Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allons Enfants de la Patrie

Peter Hyllman

Engelsk fotboll har alltmer halkat efter andra länder när det kommer till talang- och ungdomsutveckling.

Inte minst lyfts det nutida Barcelona fram som ett lysande exempel för engelska klubbar att sträva att efterlikna. Även det tyska landslaget under VM var något utav en tankeställare.

Givet flera klubbars ekonomiska situation och UEFA:s kommande regler på området så blir också en framgångsrik ungdomsutveckling allt viktigare för engelska fotbollsklubbars framtida konkurrenskraft.

:::

Ligaorganisationen Premier League har nyligen arbetat fram ett dokument kallat Elite Player Performance Plan i vilket en ny engelsk strategi för ungdomsutveckling skisseras.

Richard Scudamore, Premier Leagues VD, yttrar sig om bakgrunden:

Annons

[”Barcelona can achieve a lot because they have four times as much money as our clubs because of individual TV selling rights and they can pool young talent nationally.”]

Det är framför allt den andra punkten, att kunna samla talang från hela landet, på ett eller ett fåtal ställen, som Premier League ämnar försöka återskapa inom engelsk fotboll.

I nuläget är samtliga klubbar begränsade till att rekrytera talanger från inom 90 minuters bilfärd från sin hemort, den så kallade 90-Minute Rule.

Enligt Premier Leagues plan så ska klubbarna från och med 2012/13 delas in i fyra olika kategorier av varierande kvalitet. De ledande klubbarna, de som kvalificerar sig i kategori ett, får därigenom tillgång till talanger från hela landet och, än mer betydelsefullt, kan tredubbla den tid de spenderar på dem.

Annons

:::

Henry Winter granskade förslagets bakgrund.

Han finner att en ung spelare i Spanien mellan åldern 9-21 har spenderat 4,880 timmar med coacher hos en elitklubb. I Holland är motsvarande siffra 5,940 timmar och i Frankrike 5,740 timmar.

I England spenderar en ung spelare i samma åldersintervall 3,760 timmar med en motsvarande träning.

Premier League-klubbar är tillåtna att spendera tre timmar i veckan med lovande ungdomar i åldern 9-11, den ålder som Dennis Bergkamp har kallat för ”golden years of learning”.

I åldersintervallet 12-16 år får klubbarna spendera fem timmar i veckan med spelarna. Unga spelare i Ajax i den åldern får 10-12 timmars träning i veckan. Däri ligger hela skillnaden.

:::

Argumenten för Premier Leagues förslag är att det kommer att ge Englands unga talanger en avsevärt bättre fotbollsutbildning, det kommer vara till fördel för de engelska klubblagen inblandade i europeiskt cupspel, och det kommer att förstärka det engelska landslaget.

Annons

Protesterna kommer från The Football League – och naturligtvis är det i slutänden en fråga om pengar.

Att kvalificera sig som en akademi i kategori ett innebär en så pass stor investering att det i praktiken utesluter klubbar utanför Premier League – och sannolikt även många klubbar i Premier League också utöver storklubbarna.

Det betyder att engelsk fotbolls största talanger i klart högre utsträckning koncentreras hos toppklubbarna redan i väldigt tidig ålder – vilket i sin tur betyder att mindre klubbar går miste om de intäkter de nu drar in genom försäljning av hembakade spelare.

För upp till 30-40 klubbar i The Football League är det just produktionen och försäljningen av egna spelare som får dem att gå runt ekonomiskt.

Premier Leagues planer har därför stött på massiv kritik från The Football League – som dock inte sträcker sig längre än att insistera på att dessa klubbar kompenseras ekonomiskt för bortfallet.

Annons

Men i stora drag känns det som en hopplös utgångspunkt för The Football League – som inte har många ben att stå på i den diskussionen.

:::

Bloggen Regista gör däremot sitt bästa för att skapa ett case med inlägget ”The Great English Talent Race”.

https://www.regista-blog.com/2011/02/the-great-english-talent-race/

…………………………………………………

Barney Ronay skriver tämligen roande och inte minst träffsäkert om vår vana att spekulera och gotta oss i de fagra löften om en ljusnande framtid som unga talanger inspirerar.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/19/football-progidy-raheem-sterling

:::

Paul Hayward skriver samtidigt om en ung talang som redan har anlänt – och som växt fram kanske både som ett argument för det nuvarande engelska akademisystemet och som ett argument för Premier Leagues planer på ett förändrat akademisystem.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/17/jack-wilshere-arsenal

…………………………………………………

FEM FRAMTIDSLÖFTEN

Nathaniel Chalobah (Chelsea, 16 år, mittback)

Chalobah debuterade bara 15 år gammal för Chelseas reserver förra säsongen och i år har han lett ut laget vid flera tillfällen. Född i Sierra Leone så har den långe försvararen ändå debuterat för Englands U17-landslag vid 14 års ålder. Han kan spela i försvaret såväl som på centralt mittfält.

Ravel Morrison (Man Utd, 18 år, mittfältare)

Morrison är en kreativ mittfältare som kan spela på det centrala mittfältet, ute på en kant eller som en andra anfallare. Född och uppvuxen i Manchester så skrev Morrison på ett proffskontrakt med Man Utd på sin 17:e födelsedag och gjorde A-lagsdebut i Ligacupmatchen mot Wolves i oktober.

Ross Barkley (Everton, 17 år, mittfältare)

Annons

Född i Liverpool så anlände Barkley 11 år gammal till Everton och trots sin föredragna mittfältsposition så kan han spela i såväl försvaret som i anfallet. Barkley har spelat för U17-landslaget och deltog när England i somras vann sin första EM-titel för U17-landslag. Han satt på bänken när Everton mötte Newcastle på Goodison Park i september.

Jack Butland (Birmingham, 17 år, målvakt)

Butland har kommit fram via Birminghams akademi och debuterade för Englands U16-lag mot Nordirland 2008. Precis som Barkley så var han med i U17-EM i somras. Förra säsongen röstades Butland fram som Birminghams Young Player of the Season.

Connor Wickham (Ipswich, 17 år, anfallare)

Wickham har redan hunnit göra nio mål för Ipswichs A-lag sedan han kom från Reading 2006. När Ipswich tidigare den här månaden slog Doncaster med 6-0 så gjorde Wickham sitt första hat-trick för klubben. Det var också Wickham som avgjorde finalen i U17-EM mot Spanien i somras och han har redan debuterat för U21-landslaget.

Annons

…………………………………………………

Middlesbrough är en klubb med en lång tradition av en produktiv och framgångsrik akademi som hamnat på villovägar.

Nu befinner sig det gamla Premier League-laget på The Championships nedre halva och nye managern Tony Mowbray står inför ett mastodontjobb att bygga om klubben från grunden och uppifrån och ned – i vilket återigen klubbens akademi utgör kärnan.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/18/middlesbrough-youth-tony-mowbray

…………………………………………………

MATCHEN I MARSEILLE

[”This week is all about the Champions League. Can United follow in the footsteps of Spurs and Arsenal who were all so impressive last week? I get the feeling a lot of fans feel the Reds will get past Marseille without too much trouble. But I think it will be a really tough tie.”]

Stewart Gardner på MUTV sammanfattar rätt okej hur jag ser på det här europeiska cupmötet. Jag tror Marseille underskattas helt och hållet på egen risk.

Annons

:::

Båda lagen har en hel del betungande skador att dras med – så det blir lite hackat och malet i de båda startelvorna ikväll.

Man Utd kommer att gå in i matchen med två ambitioner – att inte förlora samt att göra minst ett mål.

:::

På Vélodrome går ingen motståndare säker.

…………………………………………………

Stoke reser till Emirates ikväll för att försöka stjäla en poäng eller tre från fyrfrontskrigande Arsenal.

Det råder inte precis någon kärlek mellan de båda lagen, mellan spelarna eller mellan de båda managerna – och det här blir dessutom Ryan Shawcross första match på Emirates sedan förra säsongens incident.

Matchens två nyckeldimensioner: Kvalitet och fokus.

:::

Jag kan inte hjälpa att vara sjukt road av att Big Brother har dragit igång igen – ett oerhört fascinerande socialt experiment.

Oh, the humanity!

Be Champions!!

Annons
Publicerad 2011-02-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS