Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Chelsea har en akademi men saknar en ungdomsfilosofi

Peter Hyllman

Det blev tre engelska lag till slutspel i Champions League, inte inte alldeles oävet facit kan tyckas. Man City imponerade med taktisk kyla och hög kvalitet i de avgörande lägena. För första gången den här säsongen höll Man Citys fösvar nollan i Champions League, när det behövdes som mest, och trots att det stundtals var satt under hög press.

Lottningen av slutspelet sker på måndag och Man City kan, som tvåa i sin grupp, förvänta sig ett tufft motstånd i åttondelsfinalen. Nu har i och för sig Man City visat att de alls inte är chanslösa mot något motstånd, och jag betvivlar att något lag som är kvar i turneringen helst av allt ser Man City som motståndare.

Inte heller Chelsea borde vara något lags önskemotståndare. Gårdagens match mot Sporting var helt betydelselös, Chelsea var redan klara gruppvinnare, men man vann den ändå med 3-1 efter att ha gått fram till en lika snabb som obönhörlig 2-0-ledning efter mål av Cesc Fabregas och André Schürrle. Detta med ett i högsta grad reservbetonat lag.

Annons

I samband med matchen har det pratats en hel del om Chelseas akademi och satsande på ungdomar. Bland annat har det surrats mycket om Ruben Loftus-Cheek som 18 år gammal skulle få sin första vettiga chans i Chelseas a-lag och även få spela mot Sporting. Det fick han också i och med att han kom in som avbytare i den 83:e minuten då han ersatte Cesc Fabregas.

José Mourinho tog själv upp Chelseas akademi på presskonferensen inför matchen och var inte odelat positiv till dess resultat: ”If you don’t bring kids through the academy, the best thing is to close the academy. If the kids are not good enough and you don’t bring kids up, then close the door and use the money to buy players.”

I något avseende kan jag tycka att det där är ett uppfriskande perspektiv på saken som grundar sig på en analys av vad man själv som fotbollsklubb gör bra och vad man gör mindre bra, och även hur man får ut bästa möjliga värde av varje spenderad krona. Men det visar också på Mourinhos beständigt snäva syn på en akademi som en fabrik vars syfte är att producera färdiga spelare.

Annons

Men ingen akademi producerar färdiga spelare, så den manager som förväntar sig detta kommer ständigt att bli besviken på sin akademi. Det är en väsentlig skillnad mellan att investera pengar i sin ungdomsakademi och att ha en medveten ungdomsfilosofi i klubben. Chelsea investerar i form av löpande kostnader £10m om året i sin ungdomsakademi, vilket inte är mycket pengar alls.

Andra klubbar lägger emellertid ned ett stort och långsiktigt arbete utifrån sin ungdomsfilosofi. De inte bara investerar pengar i sin akademi utan de plockar aktivt upp och fram unga spelare, de låter dem spela tävlingsmatcher för laget trots att de ännu inte kan anses som färdiga spelare, och de visar dem ett förtroende som får dem att växa in i rollen som färdiga spelare.

Det där är en process som förmodligen alla färdiga professionella spelare har gått igenom. Chelseas strategi hittills har varit att köpa dessa spelare, inte producera dem på egen hand. Att Chelsea investerar pengar i en egen akademi har förmodligen mest att göra med en populär föreställning att en riktig klubb ska ha en akademi.

Annons

Till skillnad från exempelvis Arsenal, Liverpool, Man Utd och Southampton så saknar Chelsea en medveten och långsiktig ungdomsfilosofi. Chelsea liknar i det avseendet Man City och förmodligen beror detta på att med de pengar som står dessa klubbar till buds så kommer det alltid finnas bättre alternativ tillgängliga på marknaden än den egna akademins osäkra kort.

Chelseas fans kommer helt säkert protestera mot den här beskrivningen, bland annat med påståendet att det där nu är på väg att förändras. Problemet med den uppfattningen är bara att exakt samma sak har sagts i tio år utan att något alls har förändrats. En framgångsrik ungdomsakademi kräver inte bara att man kastar pengar på den, utan att man som klubb ger spelarna från akademin förtroendet att få spela.

När Chelsea faktiskt börjar göra det, när man i en toppmatch mot Man City eller Arsenal, väljer att spela den 18-årige egna produkten istället för den 26-årige nyss värvade spelaren från Bundesliga, så blir det lättare att tro att Chelsea har en fungerande ungdomsfilosofi och inte bara vill kunna säga att man har en ungdomsakademi.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-12-11 09:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS