Men oavsett vad som nu händer i den sista omgången så är det ändå fullt möjligt att ha en uppfattning om hur lagens olika managers egentligen har skött sig den här säsongen. Kanske är det till och med bättre att fundera kring detta nu, innan bitterhet eller okritisk upprymdhet har tagit fästa efter det att den sista omgången är färdigspelad. Möjligen kommer vi på så vis fram till mindre färgade och mer sunda slutsatser.
Början på slutet således. Låt oss gå igenom manager för manager, och se vilka betyg på en tiogradig skala vi landar på.
:::
Arsenal – Arsene Wenger. Såväl förberedelserna inför säsongen som säsongens inledning var rent katastrofala för Arsenal. Robin van Persie såg till att hålla Arsenals hopp vid liv. Nödvärvningar på transferfönstrets sista dag visade sig oväntat lyckade, och Wenger har under senhösten och våren krämat ur varenda droppe ur Arsenals lagbygge. – Betyg 8 av 10.
Aston Villa – Alex McLeish. Välkomstmattan var knappast utrullad för McLeish när han först kom till klubben, och inte har det förändrats under säsongen. Han har drabbats av skador på nyckelspelare, Darren Bent bland dem, men att han med bara omgångar kvar fortfarande hade sitt Aston Villa indraget i nedflyttningsstriden imponerar inte. Överdriven taktisk försiktighet och negativt spel ger honom inga pluspoäng. – Betyg 2 av 10.
Blackburn – Steve Kean. Man undrar om någon annan än Kean har varit så mycket utav en kontrasternas man. Hatad av fansen, till synes orubbligt förtroende hos ägarna. Har inte lyckats kommunicera vare sig taktiska direktiv eller något engagemang till spelarna, med bedrövliga resultat som följd. – Betyg 2 av 10.
Bolton – Owen Coyle. Betraktad som en av engelsk fotbolls framtidsmän på managerposten. Har vunnit viss beundran för att ha fått ”fula” Bolton att spela positiv och konstruktiv fotboll. Det här har varit en tuff säsong med nedflyttning som en ytterst reell risk inför sista omgången. Men oj vilka förutsättningar. Johan Elmander såld. Långtidsskador på Chung-Yong Lee och Stuart Holden. Och så Fabrice Muambas hjärtproblem till råga på allt. – Betyg 5 av 10.
:::
Chelsea – Andre Villas-Boas & Roberto Di Matteo. Förväntningarna på Villas-Boas var enorma; den nye Mourinho. Resultaten inte bara misslyckades med att möta dessa förväntningar, de var katastrofala, med en taktik som inte var anpassad efter spelarmaterialet. Di Matteo gick back to basics, vilket i alla fall i cuperna fått Chelsea att påminna om fornstora dagar. FA-cuptiteln är bärgad och Champions League-finalen är runt hörnet. – Betyg 1 samt 8 av 10.
Everton – David Moyes. Under inledningen av säsongen fanns anledning att undra om Moyes magi på Goodison Park möjligen tagit slut. Han såg därtill trött ut på jobbet. Men laget har lyft (igen) under våren, Everton slutar återigen på övre halvan och ser ut att ha goda chanser att komma före Liverpool i ligan. A job well done. – Betyg 7 av 10.
Fulham – Martin Jol. Fulham har utkämpat en i hög grad anonym säsong så här långt. Men i skymundan så har Jol påbörjat ett väldigt intressant lagprojekt med Fulham. Flera nya spelare har fått laget att klicka och Clint Dempsey att fullständigt explodera. Jol har utvecklat Roy Hodgsons defensiva organisation med ett mer konstruktivt anfallsspel. – Betyg 7 av 10.
Liverpool – Kenny Dalglish. En säsong svår att sätta fingret på. Lyckat cupspel uppblandat med katastrofalt ligaspel. Satsningen inför säsongen var enorm men den har inte gett förväntade resultat på fotbollsplanen. På längre sikt kan det visa sig guld värt, men på kort sikt har det inte fungerat. Framför allt finns taktiska frågetecken kring Liverpools spel, och det är Dalglishs fögderi. – Betyg 3 av 10.
:::
Man City – Roberto Mancini. Mycket förväntades av Man City den här säsongen och till viss del har Mancini också infriat dessa. Stundtals har Man City varit ligans överlägset bästa lag, vid andra tillfällen har återhållsam taktik och tveksam trupphantering stått laget dyrt. Att åka ur i Champions Leagues gruppspel var en klar missräkning. Mancini har imponerat med att få ihop Man City till ett lag, och lyckades få laget att fortsätta jaga mot slutet av säsongen. – Betyg 7 av 10.
Man Utd – Alex Ferguson. Tveksam säsong för Ferguson. Givet skadeproblem och generationsväxling så har det varit enormt imponerande att ha drivit Man City ända in i sista omgången i titelstriden. Tveksamma taktiska beslut har dock lett till viktiga poängtapp i ligan och till väldigt onödiga cuputtåg ur både Champions League och Ligacupen. – Betyg 5 av 10.
Newcastle – Alan Pardew. Absolut ingen Newcastlesupporter hade nog kunnat drömma om en sådan här säsong. Extremt lyckade värvningar har kombinerats med en väldigt gedigen taktisk uppbyggnad av laget. Har fått laget att klicka defensivt utan att begränsa dem offensivt. Chans på Champions League-spel med en omgång kvar av säsongen säger allt. – Betyg 9 av 10.
Norwich – Paul Lambert. De var ju mer eller mindre dödsdömda från start, efter att på bara ett drygt år gått från League One till Premier League. En spelartrupp utan någon som helst väsentlig Premier League-erfarenhet, Norwich har överraskat och övertygat gång på gång under den här säsongen av Premier League, aldrig i farozonen för nedflyttning. – Betyg 10 av 10.
:::
QPR – Neil Warnock & Mark Hughes. Det vore ju fel att säga att Warnock överpresterade på jobbet, men han höll hur som helst nykomlingen QPR ovanför nedflyttningsstrecket, och hade att brottas med struliga ägare I början av säsongen. Mark Hughes kom in med hög svansföring, men har fundamentalt misslyckats med att göra något bättre än vad Warnock mäktade med. – Betyg 6 samt 4 av 10.
Stoke – Tony Pulis. Likt Fulham så har Stoke fört en relativt anonym tillvaro I Premier League den här säsongen. Man är fortsatt ett stabilt mittenlag och möjligen undrar man ju om det möjligen finns några fler steg att ta för Stoke och Pulis. I Europa League hade dock Stoke vissa framgångar under sina första trevande steg i det europeiska cupspelet. – Betyg 6 av 10.
Sunderland – Steve Bruce & Martin O’Neill. Bruce fick 13 matcher på sig den här säsongen, inför vilken han gjorde kraftiga förändringar I spelartruppen med många värvningar, och lyckades bara vinna två av dem. O’Neill kom in som ett yrväder och återställde mycket av ett stukat självförtroende hos Sunderlands spelare, hittade en ny talang i James McClean, och lyfte omedelbart laget i tabellen. – Betyg 2 samt 8 av 10.
Swansea – Brendan Rodgers. En managerprestation som i mångt och mycket påminner om Paul Lamberts i Norwich. Flera intelligenta värvningar, av bland andra Danny Graham och Gylfi Sigurdsson, samt en konstruktiv taktik som fått Joe Allen och Leon Britton att ligga långt fram i statistiken över Europas bästa passningsspelare. Få trodde Swansea skulle kunna hålla sig kvar i Premier League, de passerar nedflyttningsstrecket med luft ned till ribban. – Betyg 9 av 10.
:::
Tottenham – Harry Redknapp. En magisk höstsäsong och tidig vårsäsong för Tottenham. Champions League-platsen såg säkrad ut och man talade till och med om Spurs som titelkandidater. Sedan hände något. Tveksam förmåga till rotation är en tung faktor, men Redknapp har också ställt till det för sig själv med rättegången samt spekulationerna om förbundskaptensposten. Det utmärkta tabelläget har kastats bort under våren. – Betyg 5 av 10.
West Brom – Roy Hodgson. Det är något speciellt ändå med Roy Hodgson och små eller medelstora klubbar i Premier League, han lyckas alltid få ut maximalt av dem. Hans taktiska sinnelag passar helt enkelt just den situationen alldeles utmärkt. Med en begränsad budget och en i stort sett lika begränsad spelartrupp slutar West Brom förmodligen ändå på övre halvan. Ingen dålig bonus att bli anställd som Englands förbundskapten heller. – Betyg 8 av 10.
Wigan – Roberto Martinez. Wigans säsongsavslutning har varit av det klart mer imponerande slaget, med några extremt meriterande segrar, som säkrat nytt Premier League-kontrakt och räddat ett läge som under långa stunder av säsongen har sett helt hopplöst ut. Det imponerar. Samtidigt infinner sig den något snikna frågan, hur kom det sig att det tog tre fjärdedelar av säsongen att få till allt detta positiva? – Betyg 7 av 10.
Wolves – Mick McCarthy & Terry Connor. McCarthy fick sparken i februari, efter en hemsk derbyförlust mot West Brom, och Wolves under strecket på målskillnad. Kritiken man kan rikta mot McCarthy var att detta ju inte var det minsta bättre än vad vi sett under tidigare säsonger. Connor har däremot misslyckats fullständigt, Wolves blev klara för nedflyttning med flera omgångar kvar av säsongen. Till Connors försvar ska ändå sägas att han gjort sitt bästa i ett jobb han knappast bad om att få. – Betyg 3 samt 2 av 10.
:::
I skrivande stund rapporteras det att Ståle Solbakken har tillsatts som Wolves nye manager från och med nästa säsong. Passar nog bra. Solbakken har ju varit tekniskt död i sju minuter en gång, och Wolves har ju ärligt talat sett ut att vara rätt döda i minst sju ligamatcher den här säsongen.
Och det går även rätt ihärdiga rykten om att ett uttalande från Liverpool är att vänta efter söndagens avslutande ligamatch som gäller managerposten i klubben, och att röksignalerna månne ska tydas som att Kenny Dalglish timme är slagen.
…………………………………………………
Kvällens match: Stevenage vs Sheffield United
Första matchen i League Ones playoff mellan Stevenage som med nöd och näppe tog sig till playoff, och Sheffield United som sumpade en automatisk uppflyttning i de sista omgångarna. Mot just Stevenage av alla lag. Vilket tillät värsta rivalerna Sheffield Wednesday att smita förbi dem. Ett dåligt omen eller hämnden är ljuv?
Sheffield United har rätt stora anfallsproblem i och med att Ched Evans alltså dömts till fängelse för våldtäkt, samtidigt som James Beattie drog på sig ett rött kort mot Exeter och därmed missar playoff-spelet i sin helhet. Det är alltså en tuff situation de försatt sig i, trots favoritskapet.
:::
Venkys säger sig ha inga som helst planer på att sälja Blackburn Rovers. Och Steve Kean har ju under säsongen bemästrat till närmast en konstform att låtsas som ingenting.
”Nobody is to be blamed” säger Venkatesh Rao, en av Venkys direktörer, något ironiskt och självbedrägligt. Ingen ska få skulden alltså, utom möjligen då den tillförordnade VD:n Paul Hunt, vars brev till Venkys i december med svidande kritik både mot Venkys och Steve Kean, nyligen läckt ut, och som alldeles nyss fått sparken.
På grund av kostnadsskäl naturligtvis, inte på grund av brevet!
:::
Skitkul rubrik i Daily Mail: “Fergie vs Olympics”. Alex Ferguson no like this Olympic football thing, man!
Be Champions!!