När Mark Hughes tog över som manager för QPR i januari så gjorde han det med förväntningarna att vända på QPR:s säsong och få dem att vandra uppåt i tabellen, bort från en annalkande nedflyttningsstrid. Det har emellertid inte hänt, istället har QPR vunnit endast två av sina tio därpå följande ligamatcher och samlat ihop futtiga åtta poäng. Något som har fått till resultat att QPR befinner sig under nedflyttningsstrecket med endast åtta matcher kvar av säsongen.
QPR:s åtta ligamatcher innan Mark Hughes tog över klubben gick inte så särskilt mycket bättre de, men noterbart är alltså att Hughes även om han inte aktivt verkar ha gjort laget sämre, så har han heller inte förbättrat dess resultat. Och om QPR ska ha någon möjlighet att hålla sig kvar i Premier League så måste den kommande sviten om åtta matcher bli betydligt bättre, vilket inte lär bli någon lätt uppgift med tanke på att denna matchsvit inkluderar möten med Arsenal, Man Utd, Tottenham, Chelsea och Man City.
Och den sviten inleds redan idag, på hemmaplan mot Arsenal. Det är en match i vilken QPR verkligen behöver ta poäng. Precis som lagets kapten Joey Barton mycket riktigt också fäster vikt vid, det är en match i vilken QPR:s spelare inte bara måste spela för klubbens utan också sin egna framtid.
:::
I genomgången av den förra ligaomgången lyfte jag fram QPR:s dåliga disciplin och deras ohemula ansamling av röda kort som en bidragande faktor till deras problem. En annan sådan faktor är den väldigt höga spelaromsättning som präglat klubben under dess senaste år.
Under de två senaste transferfönstren så har QPR värvat sammanlagt 18 spelare samtidigt som man gjort sig av med 17 spelare. Under matchen mot Bolton för några veckor sedan så befann sig hela åtta spelare i startelvan som värvats inför eller under den här säsongen. Endast Paddy Kenny, Shaun Derry Clint Hill var med i det lag som förra säsongen vann The Championship. Och de tre spelarna värvades så sent som sommaren 2010.
Med så många nya spelare blir det svårt att uppnå samspelthet på kort sikt, och livet i Premier League kan vara väldigt oförlåtande för en nykomling. Sedan ska man kanske också säga att några av de här många värvningarna helt enkelt inte har varit så särskilt bra. Jay Bothroyd och Kieron Dyer har båda av olika skäl misslyckats göra något avtryck i laget, Armand Traoré har sett tveksam ut i försvaret och, som sagt, nya anfallare som Djibril Cissé har fått spendera mer tid som avstängd än på fotbollsplanen.
En anledning till problemen är att QPR inför säsongen befann sig i ekonomiskt trångmål och att Neil Warnock då plockade in ett antal spelare gratis eller för väldigt lite pengar. Därefter, i och med att Tony Fernandes köpte klubben, så gjorde han istället några profilvärvningar i transferfönstrets sista minuter, som till exempel Joey Barton och Shaun Wright-Phillips. Konsekvensen har blivit att göra vissa spelare i truppen närmast överflödiga.
:::
Ett framgångsrikt fotbollslag bygger i grund och botten på relationer mellan spelarna på fotbollsplanen, men några sådana relationer har på grund av den höga spelaromsättningen blivit svåra att fostra i QPR.
I QPR:s sju senaste matcher har man spelat med något olika taktiska uppställningar varje gång, men också med olika spelare. En nog så svår uppgift för ett lag i toppen av tabellen, ännu svårare när man befinner sig i dess nedre regioner. Det har gjort det svårt för QPR att finna någon rytm, och ger dessutom ett intryck av att inte heller Mark Hughes riktigt vet vad som är det taktiskt bästa alternativet.
Det blir naturligtvis problematiskt för spelarna. QPR:s taktiska formationer har varierat mellan 4-5-1 (mot Everton), 4-4-1-1 (mot Fulham), en klassisk 4-4-2 (mot Bolton), samt 4-2-3-1 (mot Blackburn). Exempelvis Wright-Phillips har använts såväl på kanten som centralt. Bland andra han och Barton har fått svårt att behålla kvaliteten i sina prestationer.
:::
QPR har elva försvarare i sin spelartrupp, åtta anfallare och hela 13 spelare som passar in på mittfältet. Samtliga dessa spelare har vid ett antal tillfällen spelat för QPR den här säsongen. Det är så klart ett väldigt högt antal.
På lite längre sikt är det helt nödvändigt för QPR att rensa i spelartruppen. På kort sikt, om QPR ska ha några förhoppningar om att hålla sig kvar i Premier League, så måste Mark Hughes bestämma sig för en taktisk grunduppställning och plocka ut en konsekvent startelva under de åtta återstående matcherna av den här säsongen.
Annars blir det The Championship nästa säsong.
……………………………………………………………….
Dagens matcher: Aston Villa vs Chelsea, Everton vs West Brom, Fulham vs Norwich, Man City vs Sunderland, QPR vs Arsenal, Wigan vs Stoke, samt Wolves vs Bolton.
Ännu en sexpoängare i nedflyttningsstriden mellan Wolves och Bolton.
:::
Intressant litet ordkrig som brutit ut här under de senaste veckorna mellan Man City och Man Utd. Tja, eller kanske närmare bestämt i första hand Patrick Vieira och Alex Ferguson. Kanske symboliskt för tabellsituationen, som ju den här lite finurliga bilden på Roberto Mancini illustrerar rätt väl.
Be Champions!!