Finns det något samband mellan lags tabellplaceringar och deras poängfördelning på hemma- respektive bortaplan?
Kan man utläsa några trender i förändringen av fördelningen och hur den korrelerar med förändringen av placeringar? Det skall vi titta lite närmare på nu. Jag har valt ut fem lag var placeringar och poängfördelning jag studerat under de senaste tre säsongerna och sedan jämfört placeringar under dessa år med var och hur de tagit sina poäng.
:::
Chelsea
Chelsea har under dessa tre år gått från en ligatitel till en andraplacering och en nuvarande femteplats. Vad har förändrats för dem i övrigt? När de vann ligan tog man i snitt 2,74 poäng på hemmaplan och vann hela 94% av sina hemma matcher, förra året sjönk de siffrorna till 2,37 poäng och 78%.
I år har Chelsea tagit i snitt två poäng hemma och vunnit endast 60% av matcherna. Man har alltså föga förvånande blivit sämre på hemmaplan i takt med att man förlorat mark i tabellen. Så långt inget konstigt, men när vi kollar på bortafacitet blir det mer spännande. Visserligen sjönk snittet på bortaplan från 1,79 poäng till 1,32 från segern till andraplatsen, men i år är snittet 1,36. Vinstprocenterna ser ut enligt följande 56%, 47% och 33%.
Det är alltså främst på hemmaplan man tappat de poäng som skiljer laget från de två tidigare årens topplaceringar. Skillnaden i vinstprocenten mellan i år och ifjol beror på att man spelade väldigt få oavgjorda matcher på bortaplan ifjol. Andelen förluster samt oavgjorda på hemmaplan har båda ökat från 6% till 20%, motsvarande siffror på bortaplan har bara förändrats marginellt.
Slutsatsen jag drar av dessa siffror är att Chelseas placeringsfall främst handlar om att man inte längre på samma sätt utnyttjar hemmaplan. Jämna matcher man tidigare vann slutar nu oavgjort samt att de som tidigare slutade oavgjort nu förloras. Främst oförmågan att vinna är ett problem Chelsea måste ta tag i.
:::
Newcastle
I Newcastles fall har jag givetvis bara kollat på de två senaste säsongerna, förändringen är inte desto mindre intressant. Placeringen förbättrades från en tolfte plats till en nuvarande sjätte, men hur har poängfördelningen förändrats?
Poängsnittet på hemmaplan har ökat från 1,37 till 1,93, på bortaplan har det ökat från 1,05 till 1,40. Man har alltså ökat båda rejält vilket sammanfaller med att lagets kvalitet också ökat men klart mer på hemmaplan.
Andelen vinster då? Den har ökat på båda men framförallt kan man se att de nu endast förlorar 13% av hemmamatcherna jämför med 28% ifjol. På bortaplan har man endast marginellt förbättrat samma siffra från 50% till 40%.
Hos Newcastle ser vi alltså ett i det närmaste spegelvänt förhållande mot Chelsea, man har, utöver sin generella kvalitetshöjning, förbättrat sitt hemmafacit avsevärt. Något som tycks varit något av en framgångsfaktor för klubben.
:::
Manchester City
Hur har City gått från ett lag som slogs om CL-platser till att vara en allvarlig titelutmanare trots, med City-mått, få värvningar? Jämfört med de två tidigare årens fjärde och femteplats har man gått från 2,26 respektive 2,11 poängsnitt på hemmaplan till en perfekt trea.
Tittar man på andelen oavgjorda samt förluster kan man konstatera att andelen oavgjorda tidigare år varit något högre än andelen förluster. På bortaplan har man i jämförelse endast förbättrat sig marginellt från 1,42 och 1,47 till 1,67. En förbättring som verkar komma sig av att man förlorar färre matcher snarare än att man vinner mer.
En oavgjord som blir till seger har mer marginalnytta än en förlust som blir till en oavgjord. City hade många oavgjorda matcher på hemmaplan som man sett till att vinna i år. Även här är det alltså en förbättrad utdelning på hemmaplan som gjort den största skillnaden.
:::
Blackburn
Här har vi ett intressant lag, för två år sedan kom Blackburn på tionde plats men sjönk sedan till 15:e ifjol och är nu på allvar indragna i nedflyttningsstriden. Poängsnittet på hemmaplan har stadigt sjunkit från 1,89 via 1,47 till 1,07, på bortaplan har man å andra sidan presterat relativt jämnt. Snittet har till och med stigit marginellt från 0,74 via 0,79 till 0,80.
För två år sedan vann Blackburn mer än hälften av sina matcher på hemmaplan, 56%, för att idag vinna endast 33%. På bortaplan ligger det stadigt under alla tre år kring 15-20%. Vad det verkar är det också en betydande del av de jämna matcher man tidigare lyckades få oavgjort i som man nu förlorar. Andelen oavgjorda hemma har sjunkit från 33% och 39% till endast 7% och förlusterna har ökat till 50% från 17% via 33%.
Blackburn har givetvis förlorat en hel del spelarkvalitet men man kan även här se att det främst är en förändring av utdelningen på hemmaplan som satt laget i den situation man nu sitter i.
:::
En sak jag som dyker upp i mitt huvud är vilken roll fansen spelar i detta. Kan ett försämrat stöd på hemmaplan i motgång samt förbättrat stöd i medgång vara en bidragande orsak till detta fenomen? Troligen, bortafansen är alltid livliga medan stämningen på hemmaplan är betydligt mer formkänslig. Ta Emirates som exempel, publiken där kritiseras ofta, och rätt så, för att vara tyst. Men nu när laget gått som tåget har också stämningen förbättrats markant. Ett annat exempel kan vara Ewood Park, laget verkar helt klart ha störts av alla protester mot Kean. Detta stöds av ett oförändrat bortasnitt samt att man går bättre hemma nu när protesterna avtagit.
:::
På det hela verkar det vara viktigt att prestera på hemmaplan om man vill klättra i tabellen. Å andra sidan kan man tänka sig att detta endast gäller kortsiktiga klättringar och att de långsiktiga främst kräver förbättrad utdelning på bortaplan då hemmafacitet verkar vara mer formkänsligt.
:::
Vad tror ni? Ligger det nåt i detta eller är det bara slump?
:::
Om ni undrar något eller vill veta mer finns jag i kommentarsfältet som Kildo samt på mail – palmer89@gmail.com
Ni kan även följa mig på twitter – SweGoon, men känn inget tvång.
Till’ then
//Martin Palmér