Bottenstriden i Premier League har sett minst sagt intressant ut under hela säsongen. Att ett antal lag skulle ha stora problem var inte oväntat. Bolton, Wigan och Blackburn var samtliga högst troliga nedflyttningskandidater inför säsongen, om än av lite olika skäl. Att någon eller några av nykomlingarna skulle få kriga för sin överlevnad var närmast obligatoriskt. Wolves trodde man kanske skulle kunna lyfta sig, men att de befinner sig därnere i träsket kan inte heller komma som någon stor överraskning.
Nu noterar säkert den uppmärksamme att den här bloggen både till rubrik och till inledning parafraserar Anton Fors senaste text på den utmärkta Tysklandsbloggen här på Fotbollskanalen. Detta inte utan anledning. Därför att när jag såg hans rubriks underförstådda fundering att självinsikt var en bra egenskap i bottenstriden så höll jag både med samt började fundera på om det inte också kunde vara tvärtom.
Att hybris kanske inte heller är en dålig egenskap. Att likt humlan tro att man kan flyga trots att man inte borde kunna det, och just därför förmå det som inte borde vara möjligt.
Det är en hyfsat vanlig föreställning att det framför allt är defensiven som avgör om ett lag klarar sig undan nedflyttning eller ej. Resonemanget bygger kort och gott på idén att de lag som bäst klarar av att stå emot de bättre lagens offensiv plockar med sig flest poäng här och där, och baseras på en allmän tanke om en matchbild där lagen i botten av tabellen ”parkerar bussen” mot svårare motstånd.
Offensiven brukar man fästa mindre vikt vid. Snarare är det så att de lag i bottenstriden som är offensiva brukar bedömas som svagare därför att de därmed som utav nödvändighet uppfattas som känsligare bakåt. Men vilken roll spelar då ett lags målskytte för hur de klarar av en nedflyttningsstrid i Premier League?
:::
Jämför vi målstatistiken för anfallarna i de lag som utgör de sex bottenlagen i den här säsongen av Premier League så korrelerar det tämligen väl med lagens respektive ligaposition, vilket antyder att målskyttet faktiskt spelar en viss roll för nedflyttningsstriden.
Ett snabbt getöga på de främsta målskyttarna gör att vi kan se vissa samband med ett lags ligaplacering. Blackburn har såväl Yakubu som Junior Hoilett med på den här topp tio-listan, med 20 mål tillsammans motsvarande nästan hälften av lagets totala målskörd, och de ligger på 16:e plats i tabellen.
Aston Villa kan man betrakta på två olika sätt. Dels att Darren Bents och Gabriel Agbonlahors målskörd håller laget på 15:e plats, samtidigt som lagets med deras mått mätt svaga målskörd ändå leder till att de inte ligger högre i tabellen än vad de gör.
Wigans säsong så här långt, åtminstone fram till helgens triumf på Anfield, har varit närmast katastrofal. Föga förvånande, laget har hittills bara gjort 27 mål den här säsongen, att jämföra med Blackburns 43 gjorda mål på 16:e plats. Och att endast Franco Di Santo med fyra gjorda mål tar sig in på den här listan är talande.
Sett till målskyttet borde kanske Wolves stå sig bättre i tabellen än vad de faktiskt gör. Steven Fletchers tio mål tillsammans med Kevin Doyles fyra räcker dock ej till för att täcka upp för ett helt förskräckligt försvarsspel, med hela 65 insläppta mål. Värt att notera också att Fletcher bara gjort ett mål på de sju senaste matcherna, varav Wolves förlorat fem. Måhända är Terry Connor mer överdrivet defensiv än Mick McCarthy före honom?
Målstatistiken för QPR riskerar bli något missvisande i och med att de nyligen värvat Djibril Cissé och Bobby Zamora, som redan gjort fem mål tillsammans på tio matcher. Det bådar gott. Å andra sidan så är Cissé i och med helgens röda kort borta för hälften av den återstående säsongen.
Bolton har också bara en enda spelare bland de tio främsta målskyttarna hos de sex bottenlagen. Något som borde oroa Owen Coyle, då man knappast kan räkna med att helgens målspruta David Wheater fortsätter att ösa in mål som han gjorde mot Blackburn.
:::
Om vi ser till tidigare säsongers nedflyttningsstrider så lägger vi märke till att Birmingham förra säsongen åkte ur efter att ha gjort lägst antal mål i hela ligan, närmare bestämt 37 stycken.
Tendensen var alltså densamma även förra säsongen. Steven Fletchers 10 mål för Wolves och Hugo Rodallegas 9 mål för Wigan bidrog till att hålla dem kvar i Premier League. Blackpool åkte däremot ur, trots att DJ Campbell nätade hela 13 gånger för laget.
Blackpool var helt enkelt alltför generösa bakåt. Man släppte in smått sanslösa 78 mål, vilket var mer än något annat lag i ligan.
:::
Argumentet kan alltså inte vara att offensiven ska ges fullt utrymme helt och hållet på defensivens bekostnad. Men att enbart defensiv alltså inte är tillräckligt, och att flera klubbar i nedflyttningsstriden skulle tjäna på att förändra balansen mellan försvarsspel och anfallsspel i en mer offensiv riktning.
En offensiv strategi, att satsa på fler gjorda mål snarare än färre insläppta mål, kan alltså löna sig. Kanske finns det kort och gott en högre potential och en högre marginalnytta med en sådan strategi jämfört med en defensiv. Det är helt enkelt lättare att göra fler mål än att släppa in färre, och det har en större chans att löna sig.
Det handlar bara om att våga. Och likt humlan försöka att inte tänka alltför mycket på sina egna begränsningar.
Kanske är det hemligheten bakom pigga nykomlingar som Swansea och Norwich den här säsongen. Och kanske var det ett sådant tankeskift som låg bakom deras vid första anblick något märkliga beslut att framför allt förstärka sina respektive anfallsuppsättningar, snarare än backlinjen, i somras.
……………………………………………………………….
Skön intervjuläsning med Eric Cantona:
https://www.guardian.co.uk/football/2012/mar/25/king-and-i-eric-cantona
:::
Det pratas mycket i England just nu om Liverpools situation efter den senaste veckans debacle mot QPR och Wigan, och Kenny Dalglishs något märkliga uttalanden om varför det gått som det gjort. Tony Evans på The Times, journalist och Liverpoolsupporter, skriver att ”it is beyond dispute that this is no longer a top-class club”.
Be Champions!!