Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag är nyfiken - Blackburn Rovers

Peter Hyllman

När den indiska fjäderfäkoncernen Venkys köpte Blackburn Rovers i början av säsongen så var tongångarna till en början positiva, en fattig klubb skulle nu börja satsa offensivt såväl ekonomiskt som fotbollsmässigt. En story vi hört och ser på flera andra håll inom engelsk fotboll.

Men sedan dess har kluckandet från Ewood Park mest gett en känsla av en olycka som väntar på att få hända.

Omedelbart efter köpet började ägarna prata om att spela ”vacker fotboll”, strax därefter så sparkades Sam Allardyce från posten utan uppenbar anledning, och samtidigt som fånigheter om att värva Ronaldinho och David Beckham drogs i media så började Blackburn rasa i tabellen.

Med två omgångar kvar av säsongen så ligger Blackburn strax ovanför nedflyttningsstrecket och med återstående matcher mot Man Utd och Wolves på bortaplan så finns definitivt en fara att falla under det.

:::

Den kanske mest anmärkningsvärda aspekten av Blackburns nedgång är att ägarna, Venky, verkar vara lyckligt ovetande om den förestående faran. Deras prat om en ”storvärvning” fortsätter lika ihärdigt som förr, och en av deras representanter, Venkatesh Rao, kommenterade bara för någon vecka sedan att Steve Keans jobb var ”definitely … 100 per cent safe”.

Annons

:::

Den närsynta självsäkerheten står i bjärt kontrast till det resonemang som Blackburns tidigare ordförande, John Williams, stod för när han 2008 sparkade Paul Ince från managerposten. Under Ince hade Rovers vunnit tre matcher, spelat fyra oavgjorda och förlorat tio. Vilket är väldigt likt Keans facit om tre vunna, fem oavgjorda och nio förlorade matcher.

Williams var av uppfattningen att om Blackburn åkte ur Premier League så kunde det ta väldigt lång tid för dem att komma tillbaka. Begränsade resurser, en väldigt liten fanbas i en liten stad om lite drygt 100,000 invånare, och en oroväckande hög löneandel om 85%, som stigit sedan dess.

Rovers materiella räddning vore att de har gott om duktiga spelare de kan sälja. Phil Jones och Chris Samba skulle dra in många miljoner. Junior Hoilett, David Dunn och Paul Robinson skulle locka köpare. Detta räddar Rovers från t ex Portsmouths öde, men att sälja spelare leder sällan till sportslig utveckling.

Annons

:::

Venkys har naturligtvis mycket mer resurser att investera än vad Jack Walkers Trust hade. Men om nedflyttning blir verklighet så har också Venky flera skäl att känna oro.

Ett sådant skäl till oro är att omedelbart ersättas som Premier Leagues indiska fanbärare av Lakshmi Mittal, vars 20% ägarandel i nyligen uppflyttande QPR är betydligt mer fascinerande för Indiens enorma Premier League-fanbas.

Det här är naturligtvis en risk även om Blackburn håller sig kvar i Premier League. Venkys ambition med att köpa Blackburn Rovers var att skapa intresse i Indien och öka sitt eget brand recognition. Med QPR i Premier League så är de inte längre ensamma herrar på täppan.

Venkys har hittills fått kämpa med att över huvud taget generera något intresse i Indien för Blackburn Rovers, trots sin stora investering. Alok Sinha, sportchef på Times of India förklarar: ”It’s the top four or five teams who people are interested in, there’s not a following for the Rovers. They have to be a top-10 team, beating the top teams to catch the imagination of the young fans.”

Annons

:::

Diego Maradona, Ronaldinho och David Beckham har alla figurerat I samband med Blackburns prat om “landmark signings”. Dessa offentliga överdrifter har varit pinsamma för Blackburn i England men inte lika pinsamma för Blackburns ägare. Venkys stjärndyrkan speglar hur det går till i Indian Premier League och passar bättre in i indisk kultur än engelsk.

:::

Nedflyttning skulle innebära ett kraftigt slag mot Venkys ambitioner om ett ökat globalt varumärke inte bara för klubben utan för sitt eget företag. Men med mer än 40 miljoner indier som följer Premier League så är naturligtvis potentialen för Venkys enorm.

Men huruvida Venkys strategi för att realisera denna potential är effektiv och ändamålsenlig är mer tveksamt.

Å ena sidan så är vackert spel och stjärnvärvningar förmodligen nödvändigt för att snabbt uppnå Venkys ambitioner om en högre global profil.

Annons

Å andra sidan så betyder det förmodligen att det som är Blackburns stora tillgång och sportsliga styrka, dess produktiva ungdomsakademi, eftersätts och lämnas outnyttjad.

En satsning på akademiprodukter skulle förmodligen göra Blackburns spelartrupp bättre och bredare och mer långsiktigt hållbar, men det är inte en strategi som bidrar till klubbens globala profil och varumärke på det sätt som Venkys önskar.

:::

Blackburn Rovers utgör den engelska fotbollens förmodligen tydligaste exempel där ägarnas kommersiella intressen står i motsättning med klubbens sportsliga intressen.

Och den något ironiska konsekvensen av QPR:s uppflyttning till Premier League kan mycket väl bli att den här motsättningen accentueras och till sist förgör Blackburn Rovers.

…………………………………………………

En välbekant diskussion har väckts igen i och med farhågor att Man Utd vid möjlighet kommer att spela en ren reservuppställning i sista omgången mot Blackpool.

Annons

Övriga lag i bottenstriden är ju på tämligen goda grunder oroliga att detta kommer att gynna Blackpool på deras bekostnad.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/may/10/manchester-united-reserve-side-blackpool

Naturligtvis måste Man Utd och Ferguson fatta de beslut som först och främst är i deras intresse, inför Champions League-finalen en knapp vecka senare.

Men i och med att såväl Wolves, förra säsongen, som Blackpool själva, den här säsongen, har bötfällts för att de enligt FA inte ställt upp med sin bästa uppställning så måste i så fall också Man Utd bötfällas för tilltaget.

Naturligtvis.

Att det sedan förmodligen är en kostnad som Man Utd är beredda att ta är en annan sak.

Det omöjliga alternativet är naturligtvis att FA skulle underlåta att bestraffa Man Utd för något som de tidigare bestraffat mindre klubbar som Wolves och Blackpool.

Annons

För så inkonsekventa och godtyckliga skulle väl aldrig FA kunna vara?!

…………………………………………………

Playoff-finalen i The Conference, och matchen som avgör vilket som blir det sista laget att gå upp i The Football League och League 2, kommer att stå mellan klassiska Luton Town och neoklassiska AFC Wimbledon, som igår vann med förkrossande 6-1 mot Fleetwood Town.

Finalen spelas lördagen den 21 maj på City of Manchester Stadium.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-12 10:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS