Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Säsongsbiljetten som supportervärde eller exploatering

Peter Hyllman

Tveklöst så är det inte en helt billig historia att regelbundet gå på engelsk fotboll och inte minst då om man vill införskaffa en säsongsbiljett. Särskilt som priserna för dessa säsongsbiljetter också höjs undan för undan.

Det leder till att man måste fråga sig vad supportrarna får för sina pengar. Är det helt enkelt så att det här är vad man får betala för fotboll av högsta kvalitet eller blir fansen exploaterade?

:::

Det är kanske orealistiskt att förvänta sig att Premier League-fotboll ska vara billig, särskilt som det av de flesta bedömare anses vara världens bästa liga. Att det är på det viset beror på kvaliteten på spelarna i ligan och de spelarna kommer inte gratis. Alltså måste kvaliteten finansieras på något vis.

Men samtidigt är det nödvändigt att säsongsbiljettpriserna inte är högre än att supportrarna kan ha råd med dem.

Annons

:::

Den kanske mest anmärkningsvärda prishöjningen har QPR svarat för där ägarna ser ut att försöka dra maximal nytta av klubbens nya Premier League-status.

Priserna för matchbiljetter nästa säsong kommer ligga mellan £47 och saftiga £72 och priset för en säsongsbiljett har stigit nästan 40%. En prisökning som blir än mer markant när man betänker att det är åtta matcher färre i Premier League än i The Championship.

Priset för de mest högklassiga säsongsbiljetterna på Loftus Road kommer att öka från £699 till £999 samtidigt som standardsäsongsbiljetten kommer att kosta £549 vilket motsvarar trots allt rimliga £29 per match. Men vill du ha de bättre biljetterna så kostar det £52 per match.

Den andra nykomlingen Norwich City har gett sina supportrar möjligheten att köpa säsongsbiljetter sedan årsskiftet vilket betyder att många fans kan se Premier League-fotboll under en hel säsong för £430 eller £23 per match. Föga överraskande har Norwich slagit sitt gamla rekord för antal säsongsbiljetter.

Annons

:::

Men den graden av lojalitet verkar inte finnas i samma utsträckning sett till Premier League som helhet.

Av Man Utds fans säger sig 28% av nuvarande säsongsbiljettsinnehavare vara ovilliga att förnya sina biljetter om priserna höjs. Motsvarande andel för Arsenal är 22%.

Men att kolla på Premier League-fotboll på den här nivån kan vara en dyr historia, Arsenals billigaste säsongsbiljetter kostar £951 vilket bryts ned till runt £50 per match. Debatten om prishöjningar i dessa klubbar är dessutom pågående och fansen har ett egenintresse av att inte vilja uppmuntra dem.

:::

Med en ungefärlig bild för nykomlingarna och topplagen klar för oss kan man då fråga sig hur det ser ut för övriga lag.

Fulham är en klubb som har ett rätt bra erbjudande till sina fans där man som vuxen faktiskt kan få tag på en säsongsbiljett för £379 vilket är runt £20 per match. Det sätter QPR:s priser i perspektiv och bevisar också att det är möjligt även för en Londonklubb att hålla nere priserna.

Annons

Men den klubb som trots allt erbjuder de billigaste säsongsbiljetterna är Blackburn Rovers där man kan få tag på en säsongsbiljett för £225 vilket är knappt £12 per match.

:::

För att eftersträva balans i en sådan här omgång så kan vi däremot också se hur mycket engelsk fotbolls största klubb och varumärke tar betalt. Man Utds ägare får inte sällan kritik just för att de exploaterar fansen.

På Old Trafford råder dock viss prisdifferentiering och det är fullt möjligt att få tag på en säsongsbiljett för £513 eller £27 per match, vilket faktiskt är något överraskande billigt för den här nivån.

:::

Banken ING Direct har gjort en form av Value League som rankar Premier League-klubbarna utifrån vilket värde man får för säsongsbiljetten. Den ska nog inte tas på något större allvar men den kan ju kanske väcka lite diskussion.

Annons

https://www.ingdirect.co.uk/images/valueLeague/INGDFootballValueLeague_final.jpg

Tror ni till exempel att Blackburn Rovers supportrar skulle anse sig själva ens i närheten av tredjeplats i en sådan liga?

:::

Den vanliga bilden är att engelsk fotbolls biljettpriser är väldigt höga och detta tas ofta som ett argument för hur den har tappat kontakten med dess rötter.

Vad den här väldigt övergripande genomgången ändå på sitt sätt visar är att det är en alltför generaliserad bild, att flertalet Premier League-klubbar faktiskt erbjuder säsongsbiljetter fullt till rimliga priser.

Även om det också finns några klubbar som utnyttjar situationen och därmed kan anses exploatera sina supportrar.

:::

Underifrån är det rätt uppenbart att QPR försöker ta tillvara chansen att kräma ur så mycket coin som möjligt från sina fans medan järnet ännu är varmt.

Annons

I toppen är förmodligen Arsenal klubben som ser ut att utnyttja läget mest då de har Englands dyraste säsongsbiljetter samtidigt som deras billigaste varianter är allt annat än billiga.

Detta blir kanske än mer anmärkningsvärt givet att Arsenal samtidigt inte gör några stora utlägg på transfermarknaden.

:::

Det är kanske en naturlig ryggmärgsreflex hos varje fotbollssupporter att vilja ha så billiga säsongsbiljetter som möjligt. Det är ju utan tvekan ekonomiskt rationellt.

Men samtidigt måste vi acceptera att även engelska fotbollsklubbar måste drivas på ett finansiellt ansvarsfullt sätt, och vill vi ha den bästa fotbollen och de bästa spelarna (vilket ju nu pågående silly season-diskussioner indikerar att vi vill) så måste vi också ta vårt ansvar och betala för det.

Däremot vill vi inte bli exploaterade, och någonstans går ju gränsen för det. En gräns som vi kanske inte alltid på förhand kan placera men som vi känner igen när vi passerar den.

Annons

Och det måste kanske betraktas som en inte betydelselös del utav de engelska klubbarnas samhällsansvar att faktiskt inte dra nytta av situationen och avhålla sig från att exploatera supportrarnas emotionella band till klubben.

…………………………………………………

Marina Hyde dissekerar tämligen hänsynslöst men också väldigt träffsäkert de intressen och agendor som faktiskt ligger bakom drevet mot Ryan Giggs.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/26/ryan-giggs-affair-big-brother?INTCMP=ILCNETTXT3788

Hon avslöjar rätt hårt de som gömmer sig bakom värdeladdade ord som demokrati, yttrandefrihet och förebild för vad de egentligen är intresserade av: profit och skadeglatt skvaller.

Make no mistake – det här är tveklöst den manliga sfärens motsvarighet till damtidningarnas och veckotidningarnas unkna skvallerspalter. Det är exakt samma motiv och intressen som styr den här processen.

Annons

Vilket må vara hänt, och Ryan Giggs själv förtjänar det förmodligen – men man ska kalla saker vid dess rätta namn.

…………………………………………………

Stereotyper och kulturella klichéer är alltid lika roliga – och Norwichs nya italienska tröjsponsorer gör sitt bästa för att spela med dem.

Tur att Hussfelt är på semester.

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-11 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS