Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Swanseas och Cardiffs lyft från kolkällaren till Premier League

Peter Hyllman

Swansea räddades från en förödmjukande nedflyttning säsongen 2002-03 när James Thomas gjorde ett hattrick i den sista ligaomgången. Samtidigt avslutade Cardiff en miserabel ligasäsong i Englands tredje division. Wales hade då inga klubbar i Premier League, och att de någon gång skulle ha det framstod då inte bara som osannolikt utan näst intill omöjligt.

Tio år senare är verkligheten en annan. Både Swansea och Cardiff förbereder sig nu för det första derbyt dem emellan någonsin i Premier League, Englands högsta division. Det nyaste derbyt i Premier League är alltså inte ett engelskt derby utan ett walesiskt.

Under de här tio åren har dock de båda klubbarna förändrats i grunden. En sådan förändring är att båda klubbarna numer spelar på moderna arenor som lämpar sig väl för Premier Leagues profil och kommersiella möjligheter. Båda klubbarnas väg till toppen är dramatiska på sina sätt, och adderar krydda till dagens derby, även om de också skiljer sig väsentligen åt.

Annons

:::

Båda klubbarna har länge tampats i skuggorna, där knappt någon såg dem. Nu befinner sig både Cardiff och Swansea i Premier League, där nästan alla ser dem.

För Cardiff har denna framgång dock medfört en kostnad. För att nå till Premier League så tvingades Cardiff sätta ett pris på klubbens tradition och integritet i och med försäljningen av 51% till den malaysiske ägaren Vincent Tan. Cardiff, eller The Bluebirds som de ofta kallas, är exempelvis inte särskilt blåa längre, utan spelar i röda tröjor i syfte att göra klubben mer attraktiv på den asiatiska marknaden.

Tan har inte låtit sig nöja med detta. Bara för några veckor sedan sparkade han klubbens rekryteringschef Ian Moody utan någon vidare förklaring. Ett beslut som upprört både klubbens spelare och inte minst dess framgångsrike manager Malky Mackay.

Annons

:::

Något som rimligtvis irriterar Cardiffs supportrar lite extra är att den klubb som kanske utgör den tydligaste kontrasten mot Cardiff är just dagens motståndare, Swansea.

Efter att för drygt tio år sedan ha befunnit sig farligt nära konkurs så har Swansea byggt en ny arena med hjälp av sitt lokala city council, och klubben sjösatte en långsiktig fotbollsstrategi baserad på smart värvande och en enhetlig spelidé kombinerat med lokala samhällsinsatser.

Där Cardiffs ägarskap kommer från en global marknad så har Swansea baserat sitt ägarskap i sitt lokala samhälle. Swansea är en unik klubb i Premier League också i det avseendet att klubben är till 20% ägd av sina supportrar; tillräckligt mycket för att ge supportrarna inflytande och en känsla av delaktighet, men tillräckligt lite för att undvika ett läge där patienterna styr dårhuset.

Annons

Det är nog många av Cardiffs supportrar som skulle önska sig en liknande situation i sin klubb. Men med Vincent Tans hjälp så har Cardiff haft möjlighet att konkurrera på jämbördiga villkor med de flesta övriga klubbar i Premier League, något som skiljer dem från Hull och Crystal Palace, de båda övriga nykomlingarna. Cardiff har spenderat närmare £50m på nya spelare den här sommaren.

:::

För utomstående kan det framstå som om dagens möte mellan Cardiff och Swansea bara har en rent lokal betydelse, och att det kanske är en kuriosamatch mer än något annat. Men det är samtidigt ett derbymöte med en mörk historia, och även inför dagens match så har både supportergrupper och polis varnat för våldsyttringar mellan fansen.

När den brittiska fotbollshuliganismen var som allra värst så var Wales en av grogrunderna. En match mellan de båda klubbarna 1993 döptes om till The Battle of St Ninian’s Park efter att supportrarna från båda sidor invaderat planen och börjat slåss. 2005 drev en uppretad mobb av Swanseafans ett gäng Cardiffans ut i havet.

Annons

Fiendskapen mellan Swansea och Cardiff är som i så många andra fall rotad i rivaliteten mellan de båda städerna. Swansea anser sig vara diskriminerade politiskt och ekonomiskt, en känsla som förvärrades när den walesiska nationella församlingen förlades till Cardiff, trots att medborgarna i Cardiff röstade mot dess bildande.

Många tusen kommer att befinna sig på Cardiff City Stadium idag. Många miljoner kommer att följa matchen på TV. Walesisk fotboll ges en utmärkt möjlighet att demonstrera sitt nya ansikte för hela världen. Men även om de båda klubbarna har förändrats väsentligt under de senaste tio åren, så påminner dagens South Wales Derby också om vad de också är och har varit.

Om inte annat så just därför har matchen även en bredare och mer allmän betydelse.

:::

Dagens matcher: Everton vs Tottenham (14:30), samt Cardiff vs Swansea (17:00).

Annons

Dagens första match går inte heller den av för hackor. Roberto Martinez verkar ha fått fason på Everton som som vanligt kommer bli en mäkta tuff motståndare för alla lag i Premier League. Tottenham måste naturligtvis vara mycket nöjda om de kommer från den här matchen utan poängtapp. Sky kommer troligtvis inte kalla det här för Super Sunday, men för mig är det här en betydligt mer super söndag än de flesta dagar som ges den etiketten.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-11-03 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS