En match har många olika delmoment som har betydelse för utgången. Inte sällan pratas exempelvis om vikten av att göra det första målet, eller vikten av att ha med sig en ledning in i halvtidsvilan.
Med andra ord, vikten av att forma matchen till sin taktiska fördel.
Ett sätt att mäta vad jag kallar för taktisk fördel är att göra som statistikbloggen Balanced Sports och definiera det som sannolikheten för vinst, givet aktuellt resultat och återstående matchtid.
:::
En metod för att mäta den taktiska fördelen är att räkna ut sannolikheten för att ett lag vinner en match om de går in i halvtid med en ettmålsledning.
Beräkningar på det visar att lag som går in i halvtidsvilan i ledning med ett mål har en taktisk fördel om 70%, med andra ord så är sannolikheten för vinst då 70%.
Omvänt så har lag som går in i halvtidsvilan med ett underläge med ett mål endast en taktisk fördel om 10%, alltså vinner man bara en av tio av dessa matcher.
Givet att den generella sannolikheten att ett lag vinner en fotbollsmatch ligger runt 36-37% så ser vi alltså en halvtidsledning dubblerar sannolikheten för vinst samtidigt som ett halvtidsunderläge reducerar sannolikheten med en faktor om 4.
:::
Samtliga dessa siffror är medelvärden beräknade med fyra ligor och fem säsonger som statistisk bas. Alternativet med en ettmålsledning i halvtid valdes då det är det statistiskt mest frekventa utfallet.
Med denna utgångspunkt kan man då fråga sig vilka engelska lag som har varit särskilt skickliga på att odla sin trädgård den här säsongen?
Formulerat annorlunda, hur skickliga är engelska lag på att vårda sina taktiska fördelar under en match och omvänt hur duktiga de är på att neutralisera motståndarens taktiska fördelar – alltså vända på matchen från underläge.
Och hur vi ska förstå deras tabellplacering som en funktion av det?!
…………………………………………………
Vinstfrekvens vid halvtidsledning med ett mål
Statistiken för säsongen är baserad på de 27 första omgångarna, med andra ord fram till och med februari.
Scenariot där ett lag leder med ett mål i halvtid bjuder på stor variation sett över hela ligan. Du har två lag som vunnit samtliga sina matcher där de lett i halvtid med ett mål (West Brom och Stoke) och ett lag som inte vunnit någon sådan match (Wigan).
De lag i ligan som är bäst på att hålla en halvtidsledning är med andra ord West Brom och Stoke tätt följda av Man Utd. På delad tredje plats finner vi Sunderland, Newcastle, Man City, Chelsea och Bolton.
Givet att den historiska fördelen vid en halvtidsledning alltså är runt 70% så är Premier Leagues värsta underpresterare i det här avseendet i tur och ordning Wigan, Liverpool, Everton, Wolves, Birmingham, Fulham, Aston Villa och West Ham.
Föga överraskande så har samtliga dessa lag varit inblandade i striden runt nedflyttningsstrecket alternativt haft en säsong under vilken de i huvudsak har underpresterat.
Naturligtvis spelar det roll vid hur många tillfällen ett lag har haft en dylik ledning i halvtid, och även här har vi rätt stor variation. Stoke och West Brom, lagen som är bäst på att försvara sin ledning, har bara varit i halvtidsledning med ett mål vid tre tillfällen. Man Utd, med en vinstfrekvens om strax över 0,9, har å andra sidan haft en uddamålsledning i halvtid hela elva gånger.
:::
Vinstfrekvens vid halvtidsunderläge med ett mål
Så hur ser det omvända ut – hur duktiga är de engelska lagen på att vända på matcher där de ligger under med ett mål i halvtid?
Det visar sig att endast sex Premier League-lag har ett positivt värde den här säsongen när de befinner sig i underläge i halvtid: Tottenham, Arsenal, Liverpool, Stoke, West Brom och Fulham.
Inga andra lag vinner alltså någon match den här säsongen där de ligger under med ett mål i halvtid.
Tottenham är den överlägsna ligaledaren i det här avseendet med en vinstfrekvens om 0,4 vilket alltså är fyra gånger bättre än den historiska fördelen i ett sådant läge.
Arsenal vinner också en fjärdedel av dessa matcher, vilket är ett bra resultat och kanske en observation som sätter bilden av dem som mentalt svaga medgångsspelare i ett något annat ljus.
Liverpool och Fulham kompenserar något för sin underprestation vid ledning i halvtid med ett mål. Och återigen hittar vi Stoke och West Brom i den positiva kolumnen.
Och för lag som Stoke och West Brom har den här förmågan ett väldigt konkret och påtagligt värde. Under säsongen har West Brom befunnit sig i halvtidsunderläge med ett mål hela åtta gånger och Stoke smått otroliga elva gånger. Att de lyckas vända och vinna en andel av dessa matcher har gett de här lagen väldigt värdefulla poäng.
Naturligtvis lider statistiken av att inte ta hänsyn till de fall där lag legat under med exempelvis två mål i halvtid men ändå vunnit. Eller fall där lag har varit i överläge med fyra mål i halvtid utan att ha vunnit. Å andra sidan är detta betydligt mer ovanligt.
:::
Några slutsatser
Stoke och West Brom kan med andra ord betraktas som Premier Leagues bästa lag på att odla sina respektive trädgårdar – har de väl fått en taktisk fördel så släpper de den inte, och de är även rätt bra på att tvinga till sig kontroll över matcher de är på väg att tappa.
Liverpools ojämna säsong reflekteras tämligen väl i statistiken, de har gett bort många poäng från överläge men ska heller inte räknas bort i underläge.
Utifrån siffrorna kan vi även få en viss förståelse för varför det är just Man Utd som leder Premier League och inte någon annan av de på förhand tippade storlagen.
Givet perspektivet att fotboll går ut på att skaffa sig taktiska fördelar så har Man Utd visat sig vara väldigt bra på det. Hela elva (11) gånger har de skaffat sig fördelen av att leda i halvtid med ett mål och när laget väl får en fördel så är de väldigt bra på att ta tillvara den till fullo.
Chelsea och Man City å andra sidan har bara lyckats skaffa sig den fördelen sex (6) gånger under säsongen och inte heller har de varit lika skickliga på att vårda fördelen. Arsenal å andra sidan är duktiga på att skapa sig fördelar (10) men sämre på att ta tillvara på dem (0,8).
Man Utd har också varit relativt mer duktiga på att inte hamna i underläge i halvtid. Endast en gång har de varit i underläge med ett mål att jämföra med Chelsea (5), Man City (4) och Arsenal (4). Av dessa lag är det bara Arsenal som vänt på en av dessa matcher till vinst.
:::
Att Man Utd tappat poäng på framför allt Chelsea sedan de här siffrorna har varit aktuella kan vi också förstå utifrån det här resonemanget. Matchen på Stamford Bridge ledde Man Utd med 1-0 i halvtid men tappade till 1-2, Man Utd försämrade sig alltså i det ena avseendet samtidigt som Chelsea förbättrade sig i det andra.
…………………………………………………
Bolton tar sig ut på en fotbollsplan igen efter den episka förnedringen i förra helgens semifinal på Wembley mot Stoke.
De gör det hemma på Reebok mot ett Arsenal som befinner sig i någon form av tabellmässig limbo.
https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1379728/Owen-Coyle-urges-Bolton-bounce-Wembley-hell.html
”It will hurt until the day I die.”
Just precis hur bra Owen Coyle är som man-manager tror jag vi kommer få se i bland annat den här matchen men också de fyra återstånde matcherna under säsongen.
Det är helt enastående om han lyckas forma det här till något positivt på fotbollsplanen.
…………………………………………………
Wayne Rooney har tydligen skaffat ett twitterkonto. På exakt hur många olika sätt kan det ställa till problem tror ni?
Be Champions!!