Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League - Ligan för lag snarare än stjärnor

Peter Hyllman

I ett helt annat sammanhang för några dagar sedan så räknade jag fram att Carlos Tevez hade svarat för hälften av Man Citys ligamål den här säsongen, vilket jag tyckte var en väldigt hög siffra.

På något ställe läste jag också att fram tills nyligen så hade Zlatan Ibrahimovic direkt bidragit till 25 av Milans 48 mål den här säsongen.

Och givetvis så matas man mer eller mindre varje dag med den närmast groteska mängd mål som Leo Messi och Cristiano Ronaldo öser in i Barcelona respektive Real Madrid.

Att man funderar över det beror inte på att de spelarna är dåliga på något vis utan på att de lagen består av så många andra ytterst kompetenta spelare att det är svårt att tänka sig att deras bidrag ska vara så småttigt.

Vad jag framför allt blev nyfiken att ta reda på var hur beroende olika lag är av att en spelare gör eller skapar mål och hur det varierar mellan de olika stora ligorna i Europa.

Annons

Bloggen Balanced Sports har sammanställt målstatistik för de fyra största europeiska ligorna – England, Spanien, Italien och Tyskland – och det är den statistiken jag använder, som är uppdaterad fram till och med den 5 april.

Som utgångspunkt kan vi lista de fem ”viktigaste” stjärnspelarna i Premier League:

1.       Carlos Tevez, Man City – 50% av lagets mål
2.       Asamoah Gyan, Sunderland – 39,39%
3.       Rafael van der Vaart, Tottenham – 39,02%
4.       Clint Dempsey, Fulham – 36,11%
5.       Didier Drogba, Chelsea – 35,19%

Och för all del också de fem ”minst viktiga” stjärnspelarna i Premier League:

1.       Frederic Piquionne, West Ham – 23,68%
2.       Morten Gamst Pedersen, Blackburn – 25,64%
3.       Nikola Zigic, Birmingham – 26,67%
4.       Matthew Etherington, Stoke – 27,03%
5.       Hugo Rodallega, Wigan – 27,59%

Annons

:::

Den spelare som gjort eller passat fram till flest mål för sitt lag ses som deras stjärnspelare. Om två spelare har samma totalpoäng av mål och assists så väljs den spelare som gjort flest mål.

Naturligtvis är det här ett trubbigt mått vad avser spelarens vikt för sitt lag. Inte minst är det ett ruggigt offensivt bias. Det kan så klart hävdas, exempelvis, att såväl Edwin Van der Sar som Nemanja Vidic är viktigare för Man Utd än vad Dimitar Berbatov är.

Vi kan skapa tre nyckeltal för de olika ligorna:

» Mål per lag (M/L): Genomsnittligt antal mål per lag under säsongen;

» Mål per match (M/M): Genomsnittligt antal mål per lag och per match under säsongen;

» Mål per spelare (M/S): Genomsnitt andel mål skapat av lagens stjärnspelare.

:::

En sammanställning av de fyra stora europeiska ligorna ger oss följande resultat:

Annons

M/L

M/M

M/S

Premier League:

42,60

1,38

32,41%

La Liga:

40,40

1,35

35,38%

Serie A:

36,05

1,16

38,58%

Bundesliga

40,17

1,43

36,77%

Inom respektive liga finns det några statistiska extremfall. Kanske inte minst Serie A där det görs relativt få mål. Varje lag i Serie A gör i genomsnitt 1,16 mål per match, samtidigt som snittet ligger närmare 1,4 i övriga ligor.

Serie A har också den högsta procentuella andelen från sina respektive stjärnspelare – nästan 2% högre än Bundesliga på andra platsen och hela 6% högre än Premier League.

Åtta av de 20 viktigaste stjärnspelarna och tre av de fyra viktigaste spelar i Serie A. Bolognas Marco Di Vaio skapar 63,64% av sitt lags mål, Napolis Edinson Cavani bidrar med 63,04% och Antonio Di Natale är inblandad i 57,14% av Udineses mål.

Som en jämförelse är det bara en spelare i Premier League som slår sig in bland de främsta 20 – Carlos Tevez på 50,00%.

Annons

…………………………………………………

Premier League – Många mål men balanserad målfördelning

Det görs flest mål i Premier League och lagen gör relativt sett många mål per match i Premier League – men ligan har också den lägsta andelen mål som skapas av en enda spelare. Med andra ord, relativt sett fler spelare i ett lag bidrar till den totala målskörden.

Serie A och Bundesliga emellertid ser ut att föredra när en spelare ges det huvudsakliga ansvaret för lagets offensiva spel.

Premier Leagues siffror är också färgade av Carlos Tevez. Stjärnspelaren i alla andra engelska lag bidrar med under 40% av det totala antalet mål, Tevez å andra sidan bidrar med 50%, över 10,6% mer än tvåan, Sunderlands Asamoah Gyan.

Det här är förmodligen en produkt av Man Citys taktik – och det är ju värt att notera att Man City har en italiensk manager. Tevez statistik är alltså både en produkt av den roll han får i laget men också naturligtvis hans stora skicklighet.

Annons

Om vi däremot betraktar Tevez som något utav ett undantag och rensar siffrorna för honom så faller andelen mål som skapas av en stjärnspelare i Premier League med nästan en hel procent, till 31,49%.

:::

La Liga – alltför beroende av Messi och Ronaldo?

Spaniens två stora klubbar – Barcelona och Real Madrid – är den andra faktorn som skruvar till statistiken. De båda klubbarna har gjort 82 respektive 69 mål, det lag som kommer närmast är Villareal som har lyckats göra 48 mål. Det är naturligtvis en enorm skillnad.

Märkligt nog, med tanke på bredd och kvalitet på de båda lagens trupper, är det också just dessa klubbar som är mest beroende av sina respektive stjärnspelare. Såväl Cristiano Ronaldo (50,72%) som Leo Messi (52,44%) har skapat över hälften av sina respektive lags målskörd.

Om vi tar bort de två stora klubbarna från ekvationen så förändras La Ligas statistik drastiskt:

Annons
M/L M/M M/S

Premier League:

42,60 1,38 32,41%
La Liga Light:

36,50

1,22

33,59%

Serie A:

36,05

1,16

38,58%

Bundesliga

40,17

1,43

36,77%

Mål per lag sjunker med nästan fyra mål per säsong – hela 77 mål försvinner om man ersätter Real Madrid och Barcelona med lag mer representativa för ligans genomsnitt. Ett fall i mål per match ned till nästan italienska nivåer. Och andelen mål som görs av respektive lags stjärnspelare sjunker nästan 2%.

Så slutsatsen är naturligtvis att Leo Messi och Cristiano Ronaldo är fantastiska. Men också att de är makalöst viktiga inte bara för sina respektive klubbar utan också för hela ligans star appeal.

:::

Men den stora lärdomen verkar vara att engelska lag är mindre beroende av sina stjärnspelare än andra lag. Det kan bero på form och skador men till största delen lär det vara taktiska skäl bakom denna skillnad. Det kan exempelvis vara fråga om en mer flytande definition av olika lagdelars uppgift, sannolikt för att försvåra för genomgående bättre organiserade försvar än i många andra ligor.

Annons

:::

I en senare blogg – samma sak fast skillnaden mellan olika divisioner i det engelska ligasystemet.

…………………………………………………

Tottenham och Arsenal spelade ett smått fantastiskt derby (igår) kväll på White Hart Lane.

Tre mål under första kvarten var bara inledningen på en galen första halvlek och en helt galen match.

Det skulle bli ytterligare tre mål under matchen som slutade 3-3, vilket var ett resultat som egentligen inget av lagen bör vara nöjt med.

Tottenham hade verkligen behövt tre poäng för att sätta riktig press på Man City framför dem.

Och efter Man Utds poängtapp igår kväll så hade Arsenal verkligen behövt tre poäng för att sätta press på dem. Nu var det ännu en möjlighet att tjäna in poäng som gick förlorad.

Och ännu en gång två tappade poäng från ett vinstläge – den här gången en tvåmålsledning.

Annons

Nu gick istället Chelsea om Arsenal i tabellen på målskillnad och ligger alltså tvåa i tabellen.

Med vad som kanske kan betraktas som en outside chans på ligan.

Men ska Chelsea eller Arsenal gå ikapp och förbi Man Utd så måste de på de återstående fem omgångarna tjäna in över 1,2 poäng per omgång.

Det är ett tufft jobb.

…………………………………………………

Ett hat-trick av den lovande ynglingen Will Keane tog Man Utd till final i FA Youth Cup mot Sheffield United – efter att laget vunnit med 4-0 i semifinalreturen mot Chelsea.

Sammanlagt slutade därmed mötet 5-3 till Man Utd.

:::

Tror ni på det här?

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-20 23:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS