Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#5) - Man Utd

Peter Hyllman

Manager: Alex Ferguson
Arena:
Old Trafford – 76,212
Ligaplacering 2010/11:
1:a
Femårs snittplacering:
1,2 (1-2-1-1-1)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Man Utd lider inte brist på resurser och i och med att verksamheten går med stora överskott så har man inga problem att vara aktiva på transfermarknaden. Lönemässigt har man en hälsosam balans mellan löner och omsättning trots att man kan erbjuda förhållandevis höga löner. Man Utd som klubb är prestigefull och spelar regelbundet i Champions League och utmanar regelbundet om titlar vilket gör det möjligt att attrahera de allra bästa spelarna till klubben.

Kärnkompetens. Det finns en närmast unik rutin och erfarenhet inom klubben såväl vid sidan av som på planen. Denna har sedimenterats i en kultur som närmast formar klubbens spelare. Detta är en starkt bidragande immateriell faktor till Man Utds förmåga att pussla och laborera med sin breda spelartrupp vilket håller laget relativt fräscht samtidigt som det erbjuder taktiska alternativ. En materiellt bidragande faktor är klubbens produktiva akademi och livfulla ungdomsfilosofi.

Annons

Konkurrensfördel. Klubbens know-how är en betydande fördel gentemot dess konkurrenter. En bred och mångsidig spelartrupp är även det en betydande konkurrensfördel. I syfte att bibehålla sin position i England och minska gapet i Europa så kommer Man Utd fortsätta sin strategi om ständig förändring i form av stegvis inkrementell förnyelse.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Man Utds offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Det är inte särskilt svårt att läsa ut vad det är som gjorde Man Utd till mästare och vad som skiljer ett mästarlag från lagen längre ned i tabellen – Man Utd sätter sina målchanser i betydligt högre utsträckning. Anfallslinjen är med andra ord äckligt effektiv och kan rimligtvis betraktas som ett av mästarlagets stora styrkor där man vida överstiger genomsnittet för såväl ligan som helhet som för tabellens topplag.

Annons

Men diagrammet avslöjar även obönhörligen vad som är Man Utds kollektiva och taktiska svaghet – förmågan att skapa chanser. Man Utd som mästarlag skapar alltså färre chanser än genomsnittet för lagen i tabellens toppskikt vilket är en tydlig bekräftelse på att Man Utd helt klart och tydligt saknar ett kreativt element på sitt centrala mittfält. Det speglar även de matcher Man Utd förlorade under säsongen där de alldeles för lätt tappade initiativet på just mittfältet och kan även anses vara en starkt bidragande förklaring till Man Utds oförmåga att avgöra matcher på bortaplan den gångna säsongen.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Man Utds defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Annons

Men där offensiven kan beskrivas som bra hos Man Utd så håller emellertid defensiven ren och skär mästarklass. Förvisso släpper man till en del skott från motståndarnas sida men det är hyfsat klart under genomsnittet för topplagen i tabellen. Man Utds mer balanserade och defensivt orienterade centrala mittfält gör med andra ord ett bra jobb med att täcka upp framför lagets backlinje.

Det som däremot verkligen särskiljer Man Utd från sina rivaler är den snålhet med vilka de tillåter motståndarna att faktiskt träffa mål med sina skott och målchanser. Där ligger man långt lägre än såväl ligans genomsnitt som snittet för ligans topplag. Det tyder på en backlinje präglad av såväl hög kvalitet som god organisation, vilket är särskilt imponerande med tanke på att inte bara flera olika utan därtill unga spelare har använts i backlinjen under säsongen.

Annons

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Tomasz Kuszczak, Anders Lindegaard, Ben Amos, David De Gea.

Försvarare. Patrice Evra, Rio Ferdinand, Chris Smalling, Nemanja Vidic, Fabio Da Silva, Rafael Da Silva, Jonny Evans, Oliver Gill, Reece Brown, Phil Jones.

Mittfältare. Anderson, Ryan Giggs, Ji-Sung Park, Michael Carrick, Luis Nani, Darren Fletcher, Antonio Valencia, Gabriel Obertan, Darron Gibson, Danny Drinkwater, Tom Cleverley, Robbie Brady, Paul Pogba, Matthew James, Ravel Morrison, Ashley Young.

Anfallare. Michael Owen, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Javier Hernandez, Danny Welbeck, Federico Macheda, Mame Biram Diouf, Joshua King.

Spelare in: Phil Jones (Blackburn, £16,5m), Ashley Young (Aston Villa, £16m), David De Gea (Atlético Madrid, £17,8m).

Spelare ut: Bebe (Besiktas, lån), Ritchie De Laet (Norwich, lån), Owen Hargreaves (släppt), Paul Scholes (slutat), Edwin van der Sar (slutat), Gary Neville (slutat), Ryan Tunnicliffe (Peterborough, lån), Scott Wottoon (Peterborough, lån), Nicky Ajose (Peterborough, okänt), Wes Brown (Sunderland, £1m), John O’Shea (Sunderland, okänt).

Annons

Transferbudget. Man Utds skattkista är välfylld och Ferguson signalerade redan innan sommaren att han tänkte sig göra minst tre värvningar, vilket han redan uppfyllt. Därmed har han tagit Man Utds sommarspendering över £50m-strecket och med klara indikationer på att han förmodligen inte är klar på marknaden ännu.

Behovsanalys. En målvakt behövde värvas i och med att van der Sar lade handskarna på hyllan, och så har också gjorts. Därutöver så är det uppenbart från den offensiva analysen av Man Utd att laget behöver förstärkas på det centrala mittfältet, inte minst nu då Paul Scholes till slut lämnat laget. I övrigt så är det inte mycket med Man Utds spelartrupp som behöver signifikant förändras, särskilt inte sedan man kompletterat sin offensiva vänsterkant med värvningen av Ashley Young.

:::

Annons

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Målvakten. Man Utds försvarsspel utgör plattformen för hela lagets framgång och van der Sar var en central beståndsdel utav detta försvar, likt en gång Peter Schmeichel. Man Utd har inte råd med den långvariga villrådighet som rådde efter Schmeichels avsked. Det handlar inte enbart om att värva en målvakt med tillräcklig teknisk kvalitet, samarbetet mellan målvakt och backlinje måste också fungera samtidigt som målvakten ifråga rent mentalt måste klara av trycket på Old Trafford. Har Ferguson lärt sig att värva målvakter?!

Föryngringen och ungdomskullen. Äldre spelare lämnar och nya unga kommer in. Om Man Utd vill översätta den gångna säsongens framgång till fortsatt dominans i England och i Europa så är det nödvändigt att den generation av ungdomar som nu knackar på dörren både ges och tar chansen att komma in i a-laget. En sådan generation var förutsättningen för Man Utds tidigare dominans och en ny generation är en förutsättning för fortsatt dominans mot konkurrenter som Chelsea och Man City. Class of ’92 måste grovt uttryckt ersättas av en Class of ’11. Det är inte nödvändigtvis världsstjärnor som måste produceras, men väl kompetenta truppspelare. Håller Man Utds ungdomar måttet?!

Annons

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Var 2010/11 slutet på ett gammalt lagbygge eller början på ett nytt lagbygge – kan Man Utd trampa vidare från förra säsongens ligatriumf och bli ännu bättre och starkare?

:::

MANAGERSTATUS

Alex Ferguson (+++++). Osparkbar. Det är inte utan anledning att han sitter på ett rullande kontrakt på Old Trafford där det är helt och hållet upp till honom själv och hans hälsa hur länge han sitter kvar på posten. Borde egentligen ha sex plus for good measure.

:::

OM MAN UTD VORE EN FILMSTJÄRNA

Jack Nicholson. Sin tids kanske klarast lysande stjärna. Förmodligen inte längre vad han en gång var, men lyckligt omedveten om den omständigheten så klämmer han ändå med jämna mellanrum fram mindre mästerverk med ett brett leende på första parkett. Och med Nurse Ratched vid sidlinjen så förblir det ordning på gökboet.

Annons

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-05 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS