Mängder av tidiga misstag lade tidigt grunden för en fullständigt misslyckad säsong för Man Utd. Otrygghet och försök till riskminimerande undergrävde lagets auktoritet samtidigt som David Moyes rent mentalt visade sig inte vara uppgiften att efterträda Alex Ferguson stor nog.
Det var redan från början en säsong som skulle bli jobbig för Man Utd. En era var slut i klubben efter att Alex Ferguson säsongen innan annonserat sin avgång som manager. En helt ny ledning skulle föra Man Utd vidare, David Moyes som manager och Ed Woodward som VD. Men alla föraningar om hur säsongen kunde bli räckte inte till för att beskriva den vinter av missnöje som blev det faktiska resultatet.
Flera och stora misstag redan från början lade grunden för misslyckandet. Man Utd agerade under Ed Woodwards ledning mer inkompetent på sommarens transfermarknad än vad de gjort sedan 1980-talet. David Moyes gick emot mångas goda råd och bytte ut mer eller mindre hela tränarstaben, omgav sig med folk som han förmodligen kände och litade på, men som inte tillförde något väsentligt i termer av erfarenhet och trovärdighet.
Prägeln av försiktighet skulle hålla i sig under säsongen. Spelet på planen blev mer räddhågset och mer inriktat på att undvika misstag än inriktat på att skapa chanser och kontrollera matchen. Spelarna tappade i självförtroende och Man Utd gick från ett lag som historiskt alltid haft en förmåga att forma sin egen matchbild till ett lag som tillät sig att formas av matchbilden och diverse yttre omständigheter.
Inte minst tydligt var detta på hemmaplan, där Man Utd förlorade smått osannolika sju matcher. Därtill tappade ett stort antal ytterligare poäng, inte sällan genom insläppta mål i matchens sista minuter. Med andra ord ett helt omvänt scenario jämfört med vad som normalt sett alltid varit fallet. Man Utd slutade sjua, deras sämsta tabellposition under hela Premier League-eran, och missade Champions League-spel för första gången sedan 1995.
Det enda område där Man Utd presterade någorlunda godkänt var i Champions League. Av okänd anledning verkade Man Utd kunna spelare friare och mindre ångestladdat där. Det tog till sist slut i kvartsfinalen mot Bayern München vilket också utgjorde dödsstöten för David Moyes, som fick sparken kort därefter för att efter säsongen ersättas av Louis van Gaal.
:::
Defensiven i Man Utd har fått mycket kritik den här säsongen. Lustigt nog har Man Utd emellertid släppt in samma antal mål den här säsongen som förra säsongen, men samtidigt släppt till 32 färre skott mot mål. Det ger en något dubbel bild. Å ena sidan ett mer disciplinerat spel centralt i planen men å andra sidan en betydligt mer skakig backlinje.
Offensiven är ett problem. Man Utd var inte i närheten av att producera lika många chanser som tabellens tre topplag. Man Utd hade inte minst problem på hemmaplan där de lyckades göra blott 29 mål. Sammantaget visar detta på en generellt oförmåga att bryta ned lågt liggande försvar, och den allmänna bilden från säsongen var ett generellt sett fantasilöst Man Utd.
Man Utd måste naturligtvis sett till sina resurser bedömas utifrån mästarstandards och där har laget helt enkelt inte räckt till under säsongen. Enligt exakt samma logik som för Arsenal, fast än mer tydligt, så får man konstatera att Man Utd förvisso inte har varit direkt dåliga vare sig defensivt eller offensivt, men också långtifrån så bra som måste förväntas av ett lag som siktar på tabelltoppen.
:::
Säsongens spelare: Wayne Rooney. Det frestar att nämna målvakten David De Gea eller den unge talangen Adnan Januzaj, men i min mening var det Rooney som under säsongen ingav vissa hopp om att den trots allt kunde räddas till sist. Var både oförskyllt och egen förskyllan måltavlan för personlig kritik under sommaren och tidigt under säsongen, men har under säsongen visat en hård arbetsmoral där andra har fallerat.
:::
Sommarfokus:
(1) Förstärk försvaret. Rio Ferdinand försvinner. Nemanja Vidic lämnar klubben. Patrice Evra börjar närma sig någon form av slut på sin tid i Manchester. Vi ser en pågående generationsväxling i Man Utds försvar och ett högst prioriterat område måste vara att hitta kapabla ersättare på det här området. Alla stora Man Utd-lag har utgått från ett stabilt mittbackspar och ett nytt sådant måste nu hittas.
(2) Centralisera mittfältet. Michael Carrick är ett starkt defensivt alternativ om än han börjar komma upp i åren. Marouane Fellaini hade en svag debutsäsong även om han så här långt får ses som ett oskrivet kort. Längst fram finns spelare som Juan Mata, Shinji Kagawa och Adnan Januzaj. Mycket spets och en hel del balans, men inte så mycket däremellan. Ett område som varit en taktisk svaghet i Man Utd under åratal. Något som Louis van Gaal kan åtgärda?
(3) Föryngra och förnya. Det är inte nödvändigtvis så att genomsnittsåldern i Man Utd är förskräckligt hög. Men det finns samtidigt ett antal spelare som befunnit sig i klubben under lång tid och där energin såväl fysiskt som mentalt har börjat ta slut. Managerbytet snabbade helt säkert på den processen. Att förnya och delvis föryngra laget, och ladda lagets batterier, är ett viktigt långsiktigt projekt som måste inledas omedelbart under lagets nye manager.
Kanske var den första tiden efter Alex Fergusons avgång dömd att bli ett misslyckande och kanske var det något som var nödvändigt att gå igenom. Det är emellertid vad som sker härnäst som kommer att avgöra hur den närmaste framtiden för Man Utd faktiskt kommer se ut. ”May you live in interesting times” sägs vara en kinesisk förbannelse. Räkna med en intressant sommar och kommande säsong för Man Utd.
:::
Betyg: Underkänd (+)
Ett plus men ett riktigt svagt sådant. Champions League och det faktum att en skitsäsong inte innebär världens ände för klubben är den enda betygsmässiga räddningen för Man Utd som trots detta presterat fullständigt underkänt under säsongen. Det går att spekulera i evighet om vad misslyckandet berodde på, vems eller vilka som var felet, om det möjligen var oundvikligt, det är oavsett vilket inget som tål att upprepas.
:::
Be Champions!!