Inte minst kanske Liverpool vs Tottenham i ligan, rätt precis samtidigt som Man Utd vs Chelsea i FA-cupen.
Det får bli en gästblogg idag som tar sikte på Liverpool, och alltså kan ses som lite av uppsnack inför den betydelsefulla ligamatchen på Anfield.
Gästbloggar är alltid välkomna. Trevlig läsning!
/Peter
:::
Nej artikeln handlar inte om Carola Häggkvist utan om Liverpool FC. Carola är visserligen medlem i Livets Ord och Livets Ord för mig är Liverpool. Tillräckligt långsökt för att vara med på nyheterna när de växlar till vädret? En kandidat iaf. Men vem är då jag? Känd som Gliidarn i kommentatorsfältet är jag en blek kopia av mannen som vanligtvis spaltar texter här. 31 år gammal och egen företagare från skåne som nu bor i Stockholm efter några år i Umeå. Läste där Företagsekonomi 5 år (Master) inom företagsförändringar och företagskultur. Master of business development and internationalization är korrekt titel. Nog om mig nu.
Enda sen Carola sjöng den här låten på schlagerscenen, ungefär samtidigt som Premier League föddes., så har Liverpool alltså tagit fasta på texten och fångat sig själva i stormen. Många Liverpoolsupportrar vill ge skuld åt Benitez, Hicks och Gillett, Hodgson eftersom de ligger närmst i tiden (Daglish är ju tabu), medans andra letar orsaker längre bak i tiden så som Evans och Souness. Själv är jag en sån som inte gärna vill titta bakåt eller försöka skylla på någon. Rätt eller fel men den som söker kommer att finna. Så även här och även om man till slut efter många om och men hittar var felet var, så hjälper det ju väldigt lite om vart man står idag. Energin bör alltså ligga på nuet och vad som komma skall.
:::
Så hur ska då Liverpool hitta ut ur Stormen utifrån vart de står idag? 29 poäng bakom ligaledande United efter 28 omgångar, och låter vi udda vara jämt så är det en poäng per match, och alltså 38 poäng bakom under en säsong. Att säga att det är en bra bit, är inget överdrivet konstaterande. FSG har börjat ett förändringsarbete inom klubben rent organisatoriskt och kommersiellt, lägg där till att de har tillsatt Brendan Rodgers för att driva igenom förändringar i den sportsliga sektorn i Liverpool.
För ett tag sedan kom Deloitte med uppgifter om de största fotbollsklubbar i världen ekonomiskt och att Liverpool var den enda klubb på topp-15 som inte spelade i CL visar väl att det finns ekonomiska resurser att få upp klubben till toppen igen. Den pessimistiske kan argumentera att Liverpool är bland de sämsta klubbar i Europa när det gäller att konvertera ekonomisk framgång till sportslig. Otåligheten hos en annars väldigt förstående supporterbas börjar växa och röster höjs om misslyckade värvningar, fel taktiker osv. Jag tror att den bakomliggande frågan egentligen handlar om bara är ”hur länge ska vi vänta?”
Den frågan besvaras nog egentligen bäst av Rodgers men då han inte har varit tillgänglig för mig att intervjua får jag försöka förstå mig på honom och hur jag ser hans ledarskap och slutligen kanske också bestämma mig om jag tycker han är rätt man att leda Liverpool. Många antagande är ju rent subjektiva hur man ser saker och ting så texten ska inte betraktas som faktabaserad text.
:::
Brendan Rodgers är nyss fyllda 40 år och har en karriär på fyra år bakom sig som huvudtränare för engelska lag, åtminstone i de professionella ligorna. Han är mest känd, förutom för att vara Liverpools tränare, att lyckats att få Wales första lag i PL som tränare för Swansea. Allmän kännedom är också att han varit Chelseas ungdomstränare under Mourinhos tid som manager. Tidigare klubbar han har varit huvudtränare för är Watford och sen Reading, i kronologisk ordning.
Rodgers är en man som inte är rädd att släppa fram unga spelare. Sterling, Suso, Wisdom är tydliga exempel på detta. Ser vi till Liverpools transferpolitik under BR så vittnar detta också om att det är ungt man ska satsa. Allen, Assaidi, Borini, Coutinho och Sturridge har alla trott på Liverpools nye manager och plitat på kontrakt för klubben. Dessutom har Suarez, Skrtel, Agger, Shelvey, Sterling, Suso, Wisdom och Kelly skrivit på nya kontrakt. Detta tyder på att här finns en utarbetad plan för en stomme som ska växa in i laget i framtiden. Kort och gott, över en 5 års plan finns det en tydlig bild hur Liverpool ska se ut på planen.
Värt att nämnas är ju också att Rodgers har, med piska eller morot, fått igång spelare som Henderson och Downing, vilket var något som Dalglish aldrig mäktade med. Med tanke på vilka pengar som lades ner på dessa herrar så har förra årets debaclevärvningar fått lite substans och klubben fått lite valuta för pengarna som lades ner. Jag vill också berömma Rodgers för att ha startat respiratorn hos både Gerrard och Carragher även om den senare ganska nyligen annonserat sitt bäst före datum till den 19 maj 2013.
:::
Efter en minst sagt knackig start på ligan har Rodgers börjat få spelarna att spela det spel som han vill ska spelas, tiki-taka. Barcelonainspirerad har han tagit fasta på uttrycket ; har vi bollen kan inte motståndaren göra mål. Det är i grunden en mycket bra strategi, förutsatt att han har en trupp som känner sig bollsäker nog att kunna hålla i bollen på detta sätt, eller att man inte kommer värva Gareth Barry i framtiden.
Desto längre säsongen har gått desto bättre har Liverpool börjat hitta sina positioner och sitt nya spelsätt och fler och fler poäng har tagits så sakta men säkert har de klättrat i tabellen. Kurvan för Liverpool pekar nu alltså uppåt, inte bara kommersiellt utan även sportsligt. Rodgers har på ett halvår gjort sitt jobb mycket bra och tydligt visat hur han vill att laget ska spela fotboll och han har anammat sin transferpolitik att främja detta spelsystem.
Är Brendan Rodgers då den person jag anser Liverpool ska ha? Nej. Det är i alla fall mitt korta svar. Självklart finns där ju en massa anledningar till varför så det är väl lika bra rabbla upp dem.
:::
Det första är en organisatorisk strategi som Liverpool just nu är uppbyggt av. Den strategi som managern är ansvarig för. Alltså kan inte frågor som arenabyggen räknas in här. Det är något som jag inte ser kopplat till en viss manager ändå. Liverpool och BR själv har sagt att mået är CL. Detta irriterar mig något enormt. Inom organisationsförändring pratar man om 2 sätt av leda förändring. Hard model of change och soft model of change. Detta är i praktiken ett väldigt byråkratisk tillvägagångssätt (hard) där allting struktureras upp först och sedan ett väldigt anarkistiskt sätt (soft) där cause and effect pricipen tillämpas och man är flexibel och anpassar sig allt eftersom. Självklart kan man hitta sig själv och sin förändring någonstans mitt i mellan.
Hur som helst. Min stora irritation är målet. Varför är målet en CL-plats så viktig? Grunden som ska byggas på är att vinna PL. Dvs komma dit Man United är idag. Det måste vara det primära målet. Om inte så riskerar Liverpool att när målet är nått att infinna sig i en nöjdhet som skadar vinnarmentaliteten och fortsatta framsteg inom klubben. Jag kan inte hjälpa att en tycka att en sådan mentalitet finns i Arsenal och därför är resultaten också som de är. Kämpar ”like beavers” © Chris Kamara, för att komma till CL men slappnar sedan av lite och till slut kämpar igen för att verkligen klara sitt mål.
För det andra, om man zoomar ut lite, och tittar i ett större perspektiv. Om Liverpool nu når CL snart. Lägg därtill att de avancerar ytterligare och blir ett lag som är trea överlägset varje år men inte längre. Strategin var kanske fel från början och nått sin spets och man kommer inte längre. Då måste man rasera och börja om och kanske tappa tillbaka till där man var från början, eller nu, innan man kan komma upp igen. Då är många år ödelagda och kanske vill man inte förlora det mna har utan man kommer alltid vara en som kommer långt men inte blir bäst. Slutklämmen är väl fel fokus, fel resultat.
:::
Ska vi bryta ner strategin i mindre delar kommer vi till min andra punkt. Obalans. Liverpool idag är ett väldigt obalanserat lag. Vissa positioner finns en väldig bredd medans på andra positioner finns ingen bredd. Ett obalanserat lag kommer alltid prestera obalanserade resultat. Med bra timing kan ju i och för sig detta leda till en och annan cuptitel i längden men några ligatitlar är inte att snacka om. Jag har inget emot Coutinho och tycker han har startat väldigt bra för Liverpool men med tanke på antalet mittfältare kanske någon borde lämnat också.
:::
Zoomar man in ännu ett steg hittar man den sista biten jag stör mig på. Stolthet. Visst i några undantagsfall kan stolthet vara bra men inte hos en manager. Den stolthet jag pratar om nu kan man väl säga vara stoltheten i vem man är och vad man gör. En form av traditionalism egentligen. BR:s stolthet ligger i hans spelfilosofi, tiki-taka. Varför inte anpassa spelet efter motståndarens största svaghet? Det är precis så jag ser SAF och Man United göra. Stolt är säkert den gamle skotten men inte i en fast spelfilosofi. United är det lag som spelar mest varierat av alla lag baserat på motstånd först. Egna spelartyper som kan denna typ av fotboll som just den utmaningen (matchen) kräver bäst. De elva spelarna spelar. Punkt.
Att skeppa iväg Carroll var ett tydligt exempel på detta, principmässigt. Signalen skickades ut att ”vi kör vår grej i vått och torrt”. Avsaknad av anpassningsförmåga före och under en match. Samma grej utspelades också under Kenny Dalglish och storsatsningar gjordes för att få spelare till ett visst spelsystem. Nu fungerade inte den satsningen och Brendan Rodgers togs in. Nu behövs ett nytt spelarmaterial för att passa dennes filosofi. Om inte den fungerar? Ja då börjar visan om. Kostsamt i både tid och pengar. Allt pga stolthet.
:::
Med allt detta sagt så kan Brendan Rodgers mycket väl vara mannen för Liverpool, men inte som han är idag. Han är ung dock och även han ska utvecklas. Jag hoppas det blir i rätt riktning. Och när han begravt sin stolthet och ändrat målen för att skapa en mer dominant vinnarkultur kan deet här bära riktigt långt.
:::
Tänkte avsluta med ett litet Liverpool-quiz bestående av nio frågor. Tre lätta, tre medel och tre svåra. Äran står på spel och som om inte det vore nog, lite extra respekt från mig. Bara det är ju ett stort incament för att wikiluska och sökmotora sig fram till rätt svar men jag hoppas ni inte kollar för mycket där eller på andra svar innan ni ger er i kast med quizet.
Lätta
- Standard Chartered pryder Liverpooltröjornas bröst nuförtiden och innan det var det våra grannars öl. Frågan är: Vilka prydde Liverpooltröjorna innan Carlsberg?
- 2012 bärgade Liverpool Carling Cup-titeln efter att ha slagit Cardiff i finalen på straffar. Hur många gånger har Liverpool vunnit Ligacupen?
- En målvakt som förknippas med Liverpool är Bruce Grobbelaar. Trots sin storhet nådde han aldrig några framgångar med sitt landslag. Varför det?
Medel
- Ian rush är Liverpools främste målskytt genom tiderna med 346 fullträffar. Frågan är: Vem ligger tvåa med 286?
- Ian Rush som sagt. Gjorde mål allt som oftast. Hans stora tagg i sidan, som äkta liverpoolare, var Manchester United. Hur många matcher behövde Rush på sig för att göra mål på just Man United?
- Brendan Rodgers är Liverpools 19:e manager. Frågan är hur många av dessa 19 har varit spelande tränare för Liverpool?
Svåra
- Sedan ombildandet av engelska ligasystemet och införandet av Premier League, The Championship, League 1 samt League 2 1992. Hur många spelare som spelat i Liverpools a-lag har spelat i samtliga fyra divisioner?
- Lite längre ner på listan över målskyttar hittar vi Jamie Carragher med respektabla fyra mål på runt 630 matcher. Lägg därtill nio självmål. Dock är den gode Jamie unik då ett av hans mål (framåt eller bakåt) har gjorts på ett sätt som ingen annan spelare i PL har gjort. Hur?
- En Liverpoolspelare har ett ganska fantastiskt rekord i PL. Nämligen vara den spelare som spelat flest minuter i PL utan att bli varnad eller utvisad (målvakter ej inräknade). Vilken spelare söker jag?