Alla matcher i Premier League är lika mycket värda. Men vissa matcher är mer likvärdiga än andra. En sådan match utav närmast Orwellsk natur spelas ikväll på Villa Park mellan Aston Villa och Newcastle, två av den här Premier League-säsongens mest uppenbart krisande klubbar.
För Aston Villa är det slutpunkten på vad som varit en för klubben viktig men i slutänden katastrofal vecka. Ligasäsongen har hittills hackat betänkligt, men det fanns ändå optimism i klubben tack vare en semifinal i Ligacupen och hoppet om ett Wembleyframträdande. Det hoppet dog mot Bradford i tisdags. I fredags åkte man ur FA-cupen mot Millwall. Och matchen ikväll betyder mycket för lagets möjligheter att hålla sig kvar i Premier League.
Newcastle å andra sidan har inte spelat på snart tio dagar. Skälet är så klart att några inhemska cuper är de över huvud taget inte ens med i längre. Ligaspelet har gått lika trögt det. Den säsong som inleddes med förhoppningar om fortsatt spel i de europeiska cuperna har förbytts till en alltmer förlamande ångest om att det som hände 2009 absolut inte får hända igen 2013.
Två katastrofala klubbsäsonger så här långt med andra ord. Möjligheten ikväll för båda klubbarna är att genom en vinst mot den andra klubben öka chansen att till sist göra något rätt med den här säsongen.
:::
Independents Sam Wallace drev nyligen en intressant linje. Nämligen att Aston Villas medvetna satsning på unga talanger och egna produkter i sig är ett gott initiativ, även om nu resultatet faktiskt blivit som det är, nämligen att Aston Villa faktiskt rent reellt hotas av nedflyttning. Han jämför då med andra klubbar som mer systematiskt köper in spelare för att klara av sina målsättningar under en säsong.
Alan Hansen yttrade 1995 det berömda påståendet att ”you can’t win anything with kids” angående vad som då betraktades som ett alltför ungt Man Utd-lag, ironiskt nog efter en match mot just Aston Villa. Det var ett felaktigt påstående, både sett till vad som därefter hände, men också sett till inte minst då Man Utds egen historia med Busby Babes, som på sin tid möttes av samma skepsis som Aston Villa idag. En skepsis som förbyttes i förundran.
Att göra narr av Alan Hansen för sitt uttalande är dock att göra det alltför lätt för sig. För hur fel hade han egentligen? Att Man Utd till sist ändå vann med ett så ungt lag beror på att det i laget ändå fanns en kärna av äldre och rutinerade spelare som kunde lotsa in dessa talanger, och tillhandahålla en form utav konstruktiv trygghet. Spelare som Peter Schmeichel, Steve Bruce, Denis Irwin och Eric Cantona var ovärderliga i den processen.
På samma sätt har analysen hittills den här säsongen, också från min sida för övrigt, varit att Aston Villas problem beror på att de spelar med alltför många unga spelare. Men kanske är det alltså fel tänkt. Är inte problemet snarare att de äldre spelarna i klubben, som är tänkt att stödja de yngre och lotsa in dem i laget och spelet, kort och gott inte har skött sin uppgift på ett tillfredsställande sätt?
:::
Charles N’Zogbia och Stephen Ireland är två spelare med stor potential som dock inte har kommit till sin rätt över huvud taget. Gabriel Agbonlahors målproduktion är för närvarande oroväckande låg. Darren Bent, Alan Hutton och Stephen Warnock har av olika skäl befunnit sig i onåd. Aston Villa har därtill haft otur med skador och sjukdomar, inte minst då vad gäller Richard Dunne och Stiliyan Petrov.
En fråga som naturligtvis måste ställas är vilken roll som Paul Lambert själv har i den här uppkomna situationen. Naturligtvis måste en manager ha en idé om hur han vill forma laget och starkt driva denna idé, men lite vid sidan av det normala framstår det ändå att på så relativt kort tid lyckas alienera så många av klubbens mer tongivande spelare.
Det som gör Aston Villas satsning på unga spelare särskilt intressant är att det inte är en framtvingad satsning. Det är en populär uppfattning att Aston Villas ägare Randy Lerner helt enkelt har slutat investera i klubben. Detta bortser dock från att bara den senaste sommaren så spenderade Aston Villa drygt £20m på att värva tio spelare.
Aston Villas beslut att satsa på unga spelare från deras akademi såsom Barry Bannan, Ciaran Clark, Nathan Baker, Chris Herd och Andreas Weimann är alltså ett medvetet val, snarare än en brist på alternativ som det kan ha framställts som. En sak är möjlig att säga om detta, att även om Aston Villa åker ur Premier League i år så är det här ändå en satsning som på sitt sätt har berikat den här säsongen.
Ikväll hemma på Villa Park mot Newcastle är det dock nödvändigt också för Aston Villas äldre spelare att verkligen ta sitt ansvar.
:::
Parlez vous francais?
Moussa Sissoko, Newcastle (++++), £2,5m. En mycket stark värvning av Newcastle utav en av de mer välrenommerade mittfältarna i den franska ligan, som flera andra engelska klubbar varit och sniffat på tidigare. Lite fundersam blir man möjligen till behovet, med såväl Cheick Tioté som Vurnon Anita på den positionen i spelartruppen.
Yoan Gouffran, Newcastle (++), £1,5m. Visst kanske Newcastle behöver se om sitt anfallshus efter att ha sålt bort Demba Ba, men jag kommer ändå inte ifrån känslan att med Gouffran så får Newcastle inte någon specialistspelare, utan bara lite av same old av den typ av spelare som redan finns i visst överflöd i spelartruppen.
Massaido Haidara, Newcastle (++), £3m. Newcastles andra ytterbacksköp under januari. Värvningen av högerbacken Mathieu Debucy förstod jag, då Newcastle behövde förstärka den kanten. Men på vänsterbacken finns redan Davide Santon som rimligtvis kommer fortsätta vara förstaval.
Mapou Yanga-Mbiwa, Newcastle (++++), £6,7m. En tunn och skadedrabbad uppsättning av mittbackar i klubben skapade ett behov av förstärkningar där, allra helst som Fabricio Coloccini hellre verkar vilja sitta hemma i Argentina och lukta på blommorna. Yanga-Mbiwa har visat i en fysiskt tuff fransk liga att han har vad som krävs.
Vegard Forren, Southampton (+++), £4,2m. Framgångsrik mittback i Norge som ryktades vara på gång till Liverpool innan Southampton till sist nöp honom. En lagdel som Southampton onekligen behöver förstärka. Frågan är vilken roll Forren får under Southamptons nye manager, som troligtvis hade föga att göra med köpet av honom.
Lewis Holtby, Tottenham (+++++), £1,5m. En kanonvärvning av Tottenham. En kreativ spelartyp på en position där spelartruppen inte är som vare sig bredast eller spetsigast. Kan möjligen också vara en god värvning i det avseendet att det avhåller Villas-Boas från att försöka flytta in Gareth Bale alltför centralt. I viss mån också något utav en prestigevärvning för Tottenham, som visar att klubbens attraktionskraft numer är hög.
:::
Kvällens matcher: Aston Villa vs Newcastle, QPR vs Man City, Stoke vs Wigan, samt Sunderland vs Swansea.
QPR var så dåliga i helgen att de möjligen kunde ha misstagits för ett postmodernt konstprojekt. Frågan är om de mentalt och medvetet har beslutat sig för att satsa allt krut på återstoden av ligaspelet. Den frågan lär ställas på sin spets ikväll hemma mot ligans kanske bästa och mest formstarka lag.
:::
Be Champions!!