Är det bra för engelsk fotboll? Hjälper det gräsrötterna? Kommer man höja eller sänka biljettpriser? Kommer fotbollsklubbar börja betala sina mindre offentliga anställda den så kallade “living wage”? Vad betyder de för nästa gyllene generation av engelska kvartsfinalister? Finns det något som helst självändamål i att ha engelska spelare och lokala supportrar eller är PL ett så pass långt gånget post-modernt Baudrillardskt experiment att det är lönlöst att försöka applicera någon form av autenticitet? Kommer klubbar som Hull eller Norwich i ännu högre utsträckning kunna utbuda alla icke-engelska klubbar som inte tillhör Champions League-eliten?
Det är stora frågor. För stora för att prata om under denna kork-eken. Vad som däremot intresserar mig vad det gäller Premier Leagues nya tv-avtal är dess påverkan på The Championship, allas våran andradivision, dit spekulanter flockas för att kunna köpa sig en lovande framtida-Premier League klubb. Som en fotbollsmotsvarighet av gentrifiering med Saudiska oljebaroner och Malaysiska pseudo-diktatorer istället för majonnäs-butiker, chalmerister på andra lång, eller vad som Vice tycker är det värsta med någon stadsdel i Östra London denna månaden.
Med ännu mer tv-pengar på horisonten lär vi få ännu fler Portsmouths eller Blackpools men tills Leicester King Power Foxes ligger med poängavdrag i L1 kan vi roa oss med den nuvarande samlingen av kriminella och megalomaner. Hur jag bedömer vilka som är värst är ganska godtyckligt men den främsta av mina kriterier är att det verkligen går dåligt för klubben, vilket utesluter alla ägare av Premier League-klubbar såvida de inte är på ruinens brant á Portsmouth när de fortfarande var ett PL-lag. Vilket jag inte gör för att förminska PL-supportrar men ha i åtanke att Massimo Cellino till och med förbjudits att äga en engelsk fotboll klubb och inte ens han lyckades placera sig på listan. Det är en lista där det inte räcker att du har Bond skurk-aura, eller anställt Michael Appleton utan du måste vara en kriminellt dålig ägare, likt några av de dömda brottslingarna på listan.
Hedersomnämnanden
Eddie Mitchell (delägare, Bournemouth), Venky’s (Blackburn), Peter Ridsdale (Lifetime Achievement), Massimo Cellino (Leeds), Vinny Tan (Cardiff), Jenkins m.fl. (Carlisle United), Randy Lerner (Aston Villa), Shahid Khan (Fulham), Francisco Bechetti (Leyton Orient).
Owen Oyston (delägare, Blackpool)
Man ska inte döma folk efter deras utseende men här är en bild av Owen Oyston. Och Oyston är mycket riktigt en dömd våldtäktsman som spenderade slutet av 90-talet i fängelset.
Han köpte klubben i slutet på 80-talet men klubben åtstadkom inte mycket att notera tills 2006 då en stor del av klubben köptes upp av Lettiska krösusen Valeri Belokon. De gick upp till Blackpool tack vare L1-specialisten Simon Grayson och i Championship valde Belokon att skjuta in lite pengar och med mycket tur tog de sig under Ian Holloways ledning till Premier League.
Vad har Owen Oyston gjort för Blackpool sedan de tog sig till PL? Han och hans son Karl, som är klubbens ordförande, har tagit ut engelsk fotbolls högsta löner för styrelsemedlemmar/direktörer(£11 miljoner enligt David Conn) och envist valt att inte förstärka laget med pengarna de tjänade på sitt kortlivade PL-äventyr. Vilket ledde till att Holloway lämnade klubben och inför säsongen hade man inte tillräckligt med seniorspelare för en hel startelva.
Far-och-son Oyston har valt att svara på kritiken med att stämma diverse internetforum och supportergrupper. Karl Oyston har dessutom via sms trakasserat supportrar med innovativt många nedsättande synonymer för ”funktionsnedsatta”.
Klubben ligger dessutom just nu på sista plats i The Championship, 17 poäng nedanför nerflyttningstrecket.
David Keyte, Tommy Agombar m.fl (Hereford United)
För ett par säsonger sedan spelade Hereford i L2. De var länge på väg ner och tillsammans med Barnet låg de på gränsen länge. Mest känd är Hereford för lagets FA-cup skräll mot Newcastle 1972(Ronnie Radford!) och för att deras maskot var en levande Hereford-tjur men sedan december 2014 finns inte Hereford United längre. Efter förra säsongen blev de tvångsnerflyttade från Conference och efter ett par månader i Southern League(div 7) blev man till slut avstängda från engelsk fotboll på grund av obetalda skulder.
Det är inte tydligt på vem eller exakt vilka ansvaret ligger på men likt de flesta fall finns det gott om inblandade i grov misskötspel. Men enligt före detta managern ligger det främsta på de tidigare ägarna, däribland David Keyte, som lämnade klubben med över £1M när han sålde klubben till Tommy Agombar vars intåg ledde många Hereford-supportrar att dödsförklara klubben.
Agombar som är en tidigare dömd brottsling som inte borde ha kunnat passera Fit and proper-testet men ändå kunde ta över klubben. Även hans ägarpartner Andy Lonsdale är en dömd brottsling och blev till synes Herefords sista ägare efter Agombar tvingats lämna klubben. Lonsdale lovade likt Agombar att de hade pengarna att betala av skulderna och inte köpt klubben för att nyttja marken arenan står på till andra syften eller rent av sälja den. Men FA likt supportrarna trodde honom inte mycket tack vare att Lonsdale för inte alltför många år sedan köpte upp amatörklubben Feltham och plöjde ner deras arena. Lovade en ny arena som hans byggföretag skulle bygga men år senare fanns ingen ny arena och Lonsdale hade istället till den platsen importerat illegallt mycket jord, ungefär fem gånger så mycket av vad som är lagligt.
En så kallad ”fenix klubb” startad av supportrarna har uppstått i Hereford och de har nyligen nått ett avtal med staden/kommunen(”council”) att få hyra sin egen arenan de kommande fem åren och rimligen ska de spela ligafotboll nästa säsong.
Carson Yeung (Birmingham City)
För många tidigare dömda brottslingar hittills? Här kommer Carson Yeung som faktiskt aktivt just nu sitter i fängelse för pengatvätt. Yeung har officiellt avsagt sig alla uppdrag kopplade till Birmingham men hans företag äger fortfarande klubben och minst två av klubbens direktörer är släkt med Yeung. Och det pågår en Football League undersökning för att se hur mycket påverkan Yeung har på klubben från fängelset.
Sedan Yeung häktades avgick hans ordförande Peter Pannu från klubben och verkställande var en Panos Pavlakis som sägs ha legat bakom rekryteringen av den briljanta och välklädda Gary Rowett från Burton som stabiliserat klubben på planen. Men några månader senare tog återigen Pannu över klubben inröstad av styrelsen.
Birmingham ligger just nu på en ganska uppmuntrande medioker 14e plats i tabellen vilket är ett tydligt uppsving från när de låg på nerflyttningsplats efter ha sparkat Lee Clark. Deras yngling Demarai Gray ser mycket lovande ut och kan liknas med Nathan Redmond.
Otail Touzar (Salisbury City)
Salisbury i Conference Premier började förra säsongen bra, åtta raka segrar-bra. Till den gräns att jag faktiskt börjat skriva en text med gott om pannbiff-vitsar (Salisbury steak=pannbiff) och hur de i Mikey Harris, 28 år, hade engelsk fotbolls yngsta manager.
Men efter förra säsongen blev man tvångsnedflyttade och senare helt uteslutna från Conference på grund av obetalda skulder.
Otail Touzar är inte enskilt ansvarig då klubben hade skulder när han tog över men utan Touzar hade det varit möjligt att betala av skulderna och kanske låta en ansvarsfull vuxen ta över.
Touzar vars förmögenhet är okänd men sade sig ha kontakter bland oljebaroner anlände till Salisbury i en dyr sportbil och det första han gjorde var att värva en saudisk prins för att förstärka mittfältet. Nämnde Saudiska prins var dock inte helt oäven som fotbollspelare då han spelade för Bromley utan att ha berättat för dem att han var en saudisk prins. Likt en blandning mellan Al-Saadi Gaddafi och Eddie Murphy’s karaktär i ”Coming to America”.
Touzar fortsatte sedan lova att han hade pengar att betala av lån och strida mot att han blev avstängd från engelsk fotboll. Lovade att värva en av medlemmarna från One Direction, men inte han som är involverade med Doncaster tydligen.
Trots Touzars envishet finns dock inte klubben Salisbury City FC längre men deras supportrar jobbar på att återuppstå som en ny klubb till nästa säsong, helt utan inblandning av saudiska prinsar.
—————————————————————————
Övrigt
The Championship
Dave Whelan kan tyvärr inte räknas som en av de värsta ägarna såpass nära inpå deras FA-cup seger men sedan han tillsammans med Malky Mackay försökte förolämpa alla minoriteter i England har Wigan varit förankrade i botten, just nu åtta poäng under strecket. Whelan har dessutom lämnat klubben nyligen och gett den till ett av hans barnbarn.
En rimlig förklaring är denna elvan.
Al-Habsi; Tavernier, Ramis, Kiernan, Espinoza; McArthur, Watson, Forshaw; McManaman, Riera, Maloney
Ser inte det ut som en hyfsad startelva för ett Championship lag? Problemet är att det är alla spelare som Wigan gjort sig av med denna säsongen. Al-Habsi har visserligen återvänt från sitt lån men laget behövde en målvakt. Resten har lämnat som en del av klubbens nedrustning. Och de har ersatts av inlånade spelare och gratisspelare. Däribland unga lovande Harry Maguire från Hull, Sheyi Ojo från Liverpool, Leon ”två-klubbar-per-säsong” Clarke, Kim Bo-Kyung(omnämnd i Mackays sms som en ”asiatisk orm”), och allas våran Jack Daniels-halsande, olåst sportbils glömmande Jermaine Pennant. De har bara en spelare i laget som gjort fler än fem mål denna säsongen och det är James McClean som bara är bra när han gör mål/assist och vars mål mot Blackburn tidigare denna säsongen gjorde att jag bara fick 12 rätt på stryktipset.
Annars händer inte mycket i The Championship förutom att Bournemouth, Derby, Watford, och Middlesbrough alla ligger i delad ledning på 66 poäng. Alla spelar mestadels underhållande fotboll men likt många Championship-topplag genom tiderna tappar de poäng likt ingen av dem vill vinna ligan. Derby har varit något av en favorit men deras target man-målspruta Chris Martin är skadad och nu likaså hans ersättare Darren Bent. Har också lånat in ytterligare toppspelare likt Tom Ince.
Bournemouth är Eddie Howes Bournemouth, Watford har Deeney & Vydra igen som öser in mål, Middlesbrough har imponerande Aitor Karanka som manager och Grant Leadbitter spelar som en superhjälte.
Och på femte plats ligger Norwich med Alex Neil som jag inte alls trodde på för att han hade framgångar med en klubb där han var en ikon och truppen bestod av unga spelare medan Norwich mestadels är spelare med dyra Premier League löner som inte verkade passa ihop men sedan Neil tog över har de vunnit 9 av sina 12 matcher och gott om Ipswich.
Nottingham Forest sparkade Stuart Pearce efter de föll av playoff-kartan. Ersättaren Dougie Freedman ser ut att kanske kunna utmana om en playoff-plats. Millwall ligger som väntat under strecket, åtta poäng till säkerhet, och har sparkat Ian Holloway till slut.
:::
League 1
Den ostoppbara vinstmaskinen Bristol City leder ligan med tio poäng till godo på Preston som tillsammans med Swindon och Mk Dons har ett gap ner till Sheff Utd, Barnsley, Doncaster, och Peterborough trots att de sparkat Darren Ferguson och därmed gjort engelsk fotboll helt Ferguson-lös. Från Doncaster på sista playoffplatsen ner till 15e plats är det bara fyra poäng. Och tabellen är förstås rejält haltande vilket gör det svårt att urskilja lagen från varandra.
Allt som är tydligt är att Bristol City lär vinna ligan och Preston, Swindon, och Mk Dons lär sluta topp fyra i någon ordning. Bakom dem är det alltså tio lag som gör upp om två playoffplatser. Inget lag kommer vara ligans femte bästa lag utan det är bara de som råkar vara femte bäst efter 46 omgångar och ifall ligan fortsatt tio omgångar till hade de lika väl kunnat ligga på nedre halvan.
Även botten är väldigt jämn med fem lag inom tre poäng. Skulle Leyton Orient åka ur under det första året med Becchetti som ägare skulle han i efterhand bli den femte värsta ägaren på listan ovan.
:::
League 2
Burton har fortsatt ånga på med Jimmy Floyd Hasselbaink som manager. Tätt följda av Shrewsbury och Wycombe. På playoffplats finns Phil Browns Southend, nykomlingarna Luton ledda av John Still, Bury, och det restaurerade skeppsvraket Plymouth på sjunde plats.
Gladaste nyheten är att min personliga favorit Ryan Harley är tillbaka och dominerar på Exeters mittfält. Steget var för långt för honom till PL när han gick till Swansea innan de blev uppflyttade och sedan blev han ständigt felanvänd och utan självförtroende i diverse klubbar.
Delad trea i skytteligan är Jamie Cureton med 13 mål trots att han fyller 40 år i augusti och tack vare att L2 är hans alldeles eget Lazarus Pit.
Hartlepool ligger fortfarande väldigt sist och Tranmere är också under strecket.
————————————————
För en liten, liten uppdatering av hur det ser ut under Football League i Conference så leder Bristol Rovers i ovanligt bra fotbollsår för Bristol-lagen men bakom lurar Barnet i vassen tillsammans med Grimsby, Macclesfield, och Forest Green som fått ut 19 ligamål av Jon ”The Beast” Parkin antagligen tack vare en mer ekologisk kosthållning.
:::
Denna texten skulle publiseras förra månaden men min dator fungerade som att den hade Paul Jewell som manager och jag var därefter tvingad att leva nästan tre veckor i en dator-lös dystopia där jag bara kunde se fotboll på min iphone eller på pubar där du får konstiga blickar ifall du frågar om de kommer visa Brentford-matchen. Lär därför antagligen återkomma igen med det senaste om hur lätt man kan koppla Jordon Ibe till John Beck(en fornhistorisk Tony Pulis) och Eric Lichajs mustach-situation senare denna månaden.
/Peter A Linhem