Ligasäsongen är till sist över, även om jag inte tror att alltför många egentligen ännu har hunnit smälta vad som egentligen hände igår kväll. Bakfyllan, om så av glädje eller sorg, lär ligga tung över Manchester i flera dagar framöver.
Tiden har kommit för det återkommande arbetet med att utvärdera och summera säsongen som gått. Det kommer jag att ägna stora delar av den här veckan åt. Senare under veckan kommer tämligen traditionsenliga bloggar som min utvärdering av säsongens bästa och sämsta värvningar, samt en hederlig ”säsongens…”-summering.
Men idag kommer det att handla om säsongens lag, eller startelva om man nu så vill. Ett rätt vanligt grepp så här mot slutet av en säsong. Jag gjorde något liknande förra säsongen, men då pratade jag snarare om Premier Leagues bästa spelare i allmänhet. Och det är ju inte riktigt samma sak.
Jag utgår min vana trogen från en rätt klassisk 4-4-2-uppställning av inget annat skäl än att jag tycker att en engelsk generell elva ska utgå från en sådan modell. Det betyder så klart också att jag kommer att värdera varje spelare enbart utifrån den position han normalt spelar på. Med andra ord, inga försök att knyckla in fyrkantiga spelare på runda positioner.
:::
Målvakt – Joe Hart, Man City. En ständig närvaro i Man Citys mål som utstrålar lugn och trygghet i ett väldigt stabilt försvar. Har svarat för några helt matchavgörande insatser för Man City den här säsongen.
Vänsterback – Leighton Baines, Everton. Det är svårt att titta förbi Baines på den här positionen, han levererar ständigt på Evertons vänsterback. Defensivt stabil samtidigt som han med offensiva räder, bra inlägg och dödliga frisparkar också erbjuder ett offensivt hot.
Mittback – Fabricio Coloccini, Newcastle. Klippan och kaptenen bakom Newcastles fantastiska säsong, har under säsongen lyckats stabilisera det som så länge sett ostabiliserbart ut. Det vill säga Newcastles försvar. Så nära att få kröna det med Champions League-fotboll på St James’ Park.
Mittback – Vincent Kompany. Om någon spelare i Man Citys imponerande lagbygge ska pekas ut som den mest betydelsefulla så går det i en sådan diskussion inte att bortse från den belgiske backklippan. Han organiserar sitt försvar och driver på laget som helhet.
Högerback – Bacary Sagna, Arsenal. Högerbacken är ingen paradposition inom engelsk fotboll. Sagna utmärker sig dock genom att ständigt vara ordinarie och i princip aldrig göra en dålig match. Under en tuff period av säsongen för Arsenal klev han också fram med några avgörande prestationer.
Vänsterytter – David Silva, Man City. Det lilla spelgeniet bakom Roberto Mancinis offensiva taktik. Mattades av något under säsongens sista tredjedel men fortfarande otroligt nyttig. Positionsmässigt svårdefinierad då han gillar att röra sig mellan traditionella linjer och positioner.
Centralmittfältare – Scott Parker, Tottenham. Den skicklige vattenbäraren på Tottenhams mittfält, som under stora delar av säsongen såg ut att inte bara ta Tottenham till Champions League, utan också blanda sig i titelstriden. Detta hade varit en omöjlighet utan Scott Parker.
Centralmittfältare – Yaya Touré, Man City. När gången börjar bli tuff, så börjar Yaya Touré gå. Otroligt värdefull pjäs på Man Citys mittfält, den balanserande och kreativa länken mellan försvar och anfall. Dyker alltid upp med avgörande insatser i helt rätt ögonblick.
Högerytter – Antonio Valencia, Man Utd. Det Valencia gör på planen gör han helt utan krusiduller, men ändå är det så väldigt effektivt. Ett ständigt offensivt hot på Man Utds högerkant, och en otroligt värdefull bolleverantör till lagets samtliga mer utpräglade målskyttar.
Anfallare – Clint Dempsey, Fulham. Har gjort en alldeles strålande säsong i Fulham med 17 mål under säsongen, ett utmärkt facit för att tillhöra ett lag i mitten av tabellen. Det är absolut ingen tillfällighet att rykten om större klubbar har börjat förfölja amerikanen.
Anfallare – Robin van Persie, Arsenal. En tekniskt extremt talangfull avslutare har van Persie alltid varit, dock med en tendens att försvinna i de riktigt stora matcherna. Den här säsongen har han däremot eliminerat sina egna begränsningar, sin egen skadebenägenhet, och varit en stor ledare för sitt lag.
:::
Subs:
Tim Krul, Newcastle
Laurent Koscielny, Arsenal
Jonny Evans, Man Utd
Yohan Cabaye, Newcastle
Ramires, Chelsea
Wayne Roooney, Man Utd
Papiss Cissé, Newcastle
:::
Jag kan så klart inte tänka mig att någon skulle ha några synpunkter på den här startelvan med avbytare.
Ni kan så klart också diskutera vem ni anser ska vara manager för det här laget. Själv har jag ju redan kommit fram till att jag tycker Paul Lambert är den som gjort det allra bästa jobbet den här säsongen. Det är naturligtvis en fråga om vad man anser vara svårast, eller bäst gjort givet förutsättningarna. Att hålla Norwich kvar i Premier League, med bred marginal till godo, anser jag vara det svåraste.
…………………………………………………
Kvällens match: Sheffield United vs Stevenage
Nejnej, den engelska fotbollen tar inte slut med Premier League. Hela den här veckan är en underbar playoff-vecka, där de andra matcherna i League Ones och League Twos playoff-semifinaler äger rum. Det börjar ikväll på Bramall Lane, där Sheffield United hoppas kunna bryta dödläget efter första matchens 0-0-resultat.
Därefter vankas finalspel först den här kommande helgen, i The Championship, och därefter nästkommande helg för League One och Two.
:::
Under dagarna här kommer jag så klart som utlovat försöka summera säsongen också lite mer lagspecifikt. Med andra ord, hur kom det sig att Man City vann, att Man Utd inte vann, att Arsenal grejade Champions League, och så vidare.
Det blir helt enkelt en del bloggat här framöver.
:::
För övrigt. De som under dagarna har yttrat sig i kommentarsfältet om att det skulle vara så lätt att vara Man Utd-supporter kan, med all respekt, för att använda en gammal skånsk kursares favorituttryck under viss påverkan av spirituella drycker, ”sua den”. Däremot går mina tankar även särskilt till alla de som håller på Bolton. Grymt, riktigt grymt.
Be Champions!!