Tio år är en förskräckligt lång tid. Inte minst i Premier League. Det känns ju ärligt talat som en helt annan liga än nu, med Man Utd och Arsenal som någon form utav Big Two. Chelsea var ännu bara en blå fläck i backspegeln och Liverpools tripplar var utav Disneykaraktär. För tio år sedan trodde de allra flesta på Leeds som en av det kommande decenniets toppklubbar, Newcastles nuvarande topplacering hade setts som helt naturlig, Liverpool skulle som alltid vinna ligan nästa säsong, och Man Utd var, även de som alltid, på nedgång. Allt visade sig vara inte bara fel, utan spektakulärt fel.
Men hur kommer då Premier League att se ut om tio år? Tja, av föregående stycke att döma så är ju sådana funderingar närmast meningslösa. Men de kan ju för den sakens skull ändå vara lite roliga. Och därav denna blogg och möjligheten för er att diskutera loss på temat.
:::
Vilka former Premier League har om tio år tror jag inte så mycket på att diskutera. Den engelska fotbollen är så pass konservativ och därtill organiserad på ett sådant sätt som försvårar alltför radikala reformer, vilket i stort sett omöjliggör alltför svepande förändringar. Jag tror helt enkelt inte vi kommer att få se några europeiska superligor, några krympta ligor eller ligaomgångar som spelas utomlands eller ens någon 39:e ligaomgång. Möjligen kan jag tänka mig att Premier League expanderar med 2-4 lag.
Och att diskutera vilka spelare som kommer att dominera i Premier League känns inte heller meningsfullt då det är alldeles för osäkert. Det är ju bara att tänka tillbaka till aktuell Football Manager-version för tio år sedan. Hur många av de unga spelare som i det spelet ansågs vara framtidens superstars är kvar nu, och hur många som nu faktiskt är stjärnor var över huvud taget med i det spelet? Inte är det många.
Däremot tycker jag att man utan problem kan diskutera vilka lag som kommer att delta i Premier League och ungefär var någonstans i tabellen de då kommer att så att säga ”höra hemma”. Och den övningen genomför jag genom att helt enkelt dela in Premier League i fyra grupper om fem lag, med tydliga men kanske inte alltför omfattande motiveringar.
Därifrån är fältet fritt och öppet för diskussion och debatt.
:::
Något generellt kan naturligtvis sägas om på vad mina resonemang bygger. Inte minst utgår jag från de mer övergripande politiska och ekonomiska förutsättningar och förändringar som jag tror fotbollen kommer behöva förhålla sig till under de kommande tio åren. Och till stor del utgår jag också från temat på gårdagens blogg, som handlade om de generella strategier som fotbollsklubbar kan använda sig av för att etablera och utveckla sig.
Inte minst UEFA:s kommande financial fair play-regler, givet att de införs i ungefär den utsträckning som utlovats, kommer att till viss del förändra spelbrädet. I och med att det mer extrema kapitalinflödet i engelsk fotboll stoppas så är det oundvikligt så att bra Management kommer att bli viktigare framöver, och att klubbar med en god struktur, stark organisation och inte minst en slagkraftig akademi kommer att ha goda konkurrensfördelar i framtiden.
:::
Premier League 2021/22, Plats 1-5: Champion Contenders
Arsenal. Arsenal är fortsatt en välskött klubb med god ekonomi och ett starkt varumärke, och med den plattformen tillsammans med en som vanligt produktiv akademi så kommer de även framöver vara en del utav ligans absoluta toppskikt. En ny manager har bevarat de idéer som gjorde Arsenal stora till att börja med men övertygat styrelsen att göra klubbens transfer- och lönepolicy mer flexibel, vilket gjort klubben mer konkurrenskraftig.
Liverpool. Efter ett flertal år i relativ dvala så återvände King Kenny till Anfield för att återigen sätta skutan på rätt köl. Det tog några år längre än vad de trogna Liverpoolsupportrarna hoppats på, men runt 2016 så var Liverpool än en gång, i kraft av starkt varumärke, höga intäkter, stor publikbas och ett ansvarsfullt ägande, etablerade i toppen på Premier League. Framgångar har uppnåtts i form av cuptitlar och kontinuerligt Champions League-spel, men Liverpool inleder ändå säsongen med den realistiska förhoppningen att vinna ligan för första gången på 32 år.
Man City. Den ljusblå storhetstiden, om vilken det kommer att berättas sagor runt Eastlands lägereldar i många år, är måhända förbi, men ur dess rester har å andra sidan ett storlag växt fram. Man City om tio år är inte längre de stora namnens klubb men väl en klubb med kompetenta karaktärsspelare och med de ekonomiska resurserna att värva in hög spetskvalitet när detta anses befogat. Spelet på planen är inte alla gånger spektakulärt, men alltid funktionellt.
Man Utd. Giganter inom engelsk fotboll och med fotbollens kanske främsta varumärke, och miljoner och miljoner av fans över hela världen, och en sportsligt och kommersiellt ytterst välskött klubb. Man Utd kommer även om tio år att vara en del av ligans toppskikt. Vid sidlinjen härjar en numer 80-årig manager. Det senaste decenniet har varit en storhetstid för Man Utd i Europa där man tagit ytterligare tre Champions League-titlar, men en svensk Man Utd-supporter i 45-årsåldern skriver trots det bittra kommentarer om att de inte vunnit FA-cupen sedan 2004.
Tottenham Hotspur. Den status av en toppklubb med en stark spelartrupp och en god ekonomisk grund som Tottenham byggde upp för cirka tio år sedan har man lyckats behålla. Den manager som lade grunden till bygget lämnade efter några år för att bli engelsk förbundskapten, men ersattes av en manager som delar flera av hans såväl styrkor som svagheter, Martin O’Neill. Tottenham förblir ett tämligen brittiskt spelande lag, och man har fortfarande en manager som inte riktigt är så hemma på det här med rotation.
:::
Premier League 2021/22, Plats 6-10: European Challengers
Aston Villa. En fortsatt välskött klubb som med en av Englands främsta akademier har etablerat sig som ett lag under det absoluta toppskiktet, och som från säsong till säsong alltid utmanar om en och annan cuptitel. Brukar kunna hota i ligan också, men tenderar att falla ifrån framåt våren.
Chelsea. Roman-eran är numer förbi och klubben såldes för cirka fem år sedan till en grupp amerikanska ägare som såg möjligheten att investera i en av de engelska toppklubbarna. Klubbens möjligheter att hävda sig ekonomiskt med sina rivaler är numer begränsad och laget har återetablerat sig på nivån under ligans toppskikt, och hittat tillbaka till sin inte alltid stabila men allt som oftast underhållande swashbuckle-spelstil.
Leeds United. Tradition och en stor publikbas har åter lyft Leeds ut ur den exil i vilken laget befann sig mer än ett helt decennium efter klubbens finansiella svårigheter i början av 2000-talet. Som en följd så har Yorkshire levt upp igen fotbollsmässigt. Leeds fans är lyckliga igen, och de tackar en viljestark ny manager med en tydlig vision för det, som byggt ett ungt lag baserat på den generation akademispelare som vann FA Youth Cup 2018/19.
Newcastle United. Den omstridde ägaren Mike Ashleys franska revolution est arrivé och framgångsrikt genomförd. Tack vare Alan Pardews hårda arbete fram till mitten av 2010-talet, och med hjälp av en enorm publikbas och stor arena, så har Newcastle lyckats etablera sig som en stabil klubb på Premier Leagues övre halva. Den stora nyheten och steg två i Ashleys och Pardews plan är att man för några år sedan verkligen fått fart på produktionslinjen i den egna akademin.
Southampton. Efter att ha lyckats återvända till Premier League för rätt precis tio år sedan, och efter att klubben lyckats övervinna några svåra år i början av tiden i Premier League när man var ständigt nedflyttningshotade, så har Southampton till sist lyckats etablera sig på tabellens övre halva. Europeisk fotboll är inte längre bara ett minne blott på St Mary’s. Man är ett topplag i sin region, med ett starkt och lojalt publikfölje, man har starka finansiärer som ägare och grundar mycket av det egna laget och den egna ekonomin på en bra akademi.
:::
Premier League 2021/22, Plats 11-15: Midtable Outsiders
Everton. Klubben utmanade länge för en plats på tabellens övre halva, men de senaste fem åren har bevittnat ett fall utför för klubben, som därmed planat ut i sin utveckling samtidigt som konkurrenter passerat dem. Det är framför allt en svag ekonomi som gjort situationen omöjlig för den klassiska klubben i blått, men en stark akademi gör att laget ändå håller sig kvar i Premier League.
MK Dons. Den engelska fotbollens främsta hatobjekt kommer inte vara blyga för framgång i det engelska ligasystemet. Pratet om MK Dons kommer att tillta orkanartat när de under den andra halvan av 2010-talet till sist tar steget upp i Premier League. Även om klubben tillkom på ett kontroversiellt sätt, så är dess framgångar baserade på att klubben är välskött och med en utveckling som skett organiskt och efter klubbens egna resurser och förutsättningar.
Queens Park Rangers. En klubb som under den senaste tioårsperioden lyckats bygga upp en stark ställning tack vare de fördelar som följer på att vara baserade i London, en resursmässigt stark och målmedveten ägare, och tack vare att man genom ett renommé som en engelsk kultklubb lyckats bygga upp en stark supporterbas. Fansen är också stolta över ombyggnaden av Loftus Road som moderniserat arenan och ökat publikkapaciteten.
Sunderland. En klubb och ett lag som alltid utlovat väldigt mycket, men som av någon märklig anledning aldrig lyckats få ordning på torpet. Sunderland förblir på så vis ett av ligans stora mysterier, som tyvärr brottas med något utav en misslyckandekultur. Goda ekonomiska resurser och en bra leverans från den egna akademin gör ändå att klubben lyckas hålla sig kvar i Premier League.
West Ham United. Ett klassiskt lag med ett starkt varumärke, många supportrar och taktiskt placerat i en annan del av London. Ägarnas målmedvetna satsning för tio år sedan att på lång sikt etablera klubben i Premier League har lyckats, och en grundsten i den ambitionen har varit flytten till en större arena. Men West Ham har haft märkligt svårt att också ta steget högre upp i tabellen.
:::
Premier League 2021/22, Plats 16-20: Relegation Fighters
Blackburn Rovers. Den olycksaliga perioden under indiskt kycklingägande är tack och lov förbi, en period under vilken Blackburn åkte ned i The Championship och harvade på dess undre halva under några år. Efter att klubben sålts genomgick man en ekonomisk återhämtningsperiod, men i början av 2020-talet så har den gamla storklubben till sist hittat tillbaka till Premier League.
Leicester City. Det thailändska prestigeprojektet lyckades till sist, i mitten av 2010-talet, gå upp i Premier League. Allt sedan dess har Leicester i grund och botten varit en klubb som är klart och tydligt för bra för The Championship men som också haft förtvivlat svårt att slå fast rot i Premier League. Flera nedflyttningar har följts av omedelbara uppflyttningar. Den här säsongen är det kanske bära eller brista för Leicester.
Nottingham Forest. Ett av Premier Leagues mest framträdande så kallade jojo-lag. Laget är känt för att spela en fin men också en tämligen naiv fotboll, som gör dem väldigt sårbara defensivt. Men efter att ha spenderat många år i lägre divisioner så låter sig den stora och lojala publiken på och runt City Ground sig nöja med det.
Sheffield Wednesday. Ännu en gammal klassiker som vid början av 2020-talet hittat tillbaka till i alla fall utkanten av Premier League. Men laget ses som tunga kandidater till nedflyttning den här säsongen. Det viktigaste för supportrarna är ändå säsongens kommande Yorkshirederbyn mot Leeds, och där finns små förhoppningar att en tung och fysisk spelstil kan rädda kvar laget i Premier League en säsong till.
Wolverhampton Wanderers. Det är inga stora resurser Wolves har att röra sig med, men det är en välskött klubb med god ekonomi och det är med den grunden som laget fortsätter prestera på Premier League-nivå. Under 2010-talet hade Wolves en sejour i The Championship men den visade sig vara endast tillfällig.
:::
Bubblare
» Derby County
» Fulham
» Ipswich Town
» Middlesbrough
» West Bromwich Albion
:::
London och Nordväst i ligatoppen med andra ord. På sätt och vis som det i stort sett alltid har varit. Inga stora förändringar där, annat än möjligen i sammansättningen av lagen.
Annars tror jag på en återkomst för Yorkshire samt i alla fall ett fall på en udda fågel.
Huvudregeln är väl annars att ekonomiska förutsättningar styr mycket, med kvaliteten på lagens akademier som en justerande faktor.
…………………………………………………
Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421
:::
Delvis på temat från gårdagens blogg, om att pengar inte är allt, och delvis på en poäng jag gjorde tidigare i veckan om det taktiska dilemmat att balansera Premier League och Champions League, så skriver Paul Hayward, numer på Telegraph, en mycket läsvärd krönika.
https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8913627/Paul-Hayward-Manchester-City-and-Chelsea-learning-brutal-truth-money-cant-buy-European-glory.html
:::
Det märks att det börjar närma sig ett transferfönster igen. Många fler rykten än normalt om spelare som ska komma och lämna tycker jag. Eller är det möjligen en konsekvens av att det går knackigt i Champions League för de engelska topplagen?
Be Champions!!