Klubbar med ekonomiska problem har länge varit ett problem i The Football League, där klubbarnas intäktsmodeller är avsevärt mer begränsade än vad som är fallet i toppen av Premier League.
Sedan tidigare har klubbar i League One och League Two haft restriktioner på hur mycket de kan värva baserat på en procentsats av respektive klubbs omsättning.
Och under veckan så har The Football League röstat ja till ett förslag om att implementera regler om så kallat financial fair play, som är tänkt att gälla i The Championship från och med nästa säsong, 2012/13. Syftet med reglerna är först och främst att förhindra att klubbarnas skuldsättning ökar.
21 av 24 av de nuvarande Championship-klubbarna röstade för denna reform, med bland andra West Ham bland de som röstade emot förslaget. Av lätt insedda skäl, då förslaget kanske hårdast drabbar dem på kort sikt.
:::
I grova drag kan förslaget sammanfattas i sex punkter:
(1) Klubbar som flyttas upp till Premier League från och med nästa säsong behöver delge The Football League sin redovisning för sin tid i The Football League, annars blir de bötfällda.
En klok regel då alternativet skulle vara att klubbar annars har ett incitament att försöka ”fly undan” regelverket genom att spendera ännu mer extremt för att nå uppflyttning. Något som skulle gå emot regelverkets hela idé, och leda till en än mer prekär finansiell situation för flera klubbar i The Football League.
(2) Under de första säsongerna kommer vissa förluster i avtagande utsträckning vara accepterade.
Ett liknande upplägg som i UEFA:s variant av financial fair play. Tanken är så klart att ge klubbarna en övergångsperiod att hinna justera sig, så att inte alltför drastiska beslut behövs fattas omedelbart.
(3) Endast föregående års redovisning behöver lämnas in till skillnad från i UEFA där redovisningen från de tre senaste åren kommer vara aktuell.
Detta innebär att The Football League kommer att utvärdera sina klubbar årligen snarare än över en rullande treårsperiod likt UEFA. Det skapar ett ökat tryck på klubbarna men ger dem också mindre möjlighet att manipulera sina siffror över en längre tidsperiod. Sanktioner kommer även att kunna tillämpas snabbare sett till när regelbrottet faktiskt uppstår.
(4) Där finns ingen introduktionsperiod för regelföljande. Regleringarna täcker varje säsong från och med 2011/12, men inga sanktioner kommer att utmätas innan 2014/15.
Det kontroversiella i förslaget är så klart sanktionerna, vad händer om man bryter mot reglerna. Att skjuta dem framåt i tid ger klubbarna ett större andningsutrymme att hinna anpassa sig, även om det riskerar leda till att regelverket blir något tandlöst de första åren.
(5) Sanktionerna kommer ta formen utav antingen ett transferembargo eller böter, beroende på regelbrottets art och grad.
Böter är naturligtvis det mildare straffet, som jag skulle tro också kommer vara det vanligaste. Men att där för grovare regelbrott också finns ett embargo som alternativ är bara bra. Klubbarna försätter sig i skuld just på grund av att de spenderar mer på spelartruppen än vad de har råd med, i syfte att nå uppflyttnng. Att då sätta stopp för denna handel får anses vara en sanktion som ligger väl i linje med regelverkets syfte.
(6) Ett tungt incitament för klubbarna att följa regelverket är att alla bötesbelopp samlas ihop varje säsong och därefter fördelas ut på de klubbar som följer regelverket.
Ett regelbrott leder alltså inte bara till att den egna klubben bestraffas utan att konkurrenterna belönas. En form av dubbeleffekt som de flesta klubbar nog vill undvika. Rätt smart faktiskt.
:::
Det har beräknats att de engelska klubbarna i The Football League i nuläget sitter på en skuld motsvarande £1,000m, och att utan dessa regler denna skuld skulle växa till det dubbla.
Och samtidigt som klubbarna under de närmaste kan förvänta sig såväl mindre intäkter från biljett- och produktförsäljning, som sjunkande TV-intäkter med drygt 25 procent, så vore det en djupt riskabel utveckling.
Förhoppningsvis är det här ett steg att komma åt grundproblemet med den engelska fotbollens inbyggda pyramidspel.
………………………………………………………
Inga handskak mellan Chelsea och QPR i helgen. Naturligtvis är det kontroversen mellan Anton Ferndinand och John Terry som fått Premier League att agera snabbare än ljudet.
:::
Pep Guardiola slutar som manager i Barcelona. På något sätt ska det bli spännande att se vad som händer med Barcelona nu. Och även vad som händer med Guardiola själv.
:::
PL20-serien får avslutas under nästa vecka.
Be Champions!!