Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gör Ligacupen till familjernas och folkets turnering!

Peter Hyllman

Idag och under veckan drar ännu en omgång av Ligacupen igång, närmare bestämt den fjärde omgången, vilket är omgången innan kvartsfinalen. Under omgången kommer vi se matcher mellan Everton och Chelsea, Arsenal och Bolton, Cardiff och Burnley, Crystal Palace och Southampton, Stoke och Liverpool, Wolves och Man City, Blackburn och Newcastle, och inte minst det riktiga cupsagemötet mellan League Twos Aldershot och Man Utd.

Utvecklingen av Ligacupens prestige och status de senaste åren har varit mestadels positiv. Förvisso har det inhemska cupspelet minskat i prioritet inom den moderna engelska fotbollen, men Ligacupen har aldrig stått särskilt högt i det avseendet. För Ligacupen specifikt så har dess renommé växt stadigt och nu är den mer eller mindre likvärdig i status med dess storebror FA-cupen.

Samtidigt så meddelades det för någon månad sedan att Ligacupens huvudsponsor, bryggerijätten Carling, drar sig ur samarbetet. Detta skulle man kunna se som ett bakslag, men jag väljer för den här bloggens ändamål att istället se det som en möjlighet. En möjlighet att förnya Ligacupens profil och dess roll inom engelsk fotboll.

Annons

I nuläget är Ligacupen en vanlig engelsk cupturnering, utan någon särskilt specifik profil. Att exempelvis särskilja den från FA-cupen är inte lätt. Mitt förslag till The Football League är att de i samband med jakten på ny sponsor aktivt skulle arbeta med att profilera om Ligacupen till en cupturnering profilerad mot det lokala fotbollssamhället, mot att bli något utav en familjeturnering.

Det finns flera argument för en sådan profilering. Dels att flera managers öppet betraktar turneringen som en distraktion. Dels att publikunderlaget för turneringen är förhållandevis lågt, arenor står inte sällan halvtomma under turneringen, åtminstone i dess tidigare omgångar. Med andra ord behöver man inte prioritera bort fullt betalande åskådare för att genomföra en dylik förändring.

:::

Förslaget skulle kunna bestå av ett antal komponenter:

Annons

1)      Hitta en sponsor med en tydlig familjeprofil

En sponsor ska spegla turneringen, och vice versa. Med bryggerier eller spelbolag som sponsorer så blir det svårt att på ett trovärdigt sätt bygga en profil som familjeturnering. Med en mer anpassad sponsor blir det också mer naturligt att hitta kringarrangemang.

2)      Etablera en familjebaserad prissättning

Att gå på engelsk fotboll är dyrt, kanske inte minst för småbarnsfamiljer där en fotbollsdag snabbt landar på några hundra pund. Sikta på att kunna erbjuda en Ligacupupplevelse för hela familjen runt £20, absolut inte över £50. Försök göra Ligacupen till något utav ett impulsköp tillsammans med barnen, ungefär som att gå på bio eller på hamburgerkedja.

3)      Tidigarelägg avsparken i Ligacupen

Ska man uppnå den förra punkten så blir den här förmodligen nödvändig. Börja matcherna runt kl 18 eller 19 istället så hinner både föräldrarna komma hem från jobbet samtidigt som man hinner hem och i säng med barnen inom en vettig tid. Att se sitt lag på kvällen, i mörker och under strålkastarsken är en upplevelse man inte bör missa.

Annons

4)      Samarbete med skolor och lokala fotbollsklubbar

Ge speciella priser och mängdrabatter till skolor och lokala fotbollsklubbar som kan gå tillsammans och titta på fotboll. Kanske kan ungdomslag från olika klubbar spela en förmatch till den riktiga matchen. Det är i alla fall ännu ett sätt att involvera det lokala samhället i Ligacupen.

5)      Profilera Ligacupen som de framtida spelarnas turnering

Det är ju i praktiken så det är nu, men det görs inget utav det. Tvärtom talas det tyst om det, alternativt lyfts det fram som ett problem. Det är så klart precis tvärtom. Det är en faktor som gör Ligacupen intressant, som ger den en kanske till och med tydligare profil än FA-cupen som lever kvar i limbo. Lyft fram det som en styrka!

Kanske kan man till och med överväga att introducera särskilda regler för ändamålet. Exempelvis att spelartruppen måste bestå av spelare som är 23 år eller yngre, med maximalt tre undantag. Med andra ord rätt precis de regler som OS-fotbollen arbetar med.

Annons

:::

Engelsk fotboll har blivit, och kritiseras för att ha blivit, allt mindre utav en familjeupplevelse, eller till för lokala fotbollssupportrar. Engelsk fotboll har särkopplats från dess rötter sägs det, delvis felaktigt. Men det finns i alla fall ett direkt egenvärde i att dedikera en central beståndsdel utav engelsk fotboll till en delvis annan målgrupp än precis samma målgrupp som all annan fotboll riktar sig till.

:::

Flera idéer i den här bloggen fick jag från en annan text som jag läste för någon eller några månader sedan. Problemet är bara att jag i skrivande stund inte kommer ihåg var, av vem, hur jag fick tag i den, eller ens vad texten hette, bara att jag läst den, tyckte den var bra och lade dess innehåll på minnet.

:::

Ligacupen har alltid varit en cupturnering baserad på innovation. Dels tekniskt, när turneringen startade under 1960-talet i och med införandet av strålkastarljus på engelska arenor. Dels ekonomiskt, när man under 1980-talet låg i framkant vad avser sponsorsamarbeten. Ligacupen, och The Football League, har här en möjlighet att fortsätta i denna stolta tradition, och göra Ligacupen även marknadsmässigt innovativ under 2010-talet.

Annons

Därför vore det naturligtvis extra sorgligt om det, och risken för det är så klart överhängande, blir ännu ett bryggeri eller ännu ett spelbolag som tar över som sponsor för Ligacupen efter Carling. Eftersom det skulle innebära att en rätt stor möjlighet både för Ligacupen och för engelsk fotboll i så fall har gått förlorad.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Bordtennisikonen Kjell Johansson, också kallad Hammaren, gick bort igår 65 år gammal i sviterna av en blodsjukdom.

En av svensk idrotts stora.

:::

Så, Sven-Göran Eriksson fick alltså sparken som manager från Leicester. Och nu får man ju rimligtvis förmoda att han är död inom engelsk fotboll. Jag såg Leicester som hans chans att återupprätta sig, men det gick inte som man kanske hade kunnat hoppas.

Annons

Andra får avgöra om han fick tillräckligt med tid på sig. Å ena sidan så har Leicesters spel hackat betänkligt, men å andra sidan så är det lång tid kvar på säsongen och det var trots allt inte många poäng upp till playoff-strecket för Leicester.

Men arbetar man för stora pengar för ägare som pumpat in stora pengar i klubben så har man gett sig in i leken, och ska man byta manager och hoppas att det ska ge någon effekt så ska man göra det så tidigt som möjligt.

Återvänder Martin O’Neill till sin gamla klubb? Väldigt roligt i så fall, även om det delvis skulle sabotera en bloggidé jag precis satt och skissade på.

Bland det roligaste, och på sitt sätt kanske mest talande, jag hörde igår, från radion, apropå Svennis och att han inte borde få sparken: ”Jag tror folk glömmer bort att han ändå vann UEFA-cupen med Blåvitt 1990, han har ju gjort det bra.”

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-25 11:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS