Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska spelare i Premier League

Peter Hyllman

Det är ett något märklifikt förhållande att trots att den engelska fotbollen har en kulturell särställning i Sverige så är det relativt få svenskar som prövat på professionell fotboll i den engelska ligan.

Dessutom är det först hyfsat nyligen som antalet svenskar har ökat, men fortfarande är det inga stora mängder spelare och särskilt inte i de främsta klubbarna.

Det finns naturligtvis ett par förklaringar till det.

För det första var naturligtvis engelsmännen notoriskt xenofobiska tämligen länge mot allt vad utländska fotbollsspelare hette. De som såg Mästarnas Mästare i söndags kunde höra Anders Limpar berätta om hur han tidigt blev nedsparkad brutalt av Paul Gascoigne med den framvästa hälsningen: ”Welcome to England, you fucking Swede!”. Det var egentligen först under andra halvan av 1990-talet som den inställningen började tina.

Annons

För det andra så var det Italien som länge var den bästa ligan, och även en föregångare vad gäller att ta in utländska spelare, och dit som de främsta svenska fotbollsspelarna först och främst styrde kosan. Det var heller inte lika många svenska spelare som lämnade för professionellt spel i utlandet.

För det tredje så har svensk fotboll generellt försämrats samtidigt som Premier League har växt fram till den främsta ligan. Därtill har den globala konkurrensen bland spelarna ökat. Det har därför blivit svårare för en svensk spelare att ta sig hela vägen till Premier League nu än vad det förmodligen var tidigare.

:::

Men några svenska spelare finns där ju genom åren – några lyckade och några mindre lyckade. Och några väldigt lyckade.

Så vilka har då varit bäst?

:::

Tobias Linderoth, Niclas Alexandersson, Jesper Blomqvist, Teddy Lucic, Mathias Svensson, Fredrik Stoor, Andreas Johansson, Marcus Allbäck, Anders Andersson, Patrik Andersson, Martin Dahlin, Anders Svensson, Andreas Andersson, Joakim Björklund, Stefan Schwarz, Bojan Djordjic, Tomas Brolin, Christian Wilhelmsson, Glenn Hysén, Erik Edman, Johan Elmander, David Elm, Fredrik Ljungberg, Andreas Granqvist, Niklas Gudmundsson, Tomas Antonelius, Magnus Hedman, Andreas Jacobsson, Andreas Isaksson, Henrik Larsson, Jan Eriksson, Jonas Olsson, Mattias Jonsson, Pontus Kåmark, Klas Ingesson, Anders Limpar, Martin Olsson, Stefan Rehn, Olof Mellberg, Mikael Nilsson, Michael Svensson, Nils-Eric Johansson, Rade Prica, Martin Pringle, Roland Nilsson, Björn Runström, Sebastian Larsson, Rami Shaaban, Peter Markstedt, Jonas Wirmola, Jesper Mattsson och Marino Ramberg.

Annons

Där har ni listan över svenska spelare som någon gång spelat i den engelska högstadivisionen.

Med närmast en garanti om att någon har missats.

:::

Jag begränsar mig till svenska spelare som faktiskt har spelat i den högsta divisionen i England.

Däremot så är jag en av dem som menar att det spelades fotboll i England också innan Sky tog över och bildade Premier League 1992. Jag säger Premier League, det är lättast så, men jag räknar in tiden innan det också. Det är ändå bara ett namn.

Det är spelarnas insatser i England som intresserar mig. Henrik Larsson och Patrik Andersson har naturligtvis varit stora svenska spelare, men det var inte i England de hade sina karriärers höjdpunkter.

…………………………………………………

DE TIO FRÄMSTA SVENSKA SPELARNA I PREMIER LEAGUE

(1) Anders Limpar – Arsenal, Everton, Birmingham

Annons

Fick, likt alla tekniska spelare från olika regioner under en viss tidsperiod, epitetet ”Sveriges Maradona”. Något av det närmaste ett spelgeni som svensk fotboll producerat i modern tid. Kom till Arsenal 1990 och blev tämligen omgående en publikfavorit på Highbury.

Limpar slog sig in i engelsk fotboll i en tid när utländska spelare betraktades som mindre värda närmast per definition, och i en klubb som kanske var den allra mest engelska av klubbar. Med sitt tekniska och fantasifulla spel blev han till en nyckelspelare i det Arsenallag som skulle vinna ligan 1990/91 och en inhemsk cupdubbel två år senare.

Efter Arsenal gick Limpar till Everton och även där fick han en betydelsefull roll i ett lag som hade det kämpigt i ligan, men som under 1994/95 gick hela vägen till Wembley för att vinna FA-cupen. Anders Limpar hade en avgörande roll i matchens enda mål.

Annons

(2) Glenn Hysén – Liverpool

Något utav det svåraste som lär ha funnits inom engelsk fotboll mot slutet av 1980-talet lär ha varit att få spela i Liverpool, ett lag som leddes av Kenny Dalglish och innehållandes spelare som Alan Hansen och John Barnes. Ett lag som dominerat engelsk fotboll fullständigt under de senaste två årtiondena. Att få göra det som utländsk spelare lär inte ha varit lättare.

Glenn Hysén inte bara värvades dit 1989, han blev tämligen omedelbart en ordinarie spelare i Liverpools formidabla backlinje. Hans debut i det årets Charity Shield mot Arsenal blev närmast legendarisk och under sin första säsong var han en defensiv nyckelspelare i ett Liverpool som till slut skulle vinna ligan. Det var händelsevis den senaste ligatiteln Liverpool faktiskt vann.

(3) Fredrik Ljungberg – Arsenal, West Ham

Annons

Freddie Ljungberg är förmodligen det närmaste en stjärna som Sverige har haft i England. Andra men tidigare spelare kan naturligtvis ha varit lika bra, men de uppnådde aldrig stjärnstatus på samma sätt. Ljungberg var en stjärna på ett sätt som åtminstone närmade sig David Beckham.

Ljungberg passade som hand i handske in i Arsenals spelsystem med snabba spelomställningar och tillsammans med Dennis Bergkamp och Thierry Henry var han en nyckel i ett av ligans vassaste offensiva vapen. Det var också en framgångsrik period för Ljungberg i Arsenal, han vann ligan två gånger och FA-cupen tre gånger under sin tid där och Ljungberg stod inte sällan för avgörande insatser i avgörande matcher.

(4) Roland Nilsson – Sheffield Wednesday, Coventry

Runt årsskiftet 1989/90 lämnade Roland Nilsson IFK Göteborg för Sheffield Wednesday bara för att se laget åka ur under sin första säsong där. Han valde dock att stanna i klubben och hjälpte laget upp i Premier League igen redan nästa säsong.

Annons

Under sina fem år i klubben så bidrog Nilsson med sina prestationer på högerbacken till att en ny framgångsrik fotbollsera etablerades på Hillsborough. Wednesday vann Ligacupen 1991, det senaste lag under Premier League som lyckats med den bedriften, de slutade tvåa i såväl FA-cupen som Ligacupen 1993 och de fick för första gången på nästan 30 år spela europeiskt cupspel.

Nilsson fick närmast ikonisk status bland Sheffield Wednesdays fans och många av dem betraktar honom fortfarande som den bäste högerbacken och kanske den bäste utländske spelaren som spelat för Wednesday.

(5) Olof Mellberg – Aston Villa

Det är få svenska spelare förunnat att vara kapten i England men det var just vad Olof Mellberg uppnådde under sin framgångsrika tid i ett av Englands bättre lag under det absoluta toppskiktet. Under sin tid i Aston Villa vann han inga titlar men han var en viktig del i att etablera Aston Villa som en klubb som jagade europeiskt cupspel.

Annons

Mellberg lyckades under sin tid i Aston Villa övertyga såväl David O’Leary som Martin O’Neill om sin förmåga och han var ordinarie mittback under båda dessa väldigt brittiska managers. Hans sista hemmamatch för Aston Villa kom 2008 och den fick namnet ”Olof Mellberg Day”.

(6) Jesper Blomqvist – Man Utd, Everton

Alex Ferguson värvade Jesper Blomqvist till Man Utd efter 1997/98 främst i syfte att ha en backup till Ryan Giggs. Det uppdraget klarade Blomqvist med den äran. Blomqvist blev de facto förste reserv, men det är förmodligen inte så illa när man betänker att han var det till ett av de bästa mittfält som någonsin beträtt en engelsk fotbollsplan.

Jesper Blomqvists första säsong för Man Utd kan inte betraktas som något annat än magisk när laget i en titanisk tvekamp på samtliga fronter på ett helt unikt sätt vann The Treble. Jesper Blomqvists insats har ofta marginaliserats när sanningen är att han spelade tämligen regelbundet i ligan och cupen under den här säsongen och, icke att förglömma, spelade från start i Champions League-finalen.

Annons

Jesper Blomqvist var en ytterst kompetent truppspelare i en tid när det begreppet ännu egentligen inte var uppfunnet. Skador skulle förhindra och till sist göra slut på Blomqvists fortsatta karriär i Man Utd och England, men bara tyngden av den första säsongen gör Blomqvist till en av de största svenska spelarna i England.

(7) Stefan Schwarz – Arsenal, Sunderland

Hans Jürgen Stefan Schwarz är förmodligen den hårdaste svenska spelaren som någonsin existerat och det är naturligtvis närmast oundvikligt att han vid något tillfälle skulle ha drabbat den engelska ligan. En av få svenskar med en förmodat god chans att skrämma livet ur engelsmännen snarare än tvärtom.

Schwarz tid i England blev aldrig särskilt framgångsrik, han spelade helt enkelt inte i lag som var på topp. Arsenal under 1994/95 var ett lag i väntan på en man med en vision och Sunderland mellan 1999 och 2003 var även det ett lag på nedgång. Men Schwarz etablerade sig ändå i engelsk fotboll som en av dess mer kompetenta defensiva mittfältare.

Annons

(8) Pontus Kåmark – Leicester

Under sin tid i Leicester under 1990-talets andra halva så gjorde Pontus Kåmark högerbacksplatsen till sin och han blev under sin tid i Leicester City en väldigt uppskattad spelare såväl av fansen som av sina medspelare. Kåmark hade värvats till England efter imponerande insatser i såväl det svenska landslaget som i IFK Göteborg.

Kåmarks tid i Leicester sammanföll med en av klubbens mest framgångsrika perioder på länge. Framför allt var Leicester under den här tidsperioden ett starkt cuplag och 1997 gick man hela vägen till Wembley för att till sist vinna Ligacupen, vilket hör till en av klubbens främsta meriter någonsin.

(9) Niclas Alexandersson – Sheffield Wednesday, Everton

Niclas Alexandersson var förmodligen aldrig någon spektakulär spelare och varje svensk som någon gång svurit över Lagerbäcks laguttagningar har förmodligen haft bland annat Alexandersson i sina tankar. Men vad som ofta glöms bort är att Alexandersson var om inte en stjärna så i alla fall en väldigt stabil professionell spelare, en klart underskattad egenskap.

Annons

Alexandersson hade två treårsperioder i Sheffield Wednesday respektive Everton och han var en etablerad spelare i båda klubbarna. I Sheffield Wednesday var han något utav en publikfavorit och han utsågs till Årets spelare under säsongen som Wednesday till sist åkte ur Premier League, 1999/00.

(10) Johan Elmander – Bolton

Johan Elmander värvades inför säsongen 2008/09 till Bolton som en av den franska ligans främsta målskyttar, och Bolton betalade en rekordsumma för dem för hans signatur. Hans målskytte sinade dock betänkligt i England och de första två säsongerna så var han svårt häcklad i engelsk press för sina otillräckliga prestationer.

Med Owen Coyle som ny manager för Bolton har Elmander dock fått något utav en renässans och Elmander inledde den här säsongen storstilat och låg ett tag i toppen av skytteligan. Fortfarande är han förmodligen mer utav en breddspelare än en spetsspelare för Bolton men hans prestationer har i alla fall gjort att hans nämnts som intressant för större klubbar. Det kanske är ett fattigdomsbevis att det är det närmaste en svensk spelare har varit Englands big time under de senaste åren.

Annons

:::

Bubblare:

»  Magnus Hedman – Coventry, Chelsea
»  Sebastian Larsson – Birmingham, Arsenal
»  Henrik Larsson – Man Utd
»  Michael Svensson – Southampton
»  Jonas Olsson – West Brom

…………………………………………………

So, let’s ’ave it!

:::

Det ryktas, möjligen skämtsamt, att en rubrik i gårdagens London Evening Standard var: ”Bin Laden Dead – Arsenal Season Ticket For Sale!”

:::

Märklig limbo i fotbollsengland just nu. Det har redan börjat pratas om helgens kommande match. Vad som händer i veckan är det förhållandevis tyst om. Inte minst kvällens spanska skådespel.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-03 10:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS