Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Power Play

Peter Hyllman

Bakom kulisserna av engelsk fotboll pågår just nu en kamp om hur sporten ska styras och vilka som ska styra den.

Den brittiska regeringen har tillsatt en ”Select Committee” om Culture, Media and Sport för att utreda frågan – vilket väl närmast är att jämföra med en svensk SOU (statlig offentlig utredning).

Bakgrunden är att regeringen riktat skarp kritik mot hur den engelska fotbollen styrs och även kritik mot FA som enligt dem misslyckats med att reglera sporten.

Lord Triesman, den nyligen avgångne ordföranden för FA, vittnade för ett tag sedan inför The Select Committee och avslöjade att FA hade lagt fram förslag till reformer av engelsk fotboll så sent som 2009 – men att dessa förslag effektivt dödades av ligaorganisationen Premier League.

Annons

Den sedvanligt utmärkta bloggen Andersred går igenom vad några av dessa förslag gick ut på.

https://andersred.blogspot.com/2011/02/exclusive-fa-blueprint-for-reform.html

Grovt sammanfattat föreslår FA alltså 2009 att (a) klubbar ska tillämpa en gemensam standard för finansiell redovisning, (b) ökad transparens kring klubbarnas finansiella nyckeltal, (c) att klubbar där supportrar är delägare bestraffas mildare i fall av finansiell insolvens, (d) att fotbollsklubbar inte längre är prioriterade fordringsägare framför andra intressenter, samt (e) en expansion av FA:s Fit and Proper Persons Test gällande vilka som tillåts äga en klubb i Premier League.

Andersred ställer sig därefter den vad jag misstänker retoriska frågan: [”Why were the Premier League so keen to kill this measured and reasonable document?”]

Annons

…………………………………………………

THE IMPORTANCE OF BEING EARNEST

För att kunna besvara Andersreds fråga så behöver vi först konstatera att den i huvudsak är felställd, eller fokuserar på en i bästa fall perifer aspekt av den maktkamp som nu pågår.

Andersred tycker förslagen huvudsakligen är bra för att han är en frän kritiker av de engelska klubbarnas nuvarande affärsmodeller samt att han förespråkar supporterägda och –styrda klubbar – mer precist att MUST ges en sådan roll i Man Utd.

Men skälet till att Premier League avfärdat dessa regler har inte i sig något att göra med att de anser reglernas innehåll i sig vara förkastliga – det beror på att reglerna ger FA större makt och större inflytande på ligans och fotbollsklubbarnas bekostnad.

Det är regler som medför en centralisering av makt och kontroll och utökar FA:s inflytande. Diskussionen handlar alltså i dess kärna om maktfördelningen inom engelsk fotboll.

Annons

I den diskussionen vandrar FA just nu en lustig balansgång mellan att å ena sidan försöka centralisera makt och inflytande från ligan och klubbarna samtidigt som de å andra sidan bekämpar förslag från regeringen om statlig reglering av fotbollen – eller närmare bestämt FA.

:::

Det är från det perspektivet man får försöka förstå varför Lord Triesman säger vad han säger och när han säger det.

Den brittiska regeringen kritiserar FA för en bristfällig reglering av den engelska fotbollen. Vad Lord Triesman kort och gott säger här är att ”det är inte FA:s fel, det är ligans fel”.

Med andra ord – det är onödigt att vidare reglera FA. Han försöker istället kasta den heta potatisen i Premier Leagues knä.

Att det hela mer är en fråga om politik snarare än substans framgår också när man närmare granskar det 2009 presenterade reformpaketet. Det är i huvudsak en samling av luddiga och tämligen tandlösa förslag.

Annons

Tandlösa därför att befintliga regler i stor utsträckning redan åstadkommer vad de föreslår eller för att de är så breda att de i princip inte utesluter något av det beteende som annars kan betraktas som oönskat.

Och i vissa avseenden framstår de som rent populistiska – vad är poängen med att i praktiken säga att det är mer okej för vissa ägare (supportrar) att driva en klubb i insolvens än för andra ägare?

:::

FA arbetar inte i det här fallet för att reformera den engelska fotbollen – deras första och främsta mål är att skydda sina egna organisatoriska och byråkratiska intressen från statlig reglering.

De står nu inför krigets andra slag – att bevara sina intressen mot hot om statlig reglering.

Krigets första slag förlorade de – att expandera sitt inflytande gentemot Premier League och fotbollsklubbarna. Vilket man rätt tydligt ser i det remissvar som FA nyligen skickat till The Select Committee.

Annons

https://www.thefa.com/TheFA/RulesandRegulations/NewsAndFeatures/2011/~/media/Files/PDF/TheFA/Rules_Regs/TheFA-CMS%20Written%20Evidence-2011.ashx/TheFA-CMS%20Written%20Evidence-2011.pdf

En nyckelmening: [”The current governance structures of the game are based on a regulatory model of subsidiarity. The Football Association (The FA) works in cooperation with the delegated authorities of the Premier League and the Football League…”]

Det är med andra ord respektive liga som äger auktoritet, i enlighet med en subsidiaritetsprincip som går ut på att beslut ska vara decentraliserade i så hög utsträckning som möjligt.

Synen på ägarskap är också klart förmildrad och idén om supporterägande ges stöd men inget särskilt företräde framför andra former av ägarskap.

FA har alltså drivit en linje där de förespråkat decentralisering gentemot statliga reglerare men centralisering gentemot liga och klubbar. Den gemensamma nämnaren är naturligtvis en ambition att bevara och utöka den egna sfären av kontroll och inflytande.

Annons

Det är i den korselden som Andersred befinner sig – inte i en diskussion om den finansiella styrningen av engelska fotbollsklubbar.

:::

Andersred är så fixerad på de förslag han håller kära att han missar att se att en annan för fotbollen viktigare princip riskerar offras på dess altare – den engelska fotbollens lokala styrning och fotbollsklubbarnas organisatoriska självständighet.

Vilket jag tycker vore djupt olyckligt.

…………………………………………………

Bloggar om UEFA:s financial fair play-regler efterfrågas då och då. Det har naturligtvis bloggats en del om det redan, jag föreslår följande två bloggar som åtminstone delvis reder ut begreppen:

”It’s the Economy, Stupid!” från den 28:e augusti.

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2010/08/28/stats-facts-its-the-economy-stupid/

New Red & Red Nev från den 3:e februari.

Annons

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/02/03/new-red-red-nev/

Och de som är intresserade av att gräva djupare i reglerna i sin helhet kan givetvis läsa UEFA:s egna dokument:

https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/01/50/09/12/1500912_DOWNLOAD.pdf

:::

Detta sagt så kommer naturligtvis diskussionen om dessa regleringar alltid finnas i bakgrunden för bloggen i och med att det påverkar vad som så att säga dagligen händer.

…………………………………………………

Roy Hodgson har tagit över som ny manager för West Brom efter att de gjort sig av med Roberto Di Matteo för några dagar sedan.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1355908/Roy-Hodgson-named-West-Brom-manager.html

Inte särskilt förvånande. Det ryktades ett tag om Chris Hughton, men jag förstod inte riktigt resonemanget bakom att göra sig av med Di Matteo i jakt på en rutinerad herre – för att därefter tillsätta Hughton.

Annons

Den 2:a april möts West Brom och Liverpool på The Hawthornes. Det kan ju bli lite spännande.

…………………………………………………

Ett dygn kvar till Manchesterderbyt och det verkar som att Chris Smalling kommer att ställas inför sitt fotbollslivs hittills största uppgift.

Stämningarna i och runt Manchester verkar också vara lite turbulenta.

En anställd inom Man Citys organisation startade en förolämpande Facebook-klubb om Man Utd – vilket tvingade Man Citys ledning att dänga regelboken i huvudet på honom och lägga ner klubben.

Det ryktas samtidigt om arrangerade fester i Manchester där Man Citys 35 titellösa år firas.

Imorgon ska det tydligen spelas en fotbollsmatch också.

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-11 13:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS