Spelare efter spelare försvinner ifrån klubben, och det är inte vilka spelare som helst. Det är genomgående deras bästa spelare och de lämnar dessutom till Aston Villas konkurrenter.
Vilket annat lag på Premier Leagues övre halva har fått hela sin ryggrad utsliten och förlorat fyra-fem nyckelspelare på bara ett par få säsonger? Förmodligen inget och Aston Villa har fått se drömmar om Champions League bli alltmer orealistiska i takt med att andra lag spenderar mer och mer.
För samtidigt som Aston Villa säljer sina bästa spelare, ofta för riktigt bra pengar, så återinvesteras inte dessa pengar i någon större utsträckning i laget.
Bara den här sommaren har exempelvis Ashley Young och Stewart Downing sålts för runt £40m, av vilka dock enbart runt £15m återinvesterats i Shay Given och Charles N’Zogbia. Två riktigt bra värvningar absolut, men det är inte direkt någon fullvärdig kompensation. Särskilt inte om man beaktar att vi sett samma mönster de två senaste säsongerna.
Aston Villas nye manager Alex McLeish måste slita sig i håret. Han går inte direkt in i jobbet med de bästa förutsättningarna till att börja med, och han har inlett med att se viktiga delar av spelartruppen auktioneras ut.
Han vore ursäktad om han såg det som något utav en bait-and-switch.
Samtidigt har han så här långt gjort lemonad av citroner. Både Given och N’Zogbia är riktigt bra värvningar. Och han formulerar just nu en lagstrategi som bygger dels på en stark lagsammanhållning, dels på en spelartrupp byggt på en produktiv ungdomsakademi.
https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/aston-villa/8670692/Aston-Villa-unable-to-compete-with-big-spending-Premier-League-clubs-says-manager-Alex-McLeish.html
Just denna ambition och denna lagstrategi vid just detta tillfälle i tiden gör som jag ser det Aston Villa till Englands viktigaste klubb.
:::
Bakgrunden till det påståendet är en kombination av två faktorer.
Dels den ekonomiska klassindelning som McLeish pratar om i den länkade artikeln. Dels framväxten av UEFA:s regler om financial fair play, som begränsar de framtida möjligheterna till externa kapitaltillskott.
Det finns två risker med den utvecklingen.
För det första att det riskerar uppstå ligor inom ligan i Premier League, och att ligan drabbas av en form av vertikal likgiltighet. För det andra att klubbar strävar antingen uppåt eller för att hålla sig kvar på tabellens övre halva genom hög skuldsättning och inflaterade lönekostnader.
Aston Villa befinner sig i en position att vara en förebild i det avseendet – såväl för lag nedanför dem som ovanför dem i tabellen.
:::
Om Aston Villa skulle lyckas med sin akademibaserade strategi, med andra ord att fortsätta konkurrera på tabellens övre halva och om de europeiska cupplatserna, så vore signalvärdet av det enormt.
Det skulle visa på vikten och betydelsen av en väl fungerande akademi, ett område där Aston Villa redan är förebilder inom engelsk fotboll.
Det skulle ta död på en deterministisk och tämligen fatalistisk föreställning att ekonomiska muskler är helt och hållet avgörande inom den engelska fotbollen, det skulle istället lyfta fram betydelsen av bra management.
Det skulle vara en viktig symbol för övriga medelstora engelska lag att fotbollen förblir en fråga om konkurrens också på fotbollsplanen, och inte bara i styrelserummet.
Det skulle ge ett klart och tydligt alternativ till den dominerande strategin att försöka spendera sig uppåt i tabellen och i ligasystemet. Kvalitet blir en konkurrensfaktor likaväl som ekonomi.
Det skulle på samma sätt vara en katalysator för övriga lag på tabellens övre halva att anpassa sina strategier och rusta för en ännu jämnare toppstrid i Premier League.
Det skulle i sin tur öka ligans spänning, intresse, konkurrenskraft och marknadsvärde.
Det leder också sammantaget till att bryta den ekonomiska belastningens onda cirkel och underlätta den totala skuldbördan inom engelsk fotboll.
Det skulle leda till ett ökat fokus på akademisystemet och engelsk ungdomsutveckling, vilket är en gynnsam utveckling också för det engelska landslaget.
Det skulle vara en härlig självbekräftelse för själva själen i den engelska fotbollen.
:::
Det tråkigaste som skulle kunna hända för engelsk fotboll som helhet vore om Aston Villa faktiskt skulle misslyckas eller tvingas överge sin strategi.
Därför hoppas jag det går bra för Aston Villa den här säsongen. Det vore helt enkelt väldigt viktigt för engelsk fotboll.
Mycket viktigare på det stora hela än vilket lag som vinner ligan eller vilka lag som kvalificerar sig till Champions League.
…………………………………………………
TRANSFERKOLLEN
Charles N’Zogbia (Aston Villa, mittfältare) – Berömlig (++++)
Väldigt bra värvning av en irrationell och kreativ mittfältare som inte bara kan kompensera för flyktade spelare som Young och Downing, utan också tillför ett annat element till Villas spel. Av ersättare med Premier League-erfarenhet kunde inte Aston Villa rimligtvis fått tag i ett bättre alternativ.
Chris Eagles (Bolton, mittfältare) – Med beröm godkänd (+++)
Kompetent mittfältsestradör som är hyfsat snabb, passningssäker och har lite attityd till sitt spel. Eagles kan förmodligen tillföra en dimension till Boltons spel, även om det inte först och främst var mittfältare Bolton behövde. Men ännu viktigare nu med Lee Chung-Yongs allvarliga skada.
Tyrone Mears (Bolton, försvarare) – Med beröm godkänd (+++)
Ännu en bra värvning av Bolton, också detta från Burnley, som får en kompetent högerback och förstärker därmed en inte alltid helt stabil backlinje. Bolton behöver täppa till på sina defensiva kanter, förhoppningsvis är Mears ett steg i den riktningen.
Ben Foster (West Brom, målvakt) – Världsklass (+++++)
Lysande målvaktsvärvning, dock på lån, av West Brom som behövde ersätta flyktade Scott Carson. Målvakten man fick är bättre, klart bättre. West Brom är dessutom i stort behov av förstärkning i sin försvarslinje. Ben Foster is that. En bättre målvakt hade inte West Brom rimligtvis kunnat få tag på.
…………………………………………………
Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421
:::
Chelsea vann Asia Trophy efter att ha besegrat Aston Villa med 2-0 och det andra målet gjordes av Fernando Torres.
Arsenal visade prov på gamla vanor hemma mot Boca.
West Ham tog en imponerande skalp hemma mot Real Zaragoza med 2-0, de ser farliga ut inför den kommande Championship-säsongen.
:::
Tung match mellan Barca och Man Utd inatt – stämningen var inte riktigt en av en ”friendly”.
Mål av Nani och Owen gav Man Utd segern med 2-1, målen på varsin sida av ett härligt mål av Thiago Alcantara.
Jag tror inte förlusten betyder särskilt mycket för Barca. Däremot tror jag det mycket väl kan vara en betydelsefull vinst för Man Utd efter demoleringen i Champions League-finalen. Det är en vinst som återställer tro om att det kan göras, på liknande tema som fredagens blogg om vikten av psykologi.
Jonny Evans, Tom Cleverley och Danny Welbeck imponerade alla tre.
:::
Be Champions!!