Den gamle norske fotbollsspelaren Jan-Åge Fjörtoft, som spelade i Eintracht Frankfurt under Felix Magaths tid som manager där runt millennieskiftet, hade i efterhand följande, något sarkastiska, att säga om Magath som manager: ”Jag vet inte om Magath hade kunnat rädda Titanic, men alla överlevare hade i alla fall varit väldigt vältränade.”
Det är ett uttalande som känns märkligt passande nu när beskedet kom i fredags att Felix Magath tog över Fulham på ett 18-månaderskontrakt. Vi vet inte om Magath kan rädda Fulham kvar i Premier League, men alla spelare kommer i alla fall att vara väldigt vältränade.
Tillsättningen av Felix Magath som Fulhams nye manager kom som något av en överraskning. Att Fulham beslutade sig för en förändring på posten var kanske inte särskilt förvånande, laget har sladdat rejält i tabellen, den nye ägaren Shahid Kahn köpte inte klubben för att den skulle spela i The Championship, och redan från början visade man utåt sett ett bristande förtroende för René Meulensteen.
Att det blev just Magath som tog över var desto mer förvånande. Dels är det ett stort namn i en trots allt inte överdrivet stor klubb. Dels är det trots allt första gången som en engelsk klubb väljer att satsa på en tysk manager, eller om man ska se det som att det är första gången som en tysk manager väljer att satsa på en engelsk klubb.
En sak är dock säker. Oavsett hur det går för Felix Magath och Fulham så har Premier League blivit en profil rikare.
:::
Tysk fotboll är naturligtvis högsta mode för tillfället och därför är ju tyska managers också sista skriket inom europeisk fotboll. Sett till kultur och allmänt sinnelag så tror jag heller inte det finns några större anpassningsproblem mellan tysk och engelsk fotboll. Så i den meningen ser jag inga problem med Fulhams tillsättning av Felix Magath.
En annan sak som talar för Magath i Fulham är att han gjort sig ett namn som inte minst en manager som lyckas uppnå mycket goda resultat med lag som arbetar med begränsade resurser. Kort sagt, han skakar ut tämligen mycket värde för pengarna. Det är en egenskap som borde låta tämligen lockande för Fulham i nuläget, med deras tabelläge i Premier League.
Däremot finns det andra faktorer som jag tror desto mer talar till Felix Magaths och Fulhams nackdel.
För det första har han gjort sig känd som en tämligen auktoritär för att inte säga totalitär manager. Det var bland annat sådana krav som nyss satte stopp för hans tänkta uppdrag i Hamburg. Idén om en totalitär manager är förvisso inte främmande inom engelsk fotboll, som tvärtom historiskt sett är uppbyggd runt den gestalten, men den lär inte vara helt förenlig i en klubb där ägaren har ett så uppenbart aktivt intresse. Maktkampen vore ett närmast på förhand givet faktum.
För det andra så har han också gjort sig känd i sina olika klubbar för att spendera stora mängder pengar på nya spelare. Det är knappast något som Fulham vore särskilt intresserade av. Shahid Kahn har snarare skickat signaler om att Fulham behövde bli mer effektiva och målinriktade i sina spelarköp, och inte ägna sig åt spelarinköp av dammsugarkaraktär som Magath till synes specialiserat sig på. Att värva nya spelare är dock ett sätt att sätta sin prägel på en spelartrupp, och man kan således misstänka att det är en viktig teknik som Magath använder sig av. Med det i åtanke är det ett märkligt valt tillfälle att anställa Magath, några veckor efter ett transferfönsters stängande.
För det tredje så är Felix Magath en manager som gillar att utmana och psykologiskt pressa sina spelare. Det kan i vissa avseenden vara en kreativ och framgångsrik metod, men frågan är om det är rätt läge när laget ligger sist i tabellen. Spelarnas självförtroenden lär redan vara svaga, och i det läget är man som spelare kanske inte som mest mottaglig för än mer osäkerhet. Å andra sidan är det så klart möjligt att en dylik psykologisk chock är precis vad laget behöver.
:::
Självklart blir Fulhams tillsättning av Felix Magath lite större just för att det är en tysk manager. De representerar på något sätt det moderna och det som är hett, i alla fall för stunden. Flertalet tyska managernamn har vid tidigare tillfällen mer eller mindre önsketänkande kopplats ihop med engelska klubbar, exempelvis Jürgen Klopp och Ralf Rangnick. De allra flesta är i alla fall något bekanta med Felix Magaths managergärning.
Samtidigt är det lätt att låta sig luras av något så ytligt som nationalitet. Någon, oklart vem, sa i fredags en både klok och talande sak. Nämligen att om Felix Magath, med sina egenskaper, istället hade varit av brittisk nationalitet så hade de allra flesta bara rynkat på näsan åt honom och kallat honom för en relik och försoffad managerdinosaurie.
Själv är jag lite mer skeptisk till Magaths CV. Visst har han varit framgångsrik, men jag ser det heller inte som någon tillfällighet att han varit tämligen kort tid i flertalet klubbar. En sådan nomadisk karaktär tyder på vissa svårigheter att samarbeta. Det är heller ingen tillfällighet när en manager på en sådan nivå faktiskt går utan arbete i några år.
:::
Be Champions!!