Det där kan man ju normalt sett strunta i. Men det blir ju lite lustigt just idag med tanke på att det är på dagen 125 år sedan en av fotbollshistoriens mest betydelsefulla insatser. Ett brev formulerades som skulle ligga till grund för The Football League.
Det var William McGregor, direktör i Aston Villa, som den 2 mars 1888 skickade ett brev till fem klubbar: Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Preston North End, West Bromwich Albion samt Aston Villa självt. Det var startskottet på den allra första och den därmed mest långlivade organiserade fotbollsligan.
Dessa fem klubbar, tillsammans med sju andra klubbar som sågs som lämpliga, Wolverhampton Wanderers, Accrington Stanley, Burnley, Notts County, Stoke, Derby County och Everton, gick samman och bildade den från början tolv lag starka The Football League.
Konceptet spreds som en löpeld, geografiskt såväl som till andra idrotter. Det som idag alltså är ett världsfenomen och som vi tar närmast för givet, det vill säga fotbollens ligaspel, är alltså en engelsk innovation. Alla andra ligor är sprungna ur denna fundamentalt engelska idé.
Något som kanske kan vara värt att komma ihåg.
Vad som ligger bakom det här plastepitetet, utöver det lätt insedda och i osäkerhet grundade behovet att hävda sin egen åsikts förträfflighet genom att nedvärdera något helt annat, är förmodligen synen på Premier League som alltför präglat av ekonomiska intressen. Kanske som ett kommersiellt jippo.
Ingen liga kommer förvisso någonsin att ha ett värde på marknaden som i grund och botten inte motsvaras av kvaliteten på dess fotboll. Men oavsett detta så blir kontrasten till ekonomi komisk. För allt ligaspel utgår i grunden från klubbarnas ekonomiska intressen.
Syftet med bildandet av The Football League, fröet till William McGregors idé, var nämligen att säkerställa de engelska fotbollsklubbarnas intäkter. Innan det organiserade ligaspelet så spelades cuper av olika format, där matcherna spelades oregelbundet, alltför ofta ställdes in eller ledde till att alltför bra lag fick möta alltför svaga.
Genom att bilda en liga, med hemma- och bortamatcher, så kunde engelska klubbar garanteras stadiga intäkter genom att ett visst antal matcher per säsong, därtill mot kvalificerat motstånd, var garanterade. Samma ekonomiska logik ligger bakom varenda liga i varenda idrott.
Samma logik, viljan att garantera en stadig och växande ström av intäkter, har legat bakom alla ligabaserade reformer sedan dess. Utbrytningen av Premier League från The Football League i syfte att bättre kunna förhandla om ökade intäkter från TV-rättigheter. Bildandet och expansionen av Champions League för att i större utsträckning kunna sälja matcher mellan Europas allra största klubbar. Und so weiter.
Fotbollsklubbar är organisationer och som alla organisationer så värnar de om sin ekonomiska överlevnad och utveckling. Detta gäller alla klubbar, vare sig de är engelska, tyska, spanska eller till och med svenska. Man kan lika gärna kritisera dem för detta som man kan kritisera en anka för att den kvackar.
Ett alternativ är så klart att under dagen höja ett glas Pommac för en 125 år gammal men enastående pigg engelsk idé.
:::
Det är en riktig nyckelvecka I Man Utds säsong som inleds idag.
Först viktig ligamatch mot Norwich idag, med chans att sätta press på Man City och allra minst spela av ännu en omgång. Därefter returmöte med Real Madrid i Champions League som följs av kvartsfinal i FA-cupen mot Chelsea.
Och mitt i allt detta så kommer alltså Ryan Giggs med intill visshet gränsande sannolikhet att göra sin 1,000:e tävlingsmatch i en 23 år lång professionell karriär.
En karriär som i veckan precis gjordes minst ett år längre i och med att han skrev på ännu ett kontrakt med klubben.
Norwich blir dock ingen lätt nöt att knäcka, särskilt inte som matchen mot Real Madrid lär ligga långt fram på hjärnbarken. Icke att förglömma så är ju Norwich därtill ett av blott fyra lag den här säsongen som hittills har tagit poäng från Man Utd.
Ett positivt sinneslag lär de dessutom ha från förra omgångens sena seger mot Everton.
:::
Rafa Benitez blir kvar I Chelsea ännu ett litet tag till. Så värst mycket utrymme för andra lösningar fanns nog heller inte för Chelseas klubbledning. De är fast med vad de har.
Benitez hade ju några väl valda att säga till framför allt Chelseas supportrar, och det finns ju goda skäl att tro att de kommer att replikera idag på Stamford Bridge.
Det är möjligen den allmänna opinionens domstol. Men Benitez döms ju knappast utav en jury av jämlikar.
:::
Ödesmatch är ju ett begrepp som kastas omkring lite vårdslöst.
Men för QPR:s match borta idag mot Southampton känns det ändå lite passande. Det är en svårfrånkomlig känsla att om QPR någon gång den här säsongen ska börja hämta upp avståndet upp till nedflyttningsstrecket, så måste den resan börja idag.
Har Harry Redknapp något ess kvar i rockärmen mot sin gamla klubb?
:::
Dagens matcher: Chelsea vs West Brom, Sunderland vs Fulham, Swansea vs Newcastle, Everton vs Reading, Man Utd vs Norwich, Southampton vs QPR, Stoke vs West Ham, samt Wigan vs Liverpool (18:30).
Wigans kvällsmatch mot Liverpool kan ha rejäl bäring på nedflyttningsstriden. Om Wigan kan bevara den form de visade upp förra omgången mot Reading så har de goda möjligheter att ikväll säkra tre väldigt värdefulla poäng. Det skulle sätta rejäl press på rivalerna i botten av tabellen.
:::
Be Champions!!