Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

A Faith-Based Initiative

Peter Hyllman

Elva långa matcher. Tio förluster och en oavgjord – i en match där oavgjort var det enda resultat deras motståndare behövde.

Så ser Arsenals bittra facit ut mot sina två huvudsakliga rivaler i toppen av den engelska ligan – Chelsea och Man Utd.

Och om Arsenal ska kunna ta sig förbi de båda lagen i ligatabellen vid säsongens slut så är det ett facit som måste förbättras – det är inte nödvändigt att vinna alla matcher, men över tid måste man åtminstone ”spela oavgjort” med sina rivaler.

Men med en sådan matchrad i ryggen så är det inte minst en fråga om självförtroende för Arsenal.

:::

Lagets kapten Cesc Fabregas uttalade sig efter matchen mot Man Utd om att Arsenals spelare helt enkelt inte trodde på seger i samma utsträckning som spelarna i Chelsea och Man Utd gör i motsvarande matcher.

Annons

Ett uttalande som Arsene Wenger instämmer i och välkomnar enligt resonemanget att man först måste medge ett problem för att kunna åtgärda det.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8224191/Arsenal-v-Chelsea-fear-is-our-only-enemy-to-winning-Premier-League-title-says-Arsene-Wenger.html

[“But they had a little bit more belief that they can do it than us. It’s good that the players are conscious of that because when you are conscious about something you can do something about it. That’s why I believe it’s quite a fair assessment.”]

:::

Vissa resonerar som så att det här är en väldigt bra tidpunkt för Arsenal att möta ett Chelsea ur form och ur balans och att Arsenal rent av är att betrakta som favoriter.

Jag vet inte om jag köper det riktigt. Chelsea har fått tillbaka flera av sina stora spelare, de har fått vila i två veckor och träna sig tillbaka i fysisk form.

Annons

Plus att sådana här matcher brukar kunna leva sina egna liv vad avser form och det mentala.

Dessutom kvarstår egentligen samtliga de fotbollsmässiga skäl som föranlett Arsenals dåliga facit under senare år mot Chelsea och Man Utd.

Ett skakigt försvarsspel, ett fysiskt underlägset mittfält benäget att tappa sina defensiva positioner, ett för omständligt och därmed lättläst anfallsspel. Allt i relativa termer naturligtvis.

Visst är Chelsea fortfarande favoriter i den här matchen – men det är ett bra tillfälle för Arsenal att börja knappa in på det favoritskapet.

…………………………………………………

ÄR ”STORMATCHSYNDROMET” KOSTNADEN FÖR ARSENALS FOTBOLLSIDEOLOGISKA PROJEKT?

Men matchen är inte enbart en fråga om självförtroende för spelarna – ur ett större perspektiv är det också en fråga om förtroende för vad som kan kallas för Arsenals fotbollsideologiska projekt.

Annons

Mer precist ska det kanske ses som Arsene Wengers projekt.

Jag skrev först om det här Arsenals ideologiska projekt i början av mitt bloggande här på Fotbollskanalen utifrån ett transfer- och löneperspektiv:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2010/09/02/jag-ar-nyfiken-arsenal/

De flesta av de fotbollsmässiga svagheter Arsenal uppvisar gentemot övriga topplag i Premier League kan direkt eller indirekt ses som en produkt av detta ideologiska projekt och dess olika beståndsdelar.

Tonvikt på egenproducerade spelare

Arsenals ideologi fokuserar på att utveckla spelare snarare än att köpa färdiga spelare. Det gör det möjligt och relativt billigt att skapa en bred trupp med ett stort antal spelare fostrade i klubbens spelfilosofi. Men det ger också flerparten av spelare och därmed laget som helhet en likformighet vad avser bakgrund och erfarenhet.

Annons

Solidarisk lönepolitik

Arsenal tillämpar en lönestruktur med relativt låga högstalöner men å andra sidan relativt höga löner för de yngre spelarna. Syftet är bland annat att skapa bättre lagsammanhållning men naturligtvis också att ge en konkurrensfördel i jakten på unga och lovande spelare.

En konsekvens av systemet är emellertid att truppen får en tonvikt på unga spelare och att laget som helhet därför saknar samma rutin och erfarenhet av och lugn i stora matcher som deras rivaler.

En estetiskt tilltalande spelstil

Arsenal har en spelstil som bygger på ett snabbt och tekniskt passningsspel och positionsbyten mellan spelare. Spelsättet är inte helt olikt Barcelonas och när det ges fullt utrymme så tillämpas det ofta med bedövande effekt.

Men i stormatcherna så blir spelet ofta omständligt och stillastående när motståndet lyckas täta ytorna som Arsenals spel är beroende av. Problemet med att ha en väldigt fast spelstil är att motståndarna får lättare att läsa den, de behöver oroa sig för färre olika spelkombinationer och de egna spelarna riskerar fastna i ett ensidigt tänkande, ofta uttryckt som att laget ”saknar en plan B”.

Annons

Varje ideologis praktiska problem är att det som innefattas i ideologin är ”bra” och allt annat är ”dåligt”. Men ibland behövs något annat för att vinna viktiga fotbollsmatcher.

Betoning på spelares tekniska egenskaper

Man anar också i vilka spelare som rekryteras till Arsenals akademi och som därefter plockas upp från Arsenals akademi att scoutingen av spelare i stor utsträckning betonar spelares tekniska egenskaper och i mindre utsträckning spelares fysiska egenskaper. Lagets traditionella svårigheter att hävda sig i det fysiska spelet får ses med den bakgrunden.

Likaväl taktiskt har laget ofta problem i stormatcherna. De bestraffas hårdare i dem när spelare hamnar ur position. Arsenals spelsätt modellerar Barcelonas med de saknar delvis sina spanska förebilders förmåga till kollektiv press och defensiv. Återigen anar man att scouting och utveckling av spelare betonar teknik före taktik.

Annons

:::

Det ska självklart betonas att det här är ett medvetet och självvalt ideologiskt projekt av Arsenals ledning.

Många vill göra gällande att de varit därtill nödda och tvungna på grund av begränsad ekonomi, men det vore att ge en helt snedvriden beskrivning av verkligheten.

Arsenal har tveklöst haft pengar att agera annorlunda för, något också klubbens egna funktionärer medger.

Klubben kanske inte har kunnat köpa spelare likt Chelsea och nu Man City och fortfarande vara ekonomiskt ansvarsfulla, men det finns många lägen mellan det och där de nu befinner sig.

Själv tycker jag ju framför allt att projektet är intressant och givetvis sympatiskt, även om Wenger kanske genomför det lite väl extremt och renlärigt.

Hittills har projektet fått rättmätig kritik för att det inte skapat de framgångar som klubben rimligtvis förväntas leverera. Men jag vill också att projektet ges den tid som krävs för att rättvist kunna utvärderas.

Annons

Frågan är – ska den här säsongen ses som det ideologiska projektets examensperiod eller ska det ges mer tid?

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1341585/Arsene-Wenger-calls-young-guns-start-believing-win-trophies.html

…………………………………………………

Cesc Fabregas återvänder till Arsenals startelva inför den här matchen vilket naturligtvis är ett stort plus för laget.

Även Robin van Persie är tillgänglig och det ställer Wenger inför något utav ett taktiskt dilemma – spelar han holländaren eller låter han Marouane Chamakh fortsätta spela?

Själv hade jag helst sett Arsenals tremannaanfall bestå av båda två – med Chamakh centralt och van Persie och Samir Nasri på varsin sida om honom.

:::

En annan fråga är om Wojciech Szczesny får fortsatt förtroende i målet. Han gjorde en i stora drag stabil insats mot Man Utd – men kanske är Chelseas lufthot en annorlunda nöt att knäcka.

Annons

;;;

Klarar Arsenal av att leverera en lika fysisk insats i den här matchen som de gjorde på Old Trafford?

…………………………………………………

POWER QUOTES

[”Is Almunia a catch-all for Arsenal’s woes?”] – Stan Collymore på Talksport.

:::

[“Tactics; it’s not that I don’t like them, but it’s a word that’s used too much.”] – Graeme Souness på Sky.

:::

[“If they ever find out who invented football he should be honored like the man that invented light, the phone, gravity.”] – Hugo Sanchez, landade kanske på huvudet under ett målfirande.

:::

[“There is no other Sam Allardyce, there is just the one. There never has been and never will be another Sam Allardyce.”] – Sam Allardyce delger oss alla några tröstande ord.

…………………………………………………

BOXING DAY REVIEW

Man Utd 2-0 Sunderland

[“It was almost beyond comprehension that United were not out of sight by half-time. Not only had they scored an early goal, they had also struck the woodwork on two occasions, Wayne Rooney had twice come close to grabbing that elusive first goal in open play since March and both Berbatov and Ryan Giggs had threatened terror at every turn.”]

Annons

Ett ruskigt överlägset Man Utd på Old Trafford lyckades på något vis ändå hålla matchen spännande en bit in på andra halvlek.

Var den här matchen en indikation på hur betydelsefull Danny Welbeck är för Sunderlands anfallsspel? Det är tveksamt om Asamoah Gyan och Darren Bent lyckades skapa en enda målchans.

Man Utd tappar i och med den här matchen en av sina mest inflytelserika spelare i Ji-Sung Park under slutet av december och hela januari då han reser iväg till Asian Cup.

:::

Fulham 1-3 West Ham

[“Yet for Hughes, the future looks laced with uncertainty. Perhaps the greatest indictment on him and his team was that for the opening half-hour, they were in complete control. But they contrived to shoot themselves in both feet, surrender the initiative and invite the scorn and frustration of the home crowd.”]

Annons

Bloggens tema är förtroende och självförtroende – och Fulham gjorde sitt bästa för att illustrera detta.

Fulham var i full kontroll under större delen av första halvlek men ett pojklagsmisstag av Dickson Etuhu föranledde kvitteringen och därefter föll laget fullständigt samman.

:::

Dessutom:

Newcastle 1-3 Man City
Wolves 1-2 Wigan
Blackburn 0-2 Stoke
Bolton 2-0 West Brom
Aston Villa 1-2 Tottenham

Matcherna Blackpool vs Liverpool och Everton vs Birmingham blev inställda på grund av kylan.

…………………………………………………

Matcherna kommer tjockt och snabbt nu – nästa omgång alltså redan på tisdag.

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-26 20:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS