Det är alltid en övning i sig självt att försöka blicka in i framtiden. Å ena sidan finns det hos vissa en benägenhet att överdriva hur mycket som egentligen kommer att förändras, oftast beroende på att man bortser från grundläggande materiella förutsättningar. Å andra sidan så finns de som lite cyniskt utgår från att ingenting alls förändras.
Det där kan man kanske tänka sig stämmer också när det gäller att förutse vilka klubbar som har framtiden för sig i Premier League. Cynikerna håller så klart fast vid att det kommer vara samma sex klubbar däruppe som just nu är stora även i framtiden. Men om cynikerna alltid hade haft rätt så hade inga fler klubbar än Big Four funnits däruppe nu, och innan dess hade ingen mer klubb än Arsenal och Man Utd aspirerat på ligatoppen.
Motsvarande finns idealisterna som tänker att de klubbar som så att säga i någon mening trotsar oddsen just nu kommer ta en stor roll i Premier League i framtiden. Även om klubbar som Swansea och Everton rent materiellt kan anses sakna de nödvändiga ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna för att kunna bli en kontinuerlig närvaro i toppskiktet av Premier League. Att även idealister har fel visar exempel som Aston Villa, Newcastle och Leeds.
Men vare sig cynikerna eller idealisterna har helt fel. Klubbarna som ingick i Big Four finns kvar men antalet har utökats. Aston Villa och Newcastle har inte slagit sig in i toppen av Premier League, men har ändå visat potential att under perioder kunna utmana. På samma sätt kommer de fem framtidsklubbar jag ser här inte att ersätta nuvarande klubbar, men väl att kunna komplettera dem.
:::
(5) Southampton
Det finns mycket som är positivt med Southampton just nu. Ett fungerande spel och sjua i en haltande tabell, teoretiskt bland de fyra bästa efter den här helgens hela omgång. Klubben imponerar med profilstarka sommar flera somrar i rad.
Ändå är det mer långsiktiga faktorer som får mig att imponeras av Southampton, och som får mig att tro att de har större möjlighet i det långa loppet att etablera sig i Premier League än klubbar som Swansea och till exempel Stoke. Inte minst det faktum att de sitter på vad som troligtvis är Englands just nu bästa och mest produktiva akademi.
Det är en akademi som har producerat ett flertal storspelare, som antingen har sålts vidare för dyra pengar som gått raka vägen in i klubbkassan eller som utgör en central del av Southamptons lagbygge just nu. Det finns en kultur i detta som jag tror gynnar Southampton i väldigt hög utsträckning, och som gör dem mer starka än flera av deras jämlikar.
Lägg till detta att klubben är en av få riktigt stora klubbar på Englands sydkust och att den stora rivalen Portsmouth befinner sig ända nere i League Two inom den överskådliga framtiden, så har Southampton alltså alla institutionella förutsättningar för ett starkt klubbygge.
(4) Leicester
Leicester är en något märklig historia. En klubb som 2010 köptes av ett thailändskt konsortium och som ända sedan dess har spenderat stora pengar, och sparkat en lång rad av managers, i sin hittills misslyckade ambition att nå till Premier League.
Det finns för tillfället en rätt stor mängd av klubbar med ett ägande likt Leicesters, exempelvis Blackburn, Cardiff, QPR och Birmingham. Flera av dessa ägarskap är inte bara att betrakta som hittills tämligen misslyckade utan kanske rentav direkt kaotiska. Men Leicester verkar nu ha hittat stadig mark under fötterna och imponerar i toppen av The Championship.
Efter att ha investerat i hög utsträckning under tidiga år så verkar Leicester under senare år mer ha fokuserat på att konsolidera klubben och laget, och det börjar ge resultat. En nyckel kan ligga i Nigel Pearsons återkomst som manager i klubben. Det var under dennes ledning som Leicester senast flyttades upp i och med att de säsongen 2008-09 vann League One.
(3) West Ham
Om vi pratar ägarskap så har West Ham något av Premier Leagues mest färgstarka, med två huvudägare som båda har ett förflutet inom den brittiska porrindustrin. West Ham är också en klubb vars ägarkontroverser har skapat problem för dem också i en mer nutida historia.
Samtidigt har ägarna agerat både smart och strategiskt för att stärka West Hams position som klubb. De har sanerat klubben ekonomiskt efter de förra isländska ägarnas katastrofala skötsel av klubben. Och de satsade kraftfullt och målmedvetet på att ta West Ham tillbaka direkt till Premier League efter att klubben åkt ur under säsongen 2010-11.
Viktigast av allt är kanske klubbens framgångsrika förhandlande och navigation för att kunna byta upp sig till en större arena, nämligen Londons OS-arena som efter OS 2012 söker ett nytt användningsområde. West Ham är nu bekräftade som nya ägare till arenan. Detta till ett otroligt bra pris samtidigt som arenan kommer öka klubbens intäkter i hög utsträckning.
(2) Leeds
Jag ihärdar med Leeds, möjligen mot bättre vetande. För det är ju rätt många år nu som folk och bland dem jag har hävdat att Leeds minsann är på väg tillbaka till Premier League, bara för att därefter se dem misslyckas med uppgiften.
Men det finns ändå så väldigt mycket som talar för Leeds. En traditionsrik klubb med en enormt stor supporterbas. Den största klubben i sin region. Med nya rika ägare så är klubben inte längre finansiellt invalidiserad utan kan i större utsträckning sätta sin egen agenda och börja prioritera sportslig utveckling framför ekonomisk överlevnad.
Mytbilderna kring Leeds är många. Bilden av ett köpande lag härstammar från deras ekonomiska snedsteg för ett drygt decennium sedan. David Conn rasar mot klubbens ägarskap vilket är ett stjärntecken så gott som något på sportslig framgång för klubben. Klubben har samtidigt en bra och produktiv akademi som de kan bygga en framtid runt.
(1) Newcastle
Vadå framtidslag, de spelar ju redan i Premier League och så sent som förra säsongen så spelade de ju i Europa League. Rimligtvis måste de redan vara att betrakta som en storklubb i England.
Mja, jag ifrågasätter inte att Newcastle är en stor klubb, med en anrik historia och en stor bas av fanatiska supportrar, men någon storklubb är de inte riktigt, om vi med detta menar samma sak som när vi pratar om Arsenal, Liverpool eller Chelsea. Däremot är det en klubb som av redan nämnda skäl har en väldig potential att kunna bli det.
De spelar alltså i Premier League och har redan tillgång till de TV-pengar som detta ger tillgång till. Klubben har hittat en taktisk modell som fungerar och samlat på sig ett antal spelare av hög kvalitet. Klubbens scouting och coachning håller hög klass. Newcastle är ett etablerat varumärke som klubb betraktat och har uppe i nordöst en bred och otroligt lojalt supporterbas.
Vad som saknas är framför allt det organisatoriska. Det verkar vara en klubb med många intriger och med kommunikationsproblem mellan klubbledning och manager. Kanske har detta med skilda målsättningar att göra. Den stora frågan för Newcastle är alltså vad Mike Ashley egentligen vill med klubben.
:::
Andra kandidater?
:::
Dagens matcher: Norwich vs Chelsea (14:30), Southampton vs Swansea (14:30), Tottenham vs West Ham (17:00), samt West Brom vs Arsenal (17:30).
De sista matcherna innan ännu ett landslagsuppehåll. Småluriga matcher för både Chelsea och Arsenal, vilket i och för sig alla bortamatcher i Premier League på sina sätt är. Det känns ändå som att det kan bli en märklig omgång i meningen att om Chelsea, Tottenham och Arsenal samtliga vinner idag så har alltså samtliga sex tänkta storklubbar tagit full pott den här helgen.
:::
Adnan Januzaj räddade kanske säsongen för Man Utd igår. En rätt imponerande första ligamatch från start måste man säga. Båda målen mot Sunderland håller riktigt hög klass, även om det andra så klart är rent estetiskt snyggare. Men passningen, löpningen och det distinkta avslutet för det första målet imponerar mer på mig.
:::
Be Champions!!