Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har en manager någon som helst nytta av en examen?

Peter Hyllman

Arsenal hade bolagsstämma igår och det blev till, vid sidan av ett forum för många fans att yttra sin missnöjdhet med sakernas tillstånd, rätt mycket utav en på sitt sätt tämligen deprimerande övning i att diskutera en fotbollsklubbs nutid och framtid i termer utav ekonomi och lönsamhet. Vad som gör fotbollsklubbar till något större och bättre än ett vanligt företag var stundtals svårt att utröna.

Genomgående var så klart att Arsenals ägare, styrelse och klubbledning i hög utsträckning gratulerade sig själva till att så väldigt klokt bedriva klubbens verksamhet med ett långsiktigt och affärsmässigt perspektiv, och därmed på flera sätt duckandes mer problematiska frågor om den relativa brist på sportslig framgång som klubben visar upp jämfört med några av klubbens direkta rivaler.

I sammanhanget påminns man om att Arsene Wenger, Arsenals manager, faktiskt har motsvarande ungefär en magisterexamen i nationalekonomi, och det ligger nära till hands att se detta som bakgrund både till Wengers egna varmt hållna principer om spelarvärde och lönesättning, och till den allmänna samsyn Wenger med allra minst sin passivitet i frågan uttrycker med Arsenals klubbstyrelses prioritet av lönsamhet före framgång.

Annons

Att vara utbildad i ekonomisk teori, som allmänt sett endast har en väldigt övergripande koppling till de strategiska beslut som fattas på organisationsnivå, är inte en garanti för framgångsrikt chefskap. Och trots allt är det fotboll som är en managers huvudområde, och fotboll är en i alla avseenden praktisk form av sysselsättning. Därmed väcks frågan, har en akademisk examen egentligen någon nytta för en fotbollsmanager?

:::

Exemplen är mångtaliga inom engelsk fotboll på motsatsen. Det kanske mest framträdande exemplet är Harry Redknapp, som tvivelsutan har haft en väldigt framgångsrik managerkarriär i England. Inte minst har han ett tämligen högt renommé i media. Samtidigt är Redknapp allt annat än utbildad, han har uttryckt ett minst sagt måttligt intresse för taktisk teori och har väl skämtsamt hävdat att han inte ens klarar av att fylla i en laguppställning.

Annons

Alan Curbishley är en annan i stora drag framgångsrik engelsk manager med begränsad formell utbildning. Inte heller han har uttryckt något egentligt intresse för fotbollens mer teoretiska sida. Det karaktärsdrag med vilket han ändå oftast beskrivs är hans människokännedom och därmed hans förmåga att hantera människor av olika slag.

Vilka skulle då nackdelarna med en examen kunna vara för en manager? Vi kan säga att det finns få branscher i världen som är så kortsiktigt resultatorienterade som den moderna fotbollen. Den typen av sammanhang tenderar att premiera beslutskraft och handlingskraft före ett mer reflektivt förhållningssätt. Det finns inte nödvändigtvis någon motsättning mellan ett teoretiskt förhållningssätt och handlingskraft, men att se flera alternativ och dess olika sidor kan skapa en illusion av ökad komplexitet som kan leda till en form utav handlingsförlamning.

Annons

:::

För alla de som, utan högre utbildning, har lyckats som managers kan man dock fundera på hur många som har misslyckats i det tysta. De som helt enkelt längs vägen inte räckt till för att de saknade de nödvändiga verktygen att på ett effektivt sätt göra sitt jobb.

Att en ny och mer intellektuellt orienterad managerprofil har växt fram under det senaste årtiondet är tydligt, det syns på inflödet av utländska managers och det syns i den nya och mer ungdomliga generation av brittiska managers som nu börjar växa fram. I takt med fotbollens utveckling har det börjat ställas allt högre krav också på managerns teoretiska och analytiska färdigheter. Fotboll låter sig inte längre reduceras till magkänsla.

För där finns så klart också fördelar med en examen för en manager. Att genomgå vetenskaplig utbildning ger en ökad förmåga att samla in och framför allt värdera information, vilket ökar såväl självständigheten som kvaliteten i beslutsfattandet. Det ger en förmåga att se samband, att analysera problem och formulera konstruktiva lösningar.

Annons

Ett intellektuellt synsätt på managerns roll och uppgift är förhållandevis nytt i England. Engelsk fotboll har snarare präglats utav en form av anti-intellektualism där det snarare funnits en benägenhet att se ner på alltför intellektuella angreppssätt. De managers som snarare hyllas har istället varit vad som kan beskrivas som ”handlingens män”, ett begrepp som inte bara sätter göra i motsatsförhållande till att tänka men som också går så långt som att betrakta tänkande som en omanlig egenskap.

Arsene Wenger var den förste som på allvar utmanade den här föreställningen inom engelsk fotboll. Vägen därifrån är emellertid lång. Mest oroande är nog i vilken utsträckning den engelska fotbollens anti-intellektualism har spritt sig bland coacherna inom den engelska ungdomsfotbollen, och därmed skapat generationer av fotbollsspelare som helt enkelt inte tänker fotboll i samma mening som spanska, tyska och italienska fotbollsspelare gör det.

Annons

Att länder som Holland, Spanien och Tyskland har sprungit mil förbi England på nationell nivå i termer av teknisk och taktisk utveckling beror främst på att de i tidigare och i större utsträckning har anammat ett mer intellektuellt förhållningssätt till fotbollen. England har på senare år börjat uppmärksamma detta, och det nya St George’s Park syftar just till att adressera denna problembild, inte genom att utbilda spelare men väl genom att utbilda coacher och genom att fungera som ett nationellt kunskapscentrum.

:::

Mitt svar på bloggens fråga blir både ja och nej. Den moderna managerrollen ställer krav på ett helt annat teoretiskt förhållningssätt till fotbollen än tidigare, men för det krävs inte nödvändigtvis en examen. Vad det i grund och botten handlar om är snarare en nyfikenhet och en öppenhet, vilket är personliga egenskaper snarare än formella meriter. Den gamla tidens schamaner, som värderar analys lågt och som snarare väljer att förlita sig enbart på magkänsla, kommer däremot få allt svårare att hävda sig inom den moderna fotbollen. Att de levt kvar så länge inom engelsk fotboll vittnar om dess tämligen säregna kultur.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-10-26 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS