacupsfacit och som vad det led skulle värvas av Liverpool, Englands då bästa klubb.
Oxford tog sig till finalen genom att slå först Northampton, därefter radade man upp tre 3-1-segrar på raken mot Newcastle, Norwich och Portsmouth innan man slog Aston Villa i semifinalens dubbelmöte med sammanlagt 4-3.
Tack vare avstängningen av engelska klubbar från europeiskt cupspel efter Heysel så fick inte Oxford delta i UEFA-cupen. Ett par år senare relegerades Oxford från Division 1 och man har befunnit sig i Englands lägre divisioner sedan dess.
:::
Aston Villa, eller snarare Paul McGrath, vinner Ligacupen 1994
Paul McGrath är en legend såväl i Man Utd som i Aston Villa. Han var en otroligt skicklig back vars karriär däremot led av såväl allvarliga skador som alkoholism. Men väl i form så var han en av den engelska ligafotbollens främsta försvarare genom tiderna.
De båda klubbarna möttes i Ligacupfinalen 1994. Det var två klubbar i tveksam form men Man Utd var ändå favoriter till att vinna finalen och därmed ta första steget i vad som skulle bli en inhemsk trippel.
Men de före detta Man Utd-profilerna McGrath och manager Ron Atkinson ville annorlunda. De ställde upp disciplinerat defensivt och spelade på kontringar mot ett pressande Man Utd. McGrath gjorde vad som får betraktas som en av hans livs matcher och var fullständigt omutlig i Villas försvar.
Dalian Atkinson och Dean Saunders gjorde Villas två första mål innan Mark Hughes reducerade för Man Utd i 82:a minuten. På tilläggstid får Villa straff efter att bollen olyckligt träffat Andrei Kanchelskis på handen och Saunders avgör finalen till Villas fördel.
Det var en av endast tre titlar för Paul McGrath under dennes karriär. 1985 hade han vunnit FA-cupen med Man Utd och 1996, två år efter hans magiska cupfinal, skulle han än en gång vinna Ligacupen med Aston Villa.
:::
Ligacupfinalen 1975, när två lag från de lägre divisionerna ställdes mot varandra
Den 1 mars 1975 spelas en helt unik engelsk cupfinal i den meningen att det var första och hittills enda gången som en större cupfinal avgjorts mellan två lag – Aston Villa och Norwich – där inget av dem spelade i den engelska högsta divisionen. Båda lagen skulle emellertid flyttas upp till Division 1 vid säsongens slut.
Aston Villa vann matchen med 1-0, efter mål av Ray Graydon, på en straffretur från Norwich målvakt Kevin Keelan (härligt anti-namn för en målvakt). Det var Aston Villas andra vinst i Ligacupen, klubben vann också den allra första upplagan av turneringen 1961 i ett dubbelmöte med Rotherham United.
Den vinnande managern i Aston Villa, Ron Saunders, deltog i sin tredje raka Ligacupfinal – efter att ha förlorat först med Norwich 1973 och därefter med Man City 1974.
:::
Luton Towns magiska resa når sin höjdpunkt, Ligacupfinalen 1988
I vad som kan vara den mest dramatiska Ligacupfinalen genom tiderna så vann Luton sin första och hittills enda större titel när man besegrade mäktiga Arsenal med 3-2.
Med tio minuter kvar av matchen och Arsenal i ledning med 2-1 så inspirerade en räddning av målvakten Andy Dibble på Nigel Winterburns straff Luton till en sen comeback. Danny Wilson kvitterade och med matchens sista spark så avgjorde Brian Stein finalen för Luton, efter en frispark orsakade av ingen mindre än Tony Adams.
I omvänd Rocky-ordning så nådde Luton Town även Ligacupfinalen ett år senare, men då blev det förlust med 1-3 mot Brian Cloughs Nottingham Forest. Det var ett tecken på vad som komma skulle för Luton som sedan dess sjunkit allt längre ner i det engelska ligasystemet och som nu befinner sig utanför The Football League nere i The Football Conference.
:::
Liverpools oslagbara (?) period med fyra raka vinster i Ligacupen
När Liverpools vinstrika historia nämns så går tankarna först och främst till ligavinster och segrar i Europacupen. Men Ligacupen är också en viktig del i detta, Liverpool är med sju segrar cupens mest vinstrika lag, ett facit utan vilket de inte längre skulle kunna kalla sig för Englands mest framgångsrika klubb.
Mellan 1981 och 1984 spelade Liverpool sex Ligacupfinaler och vann smått otroliga fyra Ligacuper i rad. Och för den matematiskt noggranne är det kanske bäst att påpeka att man 1981 tvingades till ett omspel mot West Ham och 1984 också mot Everton.
Däremellan slog man 1982 Tottenham och 1983 Man Utd i cupfinalerna, i båda dessa fall efter förlängning. Det var ofta dramatiska finaler och Liverpool hade verkligen marginalerna på sin sida under dem. Men bra lag har tur, och bra lag skapar dessutom sin egen tur.
Bob Paisley ledde laget i de tre första finalerna innan Joe Fagan tog över och ledde Liverpool till sin fjärde raka sger. Att vinna en cupturnering fyra år i rad är ett makalöst osannolikt rekord, som sannolikt aldrig kommer överträffas eller ens tangeras. Även om Man Utd nu faktiskt har chansen.
Länken i ”rubriken” är till första delen av en dokumentär i fem delar om Liverpools och Evertons fans inför och under finalerna 1984. Rolig TV och intressant social kommentar.
:::
Sagan som nästan nådde ända fram, Tranmeres Ligacupfinal 2000
1999/2000 var Tranmere Rovers allra bästa cupsäsong någonsin. Man nådde kvartsfinalen i FA-cupfinalen och man nådde hela vägen fram till den sista Ligacupfinalen på Old Wembley. På vägen dit slog man ut lag som Coventry, Bolton och Middlesbrough.
I finalen ställdes man mot Leicester, med Pontus Kåmark på bänken. Det var den bästa finalen som spelats på många år. Leicesters kapten Matt Elliott gjorde det första målet och när Tranmeres Clint Hill blev hårt utvisad i 63:e minuten så trodde de flesta att cupfinalen var över.
Men Tranmere reste sig med tio man och i 77:e minuten kvitterade man genom David Kelly. Men bara tre minuter senare nickade Elliott in ytterligare ett mål och cupen gick till Leicester.
Tranmeres manager John Aldridge hade fantastiskt nog tagit dem till cupfinalen med ett lag som inte innehöll en enda spelare han betalat en krona för. Tack vare lagets finansiella restriktioner så innehöll det bara en enda spelare för vilken en transfersumma betalats, anfallaren Wayne Allison, och han var cup-tied.
…………………………………………………
VECKANS FRÅGA – “The Arsenal-Sirre Edition”
Vilken klubb har spelat flest matcher i den engelska högsta divisionen utan att någon gång ha lyckats vinna en enda “major” liga- eller cuptitel?
“Major” inkluderar de tre stora inhemska titlarna (PL, FA-cupen och Ligacupen) samt de tre stora europeiska cuperna (EC/CL, Cupvinnarcupen och UEFA-cupen).
…………………………………………………
NYHETER
Newcastles manager Chris Hughton uttrycker glädje över att hans lagkapten Kevin Nolan ser till att hålla koll på lagets talangfulle anfallare Andy Carroll under villkoren för dennes borgen.
:::
Graham Poll konstaterar att det verkar som att Arsene Wenger har vunnit sina mindgames med Premier Leagues domare – Arsenal har fått spela med en man mer på planen i över en fjärdedel av allt ligaspel den här säsongen, samt tilldelats nio straffar vilket är fem mer än något annat lag.
:::
Wayne Rooney sägs vara aktuell för återkomst till laget lagom till det kommande derbymötet med Man City på City of Manchester Stadium.
Sir Alex Ferguson har uttalat sig om klubbens kommande managerfråga och menar att Man Utd inte är en klubb för en ”ung manager”. Ett uttalande som ska tolkas för eller mot någon annan, eller ’scratching his own back’?
:::
Blackburn Rovers kommer allt närmare att bli uppköpt av det indiska företaget Venky’s – vars huvudsakliga affärsområden är läkemedel och fågeluppfödning. It’s a strange old world we live in!
Tony Mowbrays övertagande av Middlesbrough rycker allt närmare, men han kan inte ta över posten innan han kommit överens med Celtic om sin finansiella ersättning därifrån.
…………………………………………………
VECKANS MATCHER
Tisdag:
20:45 – (LC) Birmingham vs Brentford
20:45 – (LC) Ipswich vs Northampton
20:45 – (LC) Leicester vs West Bromwich
20:45 – (LC) Wigan vs Swansea
21:00 – (LC) Man Utd vs Wolves (Bet365)
Onsdag:
20:45 – (LC) Aston Villa vs Burnley
20:45 – (LC) Newcastle vs Arsenal (Bet365)
20:45 – (LC) West Ham vs Stoke
Ligacupens femte omgång eller kvartsfinaler lottas på lördag strax innan helgens ligaomgång.
…………………………………………………
Första omgången i FA-cupen har för övrigt lottats, här hittar ni den – ett intressant möte ser vi mellan AFC Wimbledon vs Ebbsfleet United.
Den nya tidens derbyn?
Be Champions!!