Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det krävs en galning för att genomskåda den engelska landslagsfotbollens galenskap

Peter Hyllman

Joey Barton, den engelska fotbollens självutnämnde intellektuelle vilde, drog på sig förutsebara mängder av förakt mot veckoslutet när han levererade en bredsida både åt engelsk fotboll i största allmänhet, som han menade undervärderade coachens roll inom fotbollen, likaväl som han till synes kraftigt underkände Alex Fergusons förmåga som coach.

Men för de som ägnade lite mer energi åt att fundera över vad som faktiskt sades än att oja sig över vem som egentligen sa vad, så var det trots allt inga dumheter som Joey Barton levererade.

Vad Joey Barton faktiskt hade att säga om Alex Ferguson var att han snarare var en manager än en coach. Låt gå att han möjligen av retoriska skäl överdrev Fergusons oförmåga att leda en träning, ibland måste man ta till stora ord för att bli uppmärksammad. Men den större poängen är ju just den att engelsk fotboll faktiskt har en tendens att värdera managerns roll inom fotbollen, snarare än coachens.

Det kan så klart ses som ett reellt problem i ett land där antalet coacher sett till antalet spelare är förhållandevis mycket lågt jämfört med andra länder. Och där bristen på högkvalitativ coachning har lett till vad många upplever som både tekniska och taktiska brister.

Annons

Att man värderar managers högt måste i och för sig inte innebära att man undervärderar coacher. Men om den yrkesroll inom fotbollens ledarskap som medför mest status är managern snarare än coachen så är implikationen att coacher inom engelsk fotboll är en yrkesgrupp med lägre status. Något som rimligtvis lär visa sig också i lönestatistiken.

Hur som helst tror jag Joey Barton är right on the money. Att England fäster sådan vikt vid managerrollen snarare än att värdera coachens betydelse är en långsiktig och strukturell förklaring till de lätt synbara svagheterna inom engelsk landslagsfotboll.

:::

Att även Greg Dyke, FA:s nye ordförande, ser strukturella svagheter inom engelsk fotboll är tämligen uppenbart i och med att han tillsatt en kommission om åtta medlemmar med uppgift att framför allt fundera över hur engelska ungdomar ska ges bättre förutsättningar till utveckling.

Annons

Problemställningen är den gamla bekanta. Engelska unga talanger får alltför lite speltid i de stora engelska klubbarna vilket drabbar deras utveckling och i förlängningen det engelska landslaget. Där en del menar att detta bör åtgärdas genom att kvotera in engelsk ungdom i klubbarnas spelartrupper och startelvor så ser andra det som en konsekvens av bristande kompetens och kvalitet i coachning redan under mycket unga år.

Greg Dykes kommission har redan innan den inlett sitt formella arbete drabbats av ett bakslag i och med att Premier League valt att inte ingå i kommissionen. De har ingen lust att hållas som gisslan och bli bundna till de slutsatser som kommissionen drar. Istället väljer de att betrakta kommissionen som en part i en pågående förhandling.

Men kanske är det heller ingen tillfällighet att Greg Dyke startar den här kommissionen just nu, med några ödesmatcher i VM-kvalet precis stundande och ännu ett VM runt hörnet där risken för ännu ett misslyckande för det engelska landslaget är tämligen påtaglig, och där Dyke i egenskap av just ordförande för FA är att betrakta som högst ansvarig.

Annons

Joey Barton gör ju, förmodligen omedvetet, en närmast klockren institutionell organisationsanalys när han karaktäriserar FA:s kommission som ett sätt för Greg Dyke att förflytta ansvaret för engelsk fotbolls utveckling från sig själv, som en form av preventiv politisk manöver. Oavsett hur England nu presterar i kvalet eller i VM så kan Dyke alltid hävda att han minsann har tagit tag i problemen.

Obenägenheten att ta ansvar, och benägenheten att vilja skydda sig själv och sin egen position, och att ständigt utreda snarare än att faktiskt göra saker, är något som har lett engelsk landslagsfotboll in i den nu rådande krisen. Vi kan vara rätt säkra på att samma beteende inte kommer att lyckas leda den ut ur krisen.

Det är om jag inte är felunderrättad den medicinska definitionen av galenskap: Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda utfall.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-10-12 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS