Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bokslut för Premier League 2010/11

Peter Hyllman

Ännu en säsong av Premier League är över och färdigspelad. Normalt sett när ett år är slut så brukar organisationer av alla dess slag summera året som gått, vanligtvis i formen av ett årsbokslut.

Så varför inte försöka göra detsamma här.

Ett bokslut är vanligtvis en ekonomisk rapport, en sammanställning över det gångna årets intäkter och kostnader med vilken man får fram resultatet för det gånga verksamhetsåret.

Nu är fotboll något mer komplicerad än så. Syftet är inte ekonomisk vinst utan vinster på fotbollsplanen. Alltså måste man väga in både ekonomi och prestation i bedömningen av hur bra årets resultat har varit för en engelsk fotbollsklubb.

:::

The Guardian gjorde för några veckor sedan en sammanställning över det finansiella läget i de engelska Premier League-klubbarna.

https://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/may/19/football-club-accounts-debt

Annons

Det är i sig ingen trevlig läsning.

Men sin vana trogen så fokuserade The Guardian och David Conn mer eller mindre enbart på skuldsättningen, vilket i sig säger rätt lite om en klubbs finansiella läge. Men det låter ju förskräckligt, den som är satt i skuld är som bekant inte fri.

Men inte minst är det bara ekonomi och ingen fotboll.

:::

Däremot har fotbollsbloggaren Sarah Rudd satt ihop ett diagram som jag tyckte var väldigt spännande som relaterar en klubbs poäng under en säsong till dess totala lönebudget, samt väger in dess finansiella lönsamhet.

Statistiken bakom diagrammet kan man strunta i om man vill. Det är det grafiska som är den stora grejen och även det intressanta.

Linjen i diagrammet är logaritmisk vilket betyder att den tar hänsyn till att det bara är möjligt för ett lag att uppnå 114 poäng under en säsong och att varje investerad krona således kommer med en avtagande marginalavkastning.

Annons

Enkelt uttryckt så symboliserar linjen den nivå där en klubb presterar precis det genomsnittliga värde i termer av poäng som kan förväntas givet vad de betalar. Kort och gott, expected value for money.

Lika enkelt så är det så att om en klubb ligger ovanför linjen så betyder det att man producerar bättre i termer av poäng än vad man betalar för. I korthet, man får väldigt bra value for money, laget överpresterar.

Ligger en klubb däremot under linjen så producerar man sämre i termer av poäng än vad man betalar för, man får dålig value for money, laget underpresterar kallt uttryckt.

Så vad visar oss diagrammet?

:::

(a) Man Utd får ut väldigt mycket bang for their bucks

Diagrammet illustrerar att skillnaden mellan Man Utd och övriga konkurrenter i toppen av ligan i grova drag inte är hur mycket man spenderar utan vad man lyckas få ut av det. Med andra ord, hur man använder pengarna och tar tillvara sina resurser. Bra management alltså.

Annons

Man Utds placering har inte förändrats sedan förra säsongen. Förmodligen ligger skillnaden i vilket lag som till sist vann ligan i att Chelsea i år ligger något under linjen, samtidigt som de förra säsongen låg snäppet över linjen. Stabilitet uttryckt i andra termer måhända.

(b) Man Citys prestation under säsongen motsvarar vad de betalat för

Det är en allmänt vedertagen uppfattning att det här har varit en bra säsong för Man City, och det har det definitivt varit i meningen att man uppnått sina uttalade målsättningar och i absoluta termer haft en bättre säsong än på väldigt länge.

Diagrammet visar däremot det bland andra jag har påpekat rätt länge, att Man Citys prestation motsvarar rätt väl vad Man City har betalat för. Det som lyft Man City i tabellen är att de nu, till skillnad från förra säsongen, inte underpresterar.

Annons

(c) Arsenal producerar värde för pengarna, men inte så mycket mer

Arsene Wenger och Arsenal beröms ofta för att åstadkomma mycket goda resultat för väldigt lite pengar. Med andra ord för att leverera väldigt högt value for money. Den här grafen visar att det delvis stämmer, men inte alls i den utsträckning som man kan ledas att tro.

Arsenal överpresterar förvisso något, men det är ingen väldig överleverans i termer av poäng jämfört med vad klubben kan förvänta sig mot vad de betalar för. Om något så visar diagrammet att Arsenal med sin något bättre management än de flesta av sina närmaste konkurrenter skulle vinna på att betala något mer.

(d) Tottenham överpresterar och Liverpool underpresterar

Tottenham har överpresterat rejält den här säsongen och det på nästan samma nivå som de gjorde förra säsongen. Att Tottenham missar Champions League den här säsongen beror alltså inte på att den egna prestationen har sjunkit nämnvärt, utan på att Man Citys prestation har nått förväntad standard till skillnad från förra säsongen.

Annons

Liverpool är mer eller mindre Tottenhams spegelbild i det att man underpresterar sett till vad man betalar för. Laget har höjt sig något jämfört med förra säsongen, men det är fortfarande inte i paritet med vad klubben bör kunna förvänta sig.

Diagrammet illustrerar en annan av mina gamla käpphästar, nämligen att Liverpools problem inte har varit brist på pengar utan på att klubbens problem är hur dessa pengar används. Liverpool har under flera år nu varit ett offer för bad management, förhoppningsvis är detta på väg att ändras.

(e) Aston Villas prestationsnivå den här säsongen alarmerande låg

Vad som väldigt tydligt också sticker ut i diagrammet är exakt hur dåliga Aston Villa har varit den här säsongen. De har underpresterat grovt den här säsongen och ligger långt under linjens förväntade prestationsnivå. Förra säsongen låg man en liten bit ovanför linjen. Ett tydligt betyg på Gerard Houlliers arbete.

Annons

(f) West Ham är ett dåligt skämt

Men om Aston Villas säsong har varit dålig så har West Hams prestation varit ett dåligt skämt. Och vad värre är, det är ett ihållande problem då det såg precis lika illa ut förra säsongen. Vilket i sig är en form av bad management som är klart oroväckande inför den kommande säsongen.

Låt oss uttrycka det i klartext. Utanför de sex toppklubbarna i England är det alltså bara Aston Villa som betalar mer i löner än West Ham. Ändå så hamnar West Ham sju poäng under nedflyttningsstrecket och sex poäng bakom närmaste lag i tabellen. That’s just horrible.

(g) Pengar är inte allt, Wolves håller sig kvar tack vare bra management

Omvänt så är det fascinerande att se hur laget med lägst lönebudget av alla klubbar i Premier League exklusive Blackpool – Wolves – faktiskt lyckas hålla sig kvar i Premier League tack vare good management. Ett skönt tecken på att pengar faktiskt inte är allt i dagens fotboll.

Annons

Wolves stabila och förnuftiga ledning demonstreras inte enbart av att man aldrig fick panik under säsongen och sparkade Mick McCarthy, den visas även på fotbollsplanen i termer av poäng men också i klubbens finansiella rapporter där man är den enda klubben i ligans nedre regioner som faktiskt är lönsam.

:::

Diagrammet är i mitt tycke inte minst bra eftersom det tar ligans förändrade interna styrkeförhållanden med i beräkningen. Att ta ett visst antal poäng under en säsong (säg 2008/09) är med andra ord inte nödvändigtvis lika bra eller dåligt som ett visst antal poäng under en annan säsong (t ex 2010/11).

En sak värd att nämna är förvisso att diagrammet baseras på finansiella data för det finansiella året 2010, vilket betyder att det inte är helt dagsaktuella ekonomiska uppgifter. Förvisso är det realistiskt då det ändå alltid tar lite tid innan man börjar få avkastning på investerade pengar.

Annons

Dock gör det inte så stor skillnad. Den enda tydliga förändringen skulle förmodligen bli att Man City skulle knuffas en bit åt höger i diagrammet och därmed kanske hamna något under linjen istället för som nu, strax över den.

Som en följd så har även de tre nykomlingarna under året – Newcastle, Blackpool och West Brom – tagits bort då de arbetade förra året under The Championships finansiella förutsättningar. Vilket gör jämförelsen missvisande.

Där får man kanske ändå känna med magen att inget av de tre lagen i alla fall underpresterade sett till vad de betalat in.

…………………………………………………

FÖRVÄNTNINGAR OCH UTFALL

Hur gick det då i ligan jämfört med vad jag själv trodde inför den?

Jag gjorde ju som seden kräver i början av säsongen en personlig prognos om hur jag trodde det skulle gå för lagen i ligan. Nu är det svårt att säga så mycket om den då jag i ett till och med för mig sällan skådat utfall av ryggradslöshet helgarderade mig till och med mer än normalt.

Annons

Men något litet kan man kanske ändå rent kvalitativt konstatera:

»  Right on the money. Jag höjer armen och utropar seger vad gäller Arsenal, Blackpool, Fulham, Chelsea, Tottenham, Wolves, Man Utd, West Ham, Bolton, Sunderland och Man City. De presterade rätt precis så som jag inför säsongen trodde att de skulle göra. Det är rätt precis halva ligan. Godkänt.

»  Bättre än väntat. Stoke, Wigan, Newcastle och West Brom är lagen som framför allt har överraskat positivt på mig. Wigan var jag mer eller mindre övertygad om skulle åka ur, och även om det var på håret så felbevisade de mig ändå. De övriga tre lagen höll sig klart närmare mitten än vad jag trodde de skulle mäkta med.

»  Sämre än väntat. Det finns knappast något gott att säga om lag som Blackburn, Birmingham, Aston Villa och Everton. De har helt enkelt presterat betydligt sämre än vad jag trodde de hade förutsättningar för. Everton är möjligen något ursäktade för en som vanligt besvärande skadelista, men det borde jag ju å andra sidan ha kunnat förutse.

Annons

»  In a league of their own. Liverpool är lite av en egen kategori. Det är ett typfall där utfallet blir rätt precis som jag tänkte mig, men vägen dit är så fundamentalt annorlunda att jag knappast kan klappa mig själv på ryggen för den sakens skull. Jag hade inte i min vildaste aning kunnat föreställa mig att hösten skulle bli så usel som den blev, och Liverpool under våren var även betydligt starkare än vad jag trodde laget mäktigt.

…………………………………………………

U19-EM

England och Spanien möts på söndag eftermiddag i ren gruppfinal om vilket lag som ska kvalificera sig för U19-EM i Rumänien senare i sommar.

England har tidigare slagit Montenegro med 1-0 och Schweiz i en thriller med 3-2 som avgjordes först långt in på tilläggstid.

Englands lag: https://www.thefa.com/England/mens-u19s/Team

18-mannatruppen domineras av spelare från Liverpool (5 st) och West Brom (3 st), och man får betraktas som outsiders mot Spanien.

Annons

:::

Gold Cup startar också under helgen, det kontinentala mästerskapet för Nord- och Centralamerika. USA och Mexico är två länder som naturligtvis deltar där och där det finns Premier League-intresse.

…………………………………………………

I skrivande stund ger Schweiz precis England en fotbollslektion på Wembley. Två frisparkar, men stor speldominans.

Inte direkt några lysande ingripanden av Man Citys Joe Hart och James Milner i samband med de två schweiziska målen.

Men kort efter de båda baklängesmålen så reducerar England på straff. Den svenske kommentatorn vrålar om en solklar straff, men jag är inte så säker på det jag. Det vill jag se på repris igen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-04 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS