Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En genomgång av Englands fem bästa fotbollsakademier

Peter Hyllman

Listprojekt ägnar jag mig ju åt då och då. En sådan lista jag funderat på att göra rätt länge är om de engelska klubbarnas akademier. När jag för några dagar sedan hade anledning att fundera över skillnader och likheter mellan tyska och engelska klubbars akademier så bestämde jag mig för att göra ett försök.

Akademierna har ju dessutom blivit allt viktigare för klubbarna. Klubbarna rekryterar talanger över hela världen, och när spelare tidigare bara har värvats till själva a-laget så värvas de numer även direkt till akademierna. En stor del av Barcelonas status som ett av fotbollshistoriens bästa lag är baserad på deras akademi. För många andra klubbar är akademin en central del i deras konkurrensstrategi och det enda sättet att bekämpa klubbar med rika sugardaddy-ägare.

:::

Men ska man rangordna bra akademier så får man först och främst definiera vad man egentligen menar med bra akademier, vad anser man att en akademi är till för och vad menar man är dess syften. Jag själv skulle sammanfatta en akademis syften i tre punkter:

Annons

Producera spelare. En akademis främsta uppgift i en engelsk fotbollsklubb är att producera och leverera spelare till a-truppen. Såväl i termer av mängd spelare som kvaliteten på dem. Jag utvärderar alltså kvaliteten på en akademi först och främst i a-lagstermer, hur akademilag etc presterar i FA Youth Cup etc är för mig mindre väsentligt.

Utveckla spelare. En annan aspekt är hur väl klubbarna utvecklar och förädlar sina spelare. Dels för klubbens räkning, och här kan man väga in hur bra klubbens coachstab egentligen är men också hur skickliga klubben är på att använda sig av lånesystemet för att få spelarna att växa. Men dels även för spelarnas egen räkning, hur väl klubben förbereder dem för ett liv som professionell fotbollsspelare.

Strategiskt verktyg. Det tredje och sista kriteriet är mer relativt till sin karaktär och syftar till att på en mer övergripande nivå avgöra i vilken utsträckning en klubbs akademi faktiskt hjälper till att realisera en klubbs strategi och ambition. Idén är att värdera en akademi utifrån dess förutsättningar, och inte tillämpa exakt samma måttstock på t ex både Chelsea och Leeds.

Annons

En riktigt bra akademi uppfyller alltså i hög grad samtliga dessa tre syften. Det är också så jag gått tillväga, och betygsatt de olika akademierna på en skala ett till fem för vart och ett av dessa tre kriterier. Naturligtvis en rätt subjektiv övning måste jag säga.

Snittbetygen anger jag inom parantes.

:::

Och naturligtvis är det så att om jag inte placerat just er klubb som etta så beror det enbart på att jag har något personligt emot klubben ifråga.

:::

DE FEM BÄSTA AKADEMIERNA

(1) Everton

Det är svårt att egentligen hitta någon kritik mot Evertons ungdomsakademi, som ju producerar inte bara duktiga spelare utan stundtals också blivande världsstjärnor nästan på löpande band. De producerar många, de är bra och en relativt hög andel av spelarna går vidare till att bli etablerade proffs antingen i Everton, ännu större klubbar, eller längre ned i ligasystemet.

Annons

Dess betydelse för Everton som fotbollslag kan ju knappast heller överskattas, särskilt inte i dessa tider. Utan akademins produkter så vore Evertons spelartrupp närmast anorektiskt tunn. Och i dessa tider när deras bank blockerar nya spelarvärvningar så är produkterna från Evertons framgångsrika ungdomslag det egentligen enda hoppet för framtiden, oavsett om det så är sportsligt i form av spelare eller ekonomiskt i form av intäkter för spelarförsäljning.

(2) Aston Villa

Aston Villas akademi står förvisso inte Evertons långt efter. De båda klubbarna befinner sig i väldigt liknande situationer, även om Aston Villa har varit tvungna att inleda sin ungdomsrevolution både tidigare och snabbare. Kvaliteten på klubbens akademiprodukter illustreras kanske bäst av vilka klubbar det är som köper dem, men sett till hur många som försvunnit och hur många nya det är som fortsätter att fylla på underifrån så måste man också säga att produktiviteten på Aston Villas akademi är i världsklass.

Annons

(3) Man Utd

I mina ögon den av toppklubbarna som genomgående har lyckats bäst med att integrera sin akademi i klubbens truppstrategi, och använda den som ett centralt konkurrensmedel, utan att för den delen rucka en millimeter på sina egna ambitioner och målsättningar.

Rent mängdmässigt producerar Man Utd en stor mängd spelare från sin akademi, av vilka de allra flesta står stadigt rustade för ett professionellt fotbollsliv. Kvaliteten på spelarna därifrån är väldigt hög, även om man gärna hade sett någon mer ren världsstjärneprodukt därifrån under de senaste åren, där finns det utrymme att begära mer, men att så många produkter blir inte bara viktiga utan också ledande spelare i andra Premier League-klubbar eller strax därunder vittnar om såväl kvalitet som imponerande bredd.

(4) Watford

Ett i engelska mått mätt unikt akademiexperiment som med Ajax modell som förebild försöker sig på att kombinera fotboll med skola. Konsekvensen har blivit att ungdomarna ges mycket mer tid med coacher än vad som är möjligt i övriga klubbar, ett problem som har identifierats som helt grundläggande för all ungdomsutveckling inom engelsk fotboll.

Annons

En förhoppning är att det skapar spelare som är bättre rustade såväl personligt som professionellt senare i livet. Men även rent fotbollsmässigt har det gett goda resultat. Ungdomslagen presterar regelbundet bra i både FA Youth Cup och Premier Academy League, samtidigt som Watford bekvämt håller sig kvar i The Championship, med en genomgående hög andel egna akademiprodukter i laget.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/jul/17/england-world-cup-watford

(5) Southampton

Få klubbar har kanske återuppfunnit sig själva så tydligt som Southampton har gjort under den senaste femårsperioden med sin ungdomsakademi som ett centralt tema i denna nya identitet. Och visst har det burit frukt, och inte heller utan ett stort och imponerande mått av tålamod från klubbledningens sida.

Klubben har alltså varit nere i League One och harvade där under några säsonger, men har sedan dess gjort ett enormt uppsving och ligger nu alltså i topp av The Championship. Om de faktiskt flyttas upp till Premier League redan den här säsongen är oklart, men bara att de är en av kandidaterna talar om allt vi behöver veta och kanske lite till. Toppklubbarna, inte minst Arsenal och Tottenham, har stått på kö för att köpa klubbens allra främsta produkter.

Annons

:::

Bubblare:

»  Arsenal

»  Middlesbrough

»  Sheffield United

Arsenal får högsta betyg i produktion av spelare, men jag ger dem något sämre när det kommer till utveckling, bland annat då jag tycker lånesystemet skulle kunna användas bättre. Vad avser det strategiska så beror det på vad man egentligen menar har varit klubbens faktiska ambition, att vinna ligan eller att kvalificera sig för Champions League.

Middlesbrough får högsta betyg både vad avser produktion och utveckling av spelare. Men det brister lite på det strategiska, särskilt när man betänker att klubben ändå har haft en hyfsat stabil Premier League-plattform att stå på. Det känns inte som att man krämat ut allt värde ur sin akademi.

Sheffield United får höga men inte högsta betyg längs samtliga kriterier. Inte minst under de senaste åren så har Sheffield United fått fram en hel del spelare, och i och med nedflyttningen till League One så har deras akademi fått en mer central roll för laget.

Annons

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Det stod väl tydligt skrivet redan förra säsongen, men att Harry Redknapp inte hade något förtroende för Heurelio Gomes kommer ju inte som någon större överraskning direkt.

Petad av en 40-årig målvaktsveteran, kanske är Gomes en av spelarna i Premier League med jobbigast arbetssituation just nu.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-18 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS