Orden i rubriken uttalas i Astrid Lindgrens berömda berättelse Bröderna Lejonhjärta. Det är lösenordet för att passera genom murarna runt den belägrade och förtryckta Törnrosdalen. Sagan befinner sig vid ett av sina mer avgörande vägskäl när våra hjältar måste lista ut detta lösenord för att kunna sätta sina planer i verket. För första gången visar sig då lilla Skorpan mogen uppgiften, han har lyckats uppfatta lösenordet och vet att berätta. Stolt tar han emot berömmet av storebror och utvald farfar.
Dylika lösenord finns i de flesta sammanhang och de allra flesta av oss letar likt sagans hjältar efter detta lösenord för att därigenom uppnå någon form av social acceptans. Det behöver naturligtvis inte vara så dramatiskt som i Astrid Lindgrens berättelse, men i grunden ligger naturligtvis en önskan om identitet och tillhörighet.
Vi kan se det här också i fotbollssupporterskapet. Det är väldigt viktigt att framstå och uppfattas som en ”riktig supporter”, och i syfte att uppnå detta så söker många efter respektive supporterkollektivs lösenord, en värdering, ett åsikt eller ett förhållningssätt som visar att man är ”en av oss”.
Dessa ”lösenord” är självklart unika för respektive klubb. De kan också förändras eller bytas ut över tid. I grund och botten handlar det om åsikter som man som supporter måste bekänna sig till, gör man inte det så uppfattas man inte som någon riktig supporter. Oftast bevakas detta allra mest frenetiskt av utländska supportrar, och därmed vanligtvis av supportrar till Englands större klubbar, där kanske behovet av att visa att man ”hör till” är som störst. There are no zealots like a convert.
Bakom dessa åsikter och ”lösenord” ligger ideologi, en fast idé om hur saker bör vara. Man har alltså inte särskilt mycket för att ens med de mest sansade metoder ifrågasätta dem sakligt kritiskt. Du är antingen med oss eller mot oss! Men, för att göra det hela lite mer påtagligt och förenklat, vilka är då dessa så kallade ”lösenord” eller legitimerande åsikter för några av Englands största klubbar och supporterkollektiv?
:::
Arsenal. Det finns några olika åsikter att välja på här. Den på senare tid mest framträdande är förmodligen motståndet mot vad som kallas för finansiell dopning. Den har utvecklats till ett allmänt motstånd mot att över huvud taget betala summor över ett visst belopp för någon spelare, som om att betala mycket pengar i sig vore omoraliskt. Det är lite oklart var gränsen för sådana belopp går, men känslan är att den som utav en händelse går strax ovanför vad Arsenal själva har betalat för någon spelare.
Chelsea. Det senaste lösenordet här handlar om klubbens nuvarande situation och om Rafa Benitez som manager. Det kan säkert finnas sakliga skäl varför Benitez inte är rätt man för Chelseaposten, likaväl som det kan finnas skäl att mena att han gör ett bra jobb. Sakskäl har dock inget med det här att göra, håller man på Chelsea så ska man utan att egentligen fundera över varför vilja få bort Rafa Benitez från klubben.
Man Utd. I åtminstone tre-fyra år har definitionen utav en “riktig” supporter för Man Utd utgått från ens inställning till klubbens ägarfamilj. Ser man inte Glazers som roten till all ondska så är man per automatik mindre värd som supporter. Medvetna missförstånd, dramatiska överdrifter och rena lögner förväntas passera det rationella nålsögat förbi. Skulle man råka påpeka att det som just precis sades möjligen inte är med verkligheten överensstämmande så kan man vara rätt säker på att framställas som ”för Glazers”. Och det är ju illa, tydligen.
:::
Det kan få vara upp till er att avgöra vad dessa så kallade ”lösenord” är i några av Englands övriga klubbar. Bland Man Citys supportrar finns ju till exempel ett utkast till normerande åsikt att klubbens oljepengar bidrar till ökad ekonomisk rättvisa inom engelsk fotboll, vilket ju trotsar såväl sunt förnuft som ekonomisk verklighet. Huruvida man riskerar häckel för att ha motsatt åsikt är dock mer oklart.
Bland Liverpool kan jag tänka mig att där finns många dylika lösenord. Där finns ju så klart en återkommande offermentalitet, domarna eller FA är på något vis ute efter dem. Det där är de förvisso inte ensamma om. På motsvarande sätt finns det hos många supporterkollektiv tillhörandes de något mindre klubbarna den här generella uppfattningen att ”storklubbar alltid har fördelar”, vilket har blivit till en del av deras identitet, de små förtryckta.
Vad är då syftet med dessa lösenord? Naturligtvis är det en fråga om kontroll. Precis som lösenordet i sagan skulle kontrollera vilka som kom in och ut ur Törnrosdalen så ska dessa supportrarnas lösenord kontrollera det egna kollektivets ideal och att det inte kommer in några ”obehöriga”. Trygghet genom likriktning med andra ord. Oliktänkande genererar osäkerhet och tvivel på den egna identiteten.
Den engelska fotbollens och dess supportrars alldeles egna version av språktester för invandrare.
:::
Under dagen kommer förmodligen FA:s beslut gällande bestraffningen av Luis Suarez. Suarez har accepterat sin förseelse men motsätter sig FA:s uppfattning att tre matcher inte är ett tillräckligt straff.
Det har emellertid gått politik i frågan. Såväl fotbollspolitik som storpolitik ska sägas. Och varenda framsynt organisation har regelverk med paragrafer som möjliggör politiska domar.
Jag gissar på sex matcher, men är rädd för dubbelsiffrigt.
:::
Be Champions!!