Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#20) - Man City

Peter Hyllman

Manager: Roberto Mancini
Arena:
Etihad Stadium – 47,726
Ligaplacering 2010/11:
3:a
Femårs snittplacering:
8,2 (3-5-10-9-14)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Gargantuansk. Oljemiljarderna betyder att vad än Man City vill ha, Man City får. Och om man ändå inte lyckas, så inte beror det i så fall på pengarna. På kort tid har man värvat ihop ett världslag och möjligheterna till detta minskar inte i och med att laget till sist bröt Champions League-vallen förra säsongen. Man kan med andra ord nu erbjuda både Champions League och fotbollsenglands högsta löner.

Kärnkompetens. I slutänden är det kvaliteten och kalibern på spelarna som är och kommer vara Man Citys kärnkompetens, vilket möjliggörs av att alla andra variabler blir meningslösa i och med Man Citys ekonomiska köpkraft. Klubben har en tämligen produktiv ungdomsakademi, men så länge det nuvarande storklubbsprojektet fortgår så kommer den endast komma till sparsam användning.

Annons

Konkurrensfördel. Man kan försöka diskutera andra faktorer än Man Citys rika ägare, men man riskerar göra sig löjlig. Men fördelen med ägare som inte förväntar sig direkt avkastning är att det kan möjliggöra en helt annan långsiktighet än vad som annars varit fallet, och ser man till hur ägarna agerat så här långt så kan det visa sig vara en inte betydelselös skillnad och fördel mot hur framför allt Roman Abramovich agerat i Chelsea.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Man Citys offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Det har varit en återkommande kritik mot Roberto Mancinis taktiska upplägg, från mig och flera med mig, att laget spelar för snålt offensivt för att kunna gå hela vägen och faktiskt vinna ligan. Och Man Citys offensiva profil från förra säsongen bekräftar denna tes. Laget har en conversion rate som är fullt tillräcklig, vilket man förmodligen till stor del kan tacka Carlos Tevez för, men som topplag skapar man alltså färre målchanser än ligans genomsnitt och klart färre än genomsnittet för ligans topplag.

Annons

Det beror naturligtvis inte på att spelarkvaliteten är otillräcklig, utan på andra rent taktiska beslut. Man City spelar ett spel baserat på bollinnehav som är väldigt fokuserat på att täcka upp framför den egna backlinjen där syftet i vissa matcher är att kontrollera snarare än att vinna dem. Taktiken är i mångt och mycket italienskt inspirerad och bygger på tanken om ett delat lag. Men, om Man City ska utmana om ligatiteln på blodigt allvar så måste laget börja skapa fler chanser.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Man Citys defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Med en sådan defensiv orientation på sitt mittfält skulle man kunna tänka sig att Man City också borde ranka väldigt bra utifrån defensiv prestation. Och visst ser det klart bättre ut i det avseendet för Man City. Förvisso släpper Man City till förvånansvärt många skott och målchanser mot det egna målet, särskilt för att vara ett topplag, men om man ser till hur låg andel av dessa skott som faktiskt träffar mål så får man förmoda att Man City lyckas tämligen väl med att degradera kvaliteten på dessa avslut. Man tvingar med andra ord motståndet att ta skott från dåliga lägen.

Annons

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Shay Given, Stuart Taylor, Joe Hart, David Gonzalez, Gunnar Nielsen.

Försvarare. Micah Richards, Wayne Bridge, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Aleksandr Kolarov, Nedum Onuoha, Jerome Boateng, Joleon Lescott, Greg Cunningham, Kolo Toure, Dedryck Boyata, Ben Mee, Ryan McGivern, Kieran Trippier, Reece Wabara, Gael Clichy, Stefan Savic.

Mittfältare. Michael Johnson, James Milner, Shaun Wright-Phillips, Adam Johnson, Gareth Barry, David Silva, Kelvin Etuhu, Nigel De Jong, Vladimir Weiss, Yaya Toure, Abdisalam Ibrahim, Chris Chantler, Omar Elabdellaoui, Abdul Razak.

Anfallare. Emmanuel Adebayor, Edin Dzeko, Roque Santa Cruz, Jo, Carlos Tevez, Craig Bellamy, Alex Nimely, Mario Balotelli, John Guidetti.

Spelare in: Gael Clichy (Arsenal, £7m), Stefan Savic (Partizan, £6m).

Annons

Spelare ut: Patrick Vieira (släppt), Shaleum Logan (släppt), Javan Vidal (släppt), James Poole (släppt).

Transferbudget. Okänd. Frågan gäller inte storleken på plånboken utan snarare viljan, eller rättare sagt viljorna. Från ägarhåll har man sina funderingar med anledning av UEFA:s kommande financial fair play-regler och man vill att klubben först ska göra sig av med sitt högavlönade dödkött, vilket är svårt då det är väldigt högavlönat dödkött. Roberto Mancini å andra sidan hoppas kunna ge sig ut på åtminstone ännu en köprusch.

Behovsanalys. Man City har kvalitetsspelare across the board, vad man nu bör satsa på är att värva ett fåtal karaktärsstarka truppspelare som ger truppen bredd och uthållighet över en hel lång säsong. Detta blir inte mindre viktigt i och med att ligan nu måste balanseras med Champions League-spel. Köpen av Clichy och Savic andas också just detta tänkesätt. Man Citys brist på kreativitet på mittfältet är förvisso främst en taktisk fråga, men en central offensiv mittfältare kan förstärka laget och ge det fler alternativ. Det är också möjligt att förstärka lagets högerkant.

Annons

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Taktiken. Defensivt lämnar inte Man City mycket att önska men laget måste våga bli mer skapande och därmed risktagande offensivt för att kunna gå hela vägen i ligan. Dilemmat ligger i att åstadkomma detta utan att förlora alltför mycket i defensiv soliditet. Andra lag visar att detta är möjligt. Samtidigt är inte den taktiska balansen som krävs i ligan densamma som krävs för att lyckas i Champions League, där en defensiv balans vanligtvis premieras. Är Mancini tillräckligt taktisk flexibel för att hantera denna balansgång?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Hur väl lyckas Man City hantera de tuffa och stundtals motstridiga fysiska såväl som mentala krav på spelartruppen som uppstår när laget måste balansera såväl en titelstrid i ligan som en framgångsrik Champions League-kampanj?

Annons

:::

MANAGERSTATUS

Roberto Mancini (+++). Efter att ha vunnit FA-cupen och tagit klubben till Champions League så är det mission accomplished för Mancini och han borde därför sitta relativt säkert. Men relationen med ägarna är stundtals frostig och om prestationerna inte fortsätter hålla i sig och förbättras denna säsong så kan hans situation bli knölig.

:::

OM MAN CITY VORE EN FILMSTJÄRNA

Marilyn Monroe. Avfärdas av många som ytligt ögongodis men uppvisar oanat djup och speciell talang under ytan. Kan brista ut i anfall av dramatik, volatilitet och egensinnighet men lyckas förvånansvärt ofta också hålla sig samman och höja sig med uppgiften.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-14 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS