Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vilka engelska toppklubbar passar bäst och sämst för Pep Guardiola?

Peter Hyllman

Det blev alltså officiellt i fredags på en presskonferens att Pep Guardiola lämnar managerposten i Barcelona. Motiven som angavs var främst personliga till naturen, han kände sig sliten och utan energi och inte alls så som han menade att en Barcelonamanager skulle känna sig.

Med all rätt har beskedet lett till att han hyllats för sin managergärning i Barcelona. Helt visst har han också hyllats för beslutet att nu lägga av. Vilka de personliga skälen faktiskt är vet inte jag, själv kan jag möjligen tycka det är i alla fall lite märkligt att såvitt jag märkt ingen har höjt det minsta manageriella ögonbryn åt det faktum att Guardiola hoppar efter den första säsongen under hans tid i Barcelona som varit något utav en faktisk besvikelse.

Man kan fråga sig i vilken utsträckning han också är en motgångsmanager.

Det är en relevant fråga om man betänker att sannolikheten för misslyckande ökar tämligen dramatiskt oavsett vilket alternativ vid sidan av Barcelona han nu väljer, möjligen undantaget Real Madrid. Ser vi till Premier League så är risken för misslyckande väldigt hög samtidigt som det inte för en sekund innebär att pressen på framgång blir mindre.

Annons

Men här och nu hade jag bara tänkt ägna bloggen åt att fundera lite löst kring vilka av de engelska toppklubbarna som helt hypotetiskt skulle passa bäst och sämst ihop med Pep Guardiola.

:::

Arsenal

Arsenal har redan Arsene Wenger kan man ju hävda, men det här är ju ett hypotetiskt resonemang så då får man tänka bort sådana praktikaliteter. Rent fotbollsfilosofiskt är förmodligen Arsenal den engelska toppklubb som står Guardiola närmast. Sättet man vill spela fotboll på, profilen på spelartruppen, och kopplingen mellan ungdomsakademin och a-truppen, allt bör kännas bekant för Guardiola.

Just det faktum att Arsenal så tydligt har förvandlats till något utav ett ideologiskt projekt under de senaste fem-sex åren bör passa Guardiola, som förespråkar en väldigt tydlig fotbollsfilosofi. De fotbollsmässiga resurserna är mindre här än i Barcelona, men ekonomin är trots allt god, och Guardiola skulle representera en förlängning på den policy som Arsenals styrelse nu har drivit under en längre tid.

Annons

Få om någon engelsk toppklubb skulle passa Pep Guardiola bättre än just Arsenal.

:::

Chelsea

Den klubb som Guardiola först och främst ryktats samman med. Roman Abramovich söker efter en ersättare till Andre Villas-Boas och att han skulle låta sig nöja med Roberto Di Matteo är allt annat än självklart.

Abramovich har länge talat sig varm för att han vill se Chelsea spela en typ av fotboll som Barcelona representerat under Guardiolas tid i klubben. Det är svårt att uppnå det på ett tydligare sätt än att plocka Guardiola till klubben, så det om något talar för en sådan lösning.

I Chelsea har emellertid managern en annan och svagare ställning. Guardiola skulle också stå inför en helt annan och större utmaning än vad han gjorde när han tog över Barcelona, med en spelartrupp i rejält behov av förnyelse och en ungdomsakademi som inte är i närheten av La Masias produktivitet och kvalitet.

Annons

Kraven är höga från både ägare och fans, samtidigt som risken för misslyckande är väldigt hög, resurserna och möjligheterna avtagande. Jag ser inte Chelsea och Pep Guardiola som en särskilt god fit.

:::

Liverpool

Pep Guardiola vore så klart en en rekrytering som signalerade status för Liverpool. Till viss del finns det också sådant som talar för att Guardiola och Liverpool vore ett bra par. Guardiolas filosofi att använda unga spelare från den egna akademin skulle uppmuntras, det ligger väl i linje med Liverpools omhuldade moneyball-strategi. Till sin hjälp skulle Guardiola också ha en engelsk akademi av högt snitt, byggd utifrån principer han bör känna igen från Spanien.

Motargumentet är kontinuitet, eller brist på sådan. Liverpool har inlett en form av lagbygge under Kenny Dalglish som inte skulle få sin fortsättning med Guardiola som manager. Vad vi skulle få se är således ett tredje kursskifte på kort tid i Liverpool. Guardiolas idéer kanske låter tilltalande för Liverpool, men ofta kan det på sikt vara mer fruktbart att hålla fast vid en bestämd linje snarare än att ständigt vara på jakt efter ett grönare gräs.

Annons

Pep Guardiola till Liverpool må lova runt men håller i mina ögon tunt.

:::

Man City

De rykten som cirkulerar runt Roberto Mancinis vara eller icke vara på Man Citys managerpost har naturligtvis bidragit till att Guardiolas namn kopplats samman med klubben. Med Man City skulle dock Guardiola få ett uppdrag som skulle ge honom sina fiskar varma.

Dels övertar Guardiola en spelartrupp och en spelfilosofi som inte alls ligger i hans linje, så antingen tvingas han då kompromissa med sig själv alternativt så startar han ett tidsödande ombygge. Dels finns i Man City föga intresse för specifika fotbollsfilosofier annat än resultatets ideologi. Pressen på omedelbar framgång är här bedövande.

Där finns heller inte den självklara kopplingen mellan spelartrupp och ungdomsakademi som fanns i Barcelona och som finns i flertalet övriga engelska toppklubbar. Guardiola skulle med andra ord tvingas att arbeta med helt annorlunda förutsättningar än vad han själv är van vid.

Annons

Jag tvivlar.

:::

Man Utd

Någon måste ju ersätta Ferguson någon gång. Så klart. Huruvida detta är Guardiola är desto mer oklart. Det som Guardiola borde kunna igen i Man Utd är klubbens fokus på yngre och utvecklingsbara spelare, att använda akademin som ett sätt att producera långvarig framgång.

Andra saker vore honom dock mer främmande. Framför allt skulle han nog rätt snabbt drabbas av insikten att där finns ytterst lite tålamod med filosofier som på något sätt skulle överordnas målet att vinna. Klubbkulturen i Man Utd är ytterst resultatpräglad, och har så formats under Fergusons långa tid i klubben.

Pressen på resultat i Man Utd vore också enorm, särskilt sett till klubbens närhistoria. Jag betvivlar att Guardiola är managern som klarar av att hantera det läget.

:::

Tottenham

Tottenham får väl anses som sammanhangets långskott. Ser vi det hela rent fotbollspolitiskt så är det så klart högst osannolikt, Guardiola kommer ha anbud från större och mer prestigefulla klubbar än Tottenham att välja mellan. Det är också en fråga om Tottenham kan erbjuda Guardiola de resurser han skulle kräva för att ta jobbet.

Annons

Det vore samtidigt ett brott mot Tottenhams tradition och klubbidentitet. Det är en klubb som varit som mest framgångsrik när de byggt upp sina lag utifrån primärt brittiska principer. De gånger de försökt med mer kontinentala perspektiv så har det hela slutat olyckligt.

Guardiola till Tottenham är kanske någras dröm, men jag ser det inte som mer än en dröm.

:::

Annars gillade jag så klart det här svaret jag fick på twitter när jag frågade vilka engelska toppklubbar man ansåg att Guardiola skulle passa bäst i, från Andreas Lithander: ”No brainer for me, best club would be Swansea. We could call him ’Pepsea’ and Joe Allen will be as famous as Iniesta.”

………………………………………………………

Dagens matcher: Chelsea vs QPR, samt Tottenham vs Blackburn

Nu eller aldrig för Tottenham som bara måste vinna om de ska hänga på Arsenal i kampen om tredjeplatsen. Sju poäng back med två matcher mindre spelade, sex poäng på dessa två är helt nödvändiga. Blackburn hemma och Bolton borta, två lag i nedflyttningsstriden.

Annons

Det här är förvisso en match som Blackburn också nästan måste vinna.

Hur fokuserade är Chelsea egentligen på ligan? Rent teoretiskt så är ju deras chanser att komma ikapp Arsenal nästan lika stora som Tottenhams, så de borde vara rejält intresserade, kan man tycka. Nu kan de också fokusera enbart på ligan, vilket alltid är en fördel.

Men om de skulle tänka annorlunda, så är det här så klart en jättechans för QPR att ta livsviktiga bonuspoäng i nedflyttningsstriden.

:::

Med ett av modern tids största fotbollsderbyn på gång i England så kan man så klart räkna med att en gammal slagdänga till diskussion kommer upp. Manchester Evening News har hur som helst gjort en undersökning om varifrån de båda klubbarnas supportrar egentligen kommer, och landade i följande:

Stockport är blått och Salford är rött med andra ord, precis som alltid varit den allmänna uppfattningen. Sammanlagt ingick 2,163 Man Utd-fans och 1,175 Man City-fans i webundersökningen.

Annons

:::

Enormt stort för Southampton som alltså är tillbaka i Premier League igen efter att ha krossat Coventry på hemmaplan med 4-0. Alla nerver släppte efter att laget tog en tvåmålsledning redan efter 20 minuter. Firandet fortsätter förmodligen fortfarande.

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-29 12:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS