Men förmodligen är relegering från Premier League en mild västanfläkt jämfört med relegering från Football League som helhet. Fakta och statistik talar för sig självt i det avseendet. The Conference har endast en plats tillgänglig för automatisk uppflyttning, och ännu en finns tillgänglig via playoff. Två platser med andra ord i en division vars kvalitet är väldigt lik League Two.
Lägg till den utmaningen diverse miljonärer som tar över olika klubbar i The Conference med sina omedelbara sikten på The Football League. De två senaste säsongernas vinnare av The Conference, Crawley Town samt Fleetwood Town, har båda varit exempel på sådana klubbar. De klubbar som flyttas ned från The Football League tappar emellertid på samma gång sina solidaritetspengar från Premier League, TV-pengarna från The Football League samt pengar för ungdomsutveckling. Det vill säga en stor del av klubbarnas hela omsättning på ett bräde.
Hur svårt det är i praktiken för just nedflyttade lag att hävda sig i The Conference illustreras av hur det gick för dessa lag förra säsongen. Stockport slutade på 16:e plats och Lincoln på 17:e, mindre än tio poäng från nedflyttningsstrecket och mer än 50 poäng från tabelltoppen. Bara fyra klubbar sedan 2003/04 har lyckats ta klivet tillbaka till The Football League. Samtidigt har två nedflyttade klubbar helt och hållet upphört att existera.
Det är med andra ord en svettig säsong och nära framtid för Hereford och Macclesfield som flyttades ned från League Two förra säsongen. Just dessa båda lag möttes också i säsongspremiären i fredags kväll, en match som Hereford vann med 2-1 på hemmaplan. Under helgen slutfördes också den första omgången av The Conference.
Huruvida detta är till hjälp att förutspå hur The Conference kommer att se ut vid slutet av säsongen återstår att se.
:::
Huvudkandidaterna
Kampen om uppflyttning är stenhård. Det är förmodligen lättare att räkna antalet klubbar i divisionen som inte är före detta Football League-klubbar än de som är det, vilket gör det till en ytterst vansklig uppgift att upprepa vad Crawley Town och Fleetwood Town gjort de två senaste säsongerna. Men där finns ändå några favoriter.
Under många år skrev Luton Town historia som den lilla klubben som kämpade mot större motståndare, något som kulminerade i vinsten av Ligacupen 1988, framfarten i gamla Division One och därefter Division Two, fram till vinsten av The Football League Trophy 2009. Men i och med en rejäl nedgång, tunga poängavdrag och ännu tyngre nedflyttningar ända ned till The Conference så tvingades Luton istället spela med både press och förväntningar på sig.
Under tre säsonger har detta varit en tung börda för Luton. De har setts som The Conferences klassiska storklubb, vilket gör att alla andra klubbar har gjort sitt bästa för att ta ned dem på jorden. När de förra säsongen för tredje säsongen i rad förlorade i playoff, den här gången mot York på Wembley, så bemöttes de inte med sympati utan snarare med skadeglädje.
Luton fortsätter dock sin satsning. För första gången sedan laget flyttades ned till The Conference så har de nu anställt en manager med erfarenhet av att ta sig upp till League Two, Paul Buckle. Han kom till klubben i april och hade en omedelbar positiv effekt på laget som haltat under företrädaren Gary Brabin. Den här säsongen ser de också ut att slippa det hinder som miljonärsatsningar som Crawley och Fleetwood Town utgör.
Känslan är alltså att det här ska vara Lutons säsong. De har resurserna, de har en erfaren manager, och de har förstärkt viktiga delar av lagets ryggrad och anfall. Ronnie Henry, Garry Richards och Danny Spiller är viktiga värvningar och ett anfall bestående av Jon Shaw, Scott Rendell, Stuart Fleetwood och Andre Gray är troligtvis det bästa i divisionen.
Den kanske främsta konkurrenten till Luton är Wrexham som var så väldigt nära förra säsongen. Laget spelade ihop smått otroliga 98 poäng, utan att för den sakens skull lyckas nå hela vägen till uppflyttning till League Two. De hade oturen att åstadkomma detta samma säsong som Fleetwood Town fanns i ligan, och i playoff så åkte man ut mot just Luton. Klubben har inte satsat lika medvetet inför den här säsongen som inför den förra, men å andra sidan finns där nu erfarenhet att lägga till en väldigt god laganda.
En riktigt tuff motståndare i kampen om ligavinsten och den automatiska uppflyttningsplatsen är också Mansfield. Det fanns stunder under förra säsongen när de var mer eller mindre oslagbara, de förlorade exempelvis endast tre av sina sista 24 ligamatcher, och de har under sommaren förstärkt laget med spelare som Jake Speight, Nick Wright, Godfrey Poku och George Pilkington. De är något utav en udda fågel i divisionen men de har kapacitet att bli ett riktigt hot mot såväl Lutons som Wrexhams förhoppningar.
:::
Playoff-träsket
Cambridge United slutade nia förra säsongen under den nye managern och tidigare ungdomstränaren Jez George. Laget började bra men hade en svacka runt nyåret som stod dem rätt dyrt, till stor del på grund av en alltför tunn spelartrupp. Cambridge har förstärkt med ett antal spelare inför den här säsongen, bland dem Robbie Willmott från Luton och Scott Garner från Grimsby, och bör därför stå bättre rustade. Laget är mycket ungt, varenda spelare är 25 år eller yngre. Men trots ungdomen så finns där ändå mycket rutin från spel i The Conference, och det är just den kombinationen som gör att jag tror på Cambridge som ett av den här säsongens playoff-lag.
Ett annat lag som är aktuella för playoff är Kidderminster som de två senaste säsongerna har missat playoff med minsta möjliga marginal. Steve Burr, klubbens manager, har visat sig duktig på att hantera en liten budget, och nu bör det kanske hela vägen till playoff. Detsamma kanske kan sägas om Stockport County som nu har haft en säsong på sig i The Conference, efter nedflyttningen från League Two, att stadga sig. Deras sju sista matcher förra säsongen innebar fem vinster och endast fem insläppta mål. Det visar att det finns potential i Jim Gannons lagbygge.
Något nytt Crawley Town eller Fleetwood är de inte, men Forest Green har ändå gjort en rejäl finansiell satsning med sikte på The Football League. Laget har en kompetent manager i Dave Hockaday och en av divisionens bästa anfallare i 23 år gamle Reese Styche, som missade stora delar av förra säsongen på grund av skada. Jag tror inte Forest Green riktigt har uthålligheten att kriga om ligavinsten, men väl om en playoff-plats.
:::
Nedflyttningsstriden
Frågan om nedflyttning är i The Conference först och främst en fråga om vilka managers som är bäst på att få ut mest prestation ur små resurser, eller kanske snarare vilka som lyckas sämst med det. Hela fyra klubbar befinner sig vid säsongens slut under nedflyttningsstrecket i den här divisionen, vilket gör det hela än mer ångestladdat för de inblandade klubbarna.
En klubb som vanligtvis tippas för nedflyttning från The Conference är Telford United, och laget är också oroväckande tunt offensivt sett, men Andy Sinton, lagets manager, är samtidigt såväl erfaren som van att arbeta med en begränsad budget. Detsamma kan sägas om lag som Braintree och Dartford, men både de och Telford kommer ändå behöva prestera för att hålla sig borta från nedflyttningsplatserna.
Av nykomlingarna är det främst Woking som har mest och bäst potential att hålla sig utanför nedflyttningsstriden. Dartford har jag redan nämnt som liggandes i farozonen, men även Nuneaton och Hyde har en del att oroa sig för. Det var nio år sedan Nuneaton Town spelade i The Conference och laget saknar både erfarenhet och professionella resurser för den här nivån. De har dock fördelen av en kunnig och stabil manager i Micky Moore.
Stabilitet är emellertid en bristvara i Hyde FC, som vann The Conference North förra säsongen. Men under de två månader som följt på den ligatriumfen så har klubben bytt ut hela sin klubbledning, sin styrelseordförande och klubbens VD, och byggt upp helt nya ungdoms- och reservlag. Managerparet som guidade Hyde till uppflyttning, Gary Lowe och Martyn Booty, har lämnat klubben och blivit ersatta av unga och relativt oerfarna efterträdare. Det blir en tuff säsong för nykomlingarna.
:::
Kuriosa
The Conference är Englands femtedivision, och hade förra säsongen ett publiksnitt på drygt 2,000 åskådare. Luton Town var klubben med det högsta publiksnittet, en bit över 6,000 åskådare per match. Rent publikmässigt kan The Conference alltså sägas vara någorlunda i paritet med Allsvenskan.
:::
Be Champions!!