Det värvas bara mittfältare.
Inte bara värvas det mittfältare, de samlas på hög. Lag som skulle göra bäst i att värva försvarare eller anfallare envisas med att värva mittfältare. Men det lag som kanske mest skulle behöva värva en mittfältare – Man Utd – gör det inte.
Det är med andra ord en epidemi med mystiska konsekvenser. Och den sprider sig snabbt och ger intryck av att vara oerhört smittsam.
:::
Det första utbrottet skedde i Liverpool där Kenny Dalglish har samlat på sig en mäktig mängd mittfältare som kommer till den ansenliga mängd som redan fanns i klubben.
Det var bara en kort tidsfråga innan sjukdomssymptomen gav sig tillkänna också i London. I sydvästra London började Fulham helt plötsliga värva mittfältare trots att det framför allt var försvarare och anfallare de behövde.
I norra London värvade Arsenal kort därpå ännu en offensiv inriktad mittfältare. Experterna tvistar emellertid, då det anses som allmänt känt att Arsene Wenger under en längre tid haft som projekt att spela med mittfältare på planens samtliga positioner.
Bland de mindre städerna har Bolton visat sig vara värst drabbat.
De senaste rapporterna talar om observationer i nordöstra England, runt Newcastle och Sunderland, dit mittfältare importerats i en alarmerande mängd och hastighet.
:::
Så vad beror detta på, varför alla dessa mittfältare till den kommande säsongens Premier League-lag?
Jag har några teorier.
:::
McBarca-teorin
Framgång föder imitation. Och Barca är tämligen tveklöst det just nu bästa laget i världen och de spelar en fotboll som beundras över hela världen. De spelar därtill en fotboll som väldigt många anser att man bör spela.
Barca har naturligtvis ett magnifikt centralmittfält med enastående kreativitet och passningssäkerhet, och även i övriga lagdelar är det teknik och bollinnehav som prioriteras. Aspekter som i England ofta kopplas till just mittfältsspel.
Kan det vara så att Barcas spelmodell exporterats, korsat kanalen och översatts på detta sätt i England? Är det en bieffekt av att fler och fler lag formar sig efter det ideal som Barcelona manifesterat för världen?
Do they all dream of a team of Xavis?
:::
Den kognitiva fotbollsteorin
Kan det vara så att varje klubb och manager helt enkelt bara gör vad de bäst vet och förstår?
Att kunnande, erfarenhet och kompetens hos klubbar, managers och deras coacher och scouter helt enkelt är kalibrerat så att de är bäst skickade att bedöma och värdera mittfältsspelare.
Möjligen har det något med mittfältarens allroundnatur att göra. Att det krävs en mer specifik typ av kunskap för att vara antingen försvarare eller anfallare och således också för att bedöma dem.
För ska man spendera till exempel £10m så kan jag tänka mig att det är betydligt tryggare att göra så om man i större utsträckning känner sig bekant med vad det är man köper.
En form av omvänd strukturell diskriminering av mittfältare.
:::
Multikompetensteorin
Det var någon gång runt 2005 och José Mourinho fick frågan om vilken typ av spelare han ville värva till Chelsea och han på sitt lilla egna vis muttrade fram sitt entoniga svar: ”Multi competent players”.
Det har blivit allt vanligare och värdefullt det där, att satsa på spelare som klarar av att spela på fler positioner än en.
Kanske finns det flera skäl till det. Dels bidrar det naturligtvis till spelartruppens bredd och uthållighet. Dels kan det vara så att det främjar spelsystemet som helhet, fler spelare förstår varandras roller bättre.
Men kan jakten på multikompetens också leda till enformighet?
För man kan tänka sig att det är svårare för en mer specialiserad spelare som en renodlad mittback eller striker att samtidigt behärska mer generella roller på planen. Det ena sker med nödvändighet på bekostnad av det andra. En tiokampare kommer aldrig hoppa högre eller springa snabbare än en grenspecialist.
Det blir med andra ord ett strategiskt vägval för klubbarna mellan generalism och specialisering.
:::
Eller kan det vara så enkelt att det sker fler skador på mittfältet och att man därmed har kommit fram till att där behövs en större bredd än i övriga lagdelar.
Det kan finnas många förklaringar. Det kan naturligtvis vara så att det hela bara är en tillfällighet. Men sådana kan ju också vara lite roliga att fundera lite mer ostrukturerat kring.
Eller vad säger ni?
…………………………………………………
Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421
Från och med nästa måndag kommer jag dra igång Hyllmans hörna igen där den gångna helgens lärdomar sammanfattas.
Där skulle jag vilja ha in lite interaktivitet och jag tänkte mig att använda twitter till det för att få in era tankar och förslag – som därefter kanske tas upp i bloggen. Så under varje söndagskväll kommer jag dra iväg en fråga som jag hoppas kunna få lite svar på.
Naturligtvis går det bra att också maila mig tankar, om man hellre vill det.
:::
Kul med PSG måste jag säga – deras värvning av Javier Pastore bekräftades igår och den sägs ha gått loss på £40m, vilket bland annat sägs ha fått Chelsea att vika sig.
Från Serie A-håll hördes några onda ord om oljemiljarder, men jag måste ändå säga att det är lite kul med en potentiellt ny ”storklubb” från ett ”nytt” land på den europeiska scenen.
Och det kan ju också få intressanta kedjereaktioner i Frankrike, på samma sätt som Chelseas framväxt i England.
:::
I ett sägenomspunnet ögonblick blev Harry Redknapp arg som ett solbränt bi när han blev kallad för ”wheeler dealer” av en inget illa menande journalist och använde sig av en vokabulär som hade fått honom avstängd i två matcher om han hade spelat för Man Utd.
Men om han nu hade så stora problem med den imagen så hoppas man ju att han fick riktigt bra betalt för att göra den här reklamfilmen.
Be Champions!!